Inburgeren

Van een vrij kil vliegtuig (airco) kwamen we ineens in de vochtige hete lucht terecht van vliegveld Malaga. Onze favoriete taxichauffeur (V) stond ons al op te wachten. Een stoer wijf, met wie wij het goed kunnen vinden.
Nogal uitgeput kwamen we vervolgens aan in onze atico (terraswoning op bovenste verdieping). Doordat de zon maandenlang uitbundig had geschenen op het huis met dichte luiken, was het behoorlijk benauwd binnen.
We moesten er direct op uit voor boodschappen met onze tas op wielen.

Daarna aten we een pizza uit de oven en schapenkaas met membrillo als toetje op ons terras dat Ahmad had afgekoeld door er water op te spuiten. We waren allebei doodmoe en wat sikkeneurig van de hitte die ons lam legde.
Toch daarna de koffers uitgepakt en vroeg naar bed, waar we ondanks onze uitputting niet direct in slaap vielen. Het was weer wennen. De hitte viel nu mee door een frisse bries die het huis afkoelde. Het voordeel van een beetje hoog wonen…..
Vanmorgen lekker ontbeten op het terras en daarna de hometrainer op het terras gezet, waar ik lekker kon trainen in de ochtendschaduw met een mooi uitzicht.

Vervolgens gingen we weer boodschappen halen, maar nu met de auto en daarna lekker eten.

Daarna hadden we allebei de neiging om op bed te willen blijven liggen, terwijl er een lekker windje door het raam waaide. Maar……..dat deden we niet! We vermanden ons en gingen met onze vermoeide lichamen nog even naar het ‘stille strand’ van Torremolinos. We sjouwden met onze stoeltjes en parasol over het hete zand en constateerden dat het nog druk is op alle stranden hier. De kinderen hebben nog vakantie. De zomervakanties van de scholen duren hier twee en een halve maand.
We bleven even zitten en vingen zo wat verkoelende wind in de schaduw van onze parasol. Ik durfde niet in zee, omdat de golven zeer hoog waren. Vroeger zou ik dat heerlijk hebben gevonden, maar nu ben ik te bang om te vallen, ook al zou dat in het water zijn. Dit weekend zullen we verder het strand mijden, omdat het dan nog drukker zal zijn. Voor de derde keer deden we daarna wat boodschappen, dit keer bij Carrefour, die net iets meer producten heeft dan de Mercadona.
Langzaamaan zakt de hoofdpijn waar ik vaker last van heb als ik hier net ben aangekomen. We gaan het hier samen gezellig maken.

het is altijd gezellig op het dorpsplein waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet en wat frisse avondlucht geniet.
Ik moet eraan wennen dat hier weinig vogeltjes zijn. Wel wat mussen en deze twee tortelduiven….
Gebakken boquerones en salmorejo. Typisch Andalusisch eten, zoals alleen mijn liefste dat kan maken.

Verantwoordelijkheid

Wat mij opvalt is dat mensen vaak wat betreft het onderwerp ‘gezondheid van hun eigen lichaam’ de verantwoordelijkheid bij anderen leggen.
Bijvoorbeeld als iemand zichzelf te dik vindt, dan zoeken veel mensen hun toevlucht tot allerlei dieetgoeroe’s, die in hun ogen meer verstand hebben van hun lichaam dan zijzelf. Als ik naar gesprekken van mensen luister komen er allerlei diëten voorbij, van ‘killerbody-diëten’ tot ‘alleen maar smoothies-diëten’. Laatst hoorde ik iemand het hebben over ‘intermittent fasting’. Ik dacht daarbij direct aan een ‘jojo-diëet’. Dat wil zeggen: eerst jezelf bijna uithongeren gedurende enige tijd en het er daarna weer allemaal aan eten. Maar er werd iets anders mee bedoeld. Namelijk eten gedurende slechts een aantal uren per dag, bijvoorbeeld acht uur per 24 uur. In de tijd dat je niet eet zou je wel mogen drinken. Je zou daar enorm van afvallen. Ik moest direct aan de  ramadan denken, een maand waarin mensen in de regel niet echt afvallen….
Maar goed, wat ik zeggen wil is dat ik al die fuzz aangaande gewichtsverlies op zo een geforceerde manier niet begrijp. Je kan toch ook je gezonde verstand gebruiken. Eet en drink gewoon gezond en met mate. Dus niet tot je tot de nok toe vol zit. En eet alleen als je echt trek hebt en niet ‘voor de gezelligheid’. Dat scheelt al een stuk. Wees ook matig met alcohol. Veel mensen zullen me vanwege de laatste opmerking waarschijnlijk een zeikerd vinden.
En dan het sporten/ bewegen. Iedereen weet dat het goed is te bewegen, maar hoeveel mensen doen dit ook uit zichzelf? Ook wat dat betreft zijn mensen geneigd de verantwoordelijkheid te leggen bij een sportschool of personal trainer. Je kan ervoor kiezen om je door een ander te laten stimuleren/ adviseren, maar het echte werk moet je toch zelf doen.

Het sleutelwoord is discipline. Ik heb daar veel van. Misschien door de spartaanse opvoeding van mijn stiefvader. Ik ben er zelf erg blij mee, dat ik zo gedisciplineerd ben en bij sporten altijd wil gaan tot het uiterste. Dat geeft mij kracht en zelfvertrouwen..
Maar heel bemind maak ik mezelf er niet mee bij ietwat gemakzuchtiger medemensen. Zo ging ik ooit wandelen met een rugzak met nog drie andere meiden. Ik had in die vakantie de neiging om meer van mezelf en daarmee ook van hun te vragen dan hun lief was. Na deze voettocht was de vriendschap met die dames voorbij.
Misschien moet ik het maar voor lief nemen. We zijn allemaal verschillend. Maar het blijft voor mij een lastig onderwerp. Zorgelijk ook. Gelukkig ben ik geen sporttrainer of diëtiste……

Naderend afscheid

Over drie nachtjes slapen gaan we we weer naar Spanje. Dat betekent afscheid nemen van mijn (klein)kinderen. Ook het heerlijke hondje ga ik een tijd niet zien. Ik zal geen uitzicht meer hebben op mijn tuin, waar vogeltjes zich te goed doen aan de zaadjes en nootjes die wij voor hun ophangen. Buiten ontbijten is er sowieso al een een tijdje niet meer bij. De mooie zomer lijkt nu echt voorbij.
Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. In Andalusië zal de zomer nog even voortduren. Dat is heerlijk..
Gisteren kwamen twee van mijn kinderen eten met hun gezin. Ik had met liefde een grote pan rendang vlees voor ze klaargemaakt met gado gado.

Helaas was het gezelschap niet compleet. Een schoonzoon kon er niet bij zijn en mijn jongste dochter met haar gezin ook niet, omdat zij net terug waren van vakantie en nog veel moesten doen voor vandaag. Maar vandaag komt zij na haar werk ons helpen om de rest van het feestmaal op te eten.
Het buitenbeentje heb ik deze keer helemaal niet gezien. Te druk met werk en het verbouwen van zijn huis.
We zijn er bijna klaar voor. Nog even een lijstje maken van wat we mee moeten nemen….

Update osteoposrose

Laatst moest ik weer een bezoekje brengen aan het ziekenhuis voor controle van de toestand van mijn osteoporose. Dat ik aan die chronische, zich voort schrijdende aandoening van botontkalking lijd, werd ontdekt in 2009, toen ik mijn arm brak tijdens een sportles.
Zoals veel andere mensen van mijn leeftijd (ik was toen 59 jaar) kreeg ik tabletten om het degeneratieproces enigszins te stagneren. Naast kalktabletten kreeg ik vitamine D en een tabletje dat ik wekelijks moest innemen. Dat kleine gele tabletje was een vrij heftig dingetje. Je moest het in de ochtend innemen en daarna rechtop blijven. Je moest vervolgens een half uur (of een uur?) wachten met te gaan ontbijten. Dit kleine tabletje zorgde ervoor dat de botontkalking niet minder werd maar ook niet erger.
Ik kreeg dat tabletje gedurende 5 jaar voorgeschreven. Na die vijf jaar was er weer een bot-controle (scan) die uitwees dat het ontkalkingsproces niet was verergerd in die vijf jaar. Maar ik moest stoppen met het tabletje, omdat je dit heftige tablet maar 5 jaar achtereen mag innemen. Wel moest ik blijven doorgaan met de dagelijkse inname van calcium en vitamine D. Na drie jaar zou ik opnieuw moeten terugkomen voor controle.
Dat deed ik afgelopen woensdag. Ik had de week ervoor een botscan laten maken, zoals was afgesproken.
Heimelijk had ik de hoop dat de dokter zou zeggen: ‘De botontkalking is volkomen verdwenen. Wat een wonder. Zoiets maken we zelden mee.’ Maar helaas was dit niet zo. Integendeel. De botontkalking is behoorlijk verergerd in de drie jaar dat ik het gele pilletje niet mocht innemen. Ze legde een verband met de twee breuken in de afgelopen drie jaar (mijn elleboog en mijn heup). ‘Maar dat was het gevolg van twee heel ongelukkige valpartijen,’ bracht ik daar tegenin. Zij antwoordde hierop vrij streng dat zij met name de heupbreuk erg serieus nam. Nou, anders ik wel! Ik ben nauwelijks bekomen van al die ellende. Zij vond ook dat ik misschien minder last had, omdat ik nu eenmaal erg sportief was. Ja, dat is zeker zo. Ik weet dat ik een diehard ben. Anders had ik nu niet zo goed gelopen.
Nu is het de bedoeling dat ik natuurlijk het gele pilletje weer ga innemen, naast de kalk en de vit D. Maar….dat gaat niet  zomaar. Daarvoor moet eerst nagekeken worden of mijn organen, zoals de nieren, dat gele pilletje wel aankunnen. En er moet een foto gemaakt worden van mijn rug.
‘Laat ik dat direct maar doen,’ dacht ik direct. Gelukkig kon dat ook. Dat is ook noodzakelijk in verband met mijn aanstaande vertrek naar Spanje. Een beetje bedrukt begaf ik me naar de afdeling röntgen en bloed prikken. Na het maken van de rug-foto zei de assistente ‘sterkte’, waar ik ook niet vrolijker van werd.
Licht aangeslagen verliet ik het ziekenhuis.
Dinsdag 28 augustus zal de dokter me bellen aangaande de uitslagen van de bloedtest en de foto van mijn ruggetje. Dan hoor ik of ik in aanmerking kom voor dat gele pilletje en zo ja, dan kan ik het recept daarvoor ophalen bij mijn apotheek. Ik probeer intussen hypochondrische gedachten te weren omtrent wat er allemaal ontdekt kan zijn in die bloedtestjes en op die foto. Het leven is onzeker en ons lichaam fragiel en aan slijtage onderhevig. Ik geniet van de gezondheid en kracht die ik nu nog ervaar…….carpe diem…..

Toevallig

Wat de één toeval noemt is voor de ander ‘de hand van God’. Ik neig meer naar gebeurtenissen te zien als komend van God, door mij Allah genoemd.
Zo had ik het plan om naar het graf van mijn overleden zoontje te gaan op dinsdag 21 augustus. Ik wilde dat doen om zijn grafje te voorzien van grote kiezels. Ook had de plank waarop zijn naam en zijn geboorte- en sterfdatum staan een extra laag beits nodig.
Ik wist niet dat het 21 augustus weer eid was, een dag waarop het een islamitisch gebruik is graven te bezoeken. Dat was dus ’toeval’. Ik had die datum gekozen omdat het heerlijke hondje op die dag niet meer bij me logeerde en ik dus vrij was de auto te pakken en erop uit te gaan.
De dag tevoren zocht ik naar winkels waar ik grote witte kiezels zou kunnen kopen. Deze kiezels noemt men carrara kiezels, zo leerde ik.
Waar ik ook zocht, de kiezels waren nergens direct leverbaar in de relatief kleine hoeveelheid die ik nodig zou hebben. Ook bleken ze erg duur te zijn. Deze kiezels vind je hier niet in de natuur, maar alleen in landen als Spanje en Italië. Ik begreep direct waarom destijds in de jaren 90 de kiezels van het grafje van mijn zoontje verdwenen waren. Waarschijnlijk gewoon gestolen! Ik begrijp achteraf overigens ook niet hoe mijn ex destijds aan deze schitterende kiezels is gekomen.
Ik liet het plan om naar het grafje te gaan varen. Het had geen zin te gaan zonder kiezels. Toch wilde ik die dag een uitje organiseren met de auto. Dat mooie ding had al twee weken niet meer gereden! Op goed geluk gingen we naar een nabij gelegen tuincentrum. Misschien konden we daar toch wat vinden om het graf van Imran te bedekken, iets anders dat wit was en regenbestendig.
Ik liep direct tegen doosjes met heel grote witte schelpen aan. Er waren in totaal drie doosjes. En ze waren 50 % afgeprijsd. ‘Deze  neem ik,’ zei ik direct. En hiermee konden we toch naar Utrecht gaan. Wat was ik blij met deze ‘hand van God’ die me alsnog naar Begraafplaats Kovelaarswade stuurde, uitgerekend op eid.
De schelpen bleken precies te kloppen qua hoeveelheid en het geeft een even mooie en vrolijke aanblik als het grafje met kiezels destijds. De vetplantjes waren goed gebleven.

Wat was ik blij met het resultaat! Toen het karwei geklaard was, reed ik direct door naar Lage Vuursche waar ik Ahmad kon blij maken met een pannenkoek.

 

Eid ul adha 2018

Ook wel in de islamitische volksmond ‘grote eid’ genoemd…..
Naast het suikerfeest (eid ul fitr) dat gevierd wordt na afloop van een maand vasten tijdens de maand ramadan is er ook de eid ul adha. Ik schreef daar al eerder over in dit weblog, hier en hier.
Het verhaal erachter vind ik mooi. Dat verhaal beschrijft het enorm sterke geloof en godsvertrouwen van Abraham (Ibrahim). Maar dat mensen dit vieren door massaal dieren te slachten heb ik nooit begrepen. In de koran wordt nergens gezegd dat wij dit moeten doen. Het is een cultureel gebruik onder vrijwel de gehele moslimgemeenschap, dat gebaseerd is op de hadith: overleveringen uit het leven van de profeet die zijn opgetekend twee eeuwen na zijn dood.
Er gaan veel verhalen rond onder moslims waarom het goed zou zijn een dier te offeren. Zo wordt bijvoorbeeld mensen voorgehouden door hun imams dat de weg naar de hemel niet eenvoudig zou zijn. Je zou een afgrond moeten oversteken waaronder zich het laaiende vuur van de hel bevindt. En het pad daaroverheen zou zo smal zijn dat het niet te voet is  af te leggen. Maar al naar gelang de hoeveelheid dieren die je hebt geslacht met eid ul adha zou je daaroverheen geholpen worden op de rug van die dieren.
Met andere woorden, de dieren worden tweemaal gebruikt. Eerst moeten ze zich laten slachten om jou een goed geweten te bezorgen en vervolgens moeten ze dienen als vervoermiddel naar de hemel. Arme onschuldige dieren!
Ik las dit jaar een artikel in het AD. Gruwelijk! Natuurlijk zijn dit uitwassen. De meeste moslims betalen gewoon hun slager om voor hen een dier te slachten, alleen of eventueel samen met  anderen.  Een derde van het dier mogen ze zelf opeten, een derde is voor familie en kennissen en een derde voor de armen. Ik zie niet helemaal hoe dit praktisch te verwezenlijken is in onze maatschappij.
Toen ik in 1999 hadj (de pelgrimstocht door moslims) deed in Mecca zag ik na het slachtfeest op veel straathoeken stukken afgedankt vlees en huiden van dieren liggen rotten. Toen ik op de ‘dag van berouw’ op de vlakte van Arafat was, zag ik overal pakketten met niet opgegeten voedsel liggen. Die pakketten werden daar gratis uitgedeeld aan de mensen. Ze aten eruit wat ze lustten en de rest gooiden ze weg. Dat mensen zo omgingen met voedsel dat Allah voor hen liet groeien en bereiden maakte mij verdrietig.
Toen ik in Mina vooral mannen als een gek stenen zag gooien naar een pilaar, terwijl overal op de grond bedelaars lagen te creperen, werd ik ook niet vervuld van een ‘enorm gevoel van welbehagen’. Integendeel!
De beide ‘eids’ (het suikerfeest en het slachtfeest) hebben mij nooit veel gezegd. Misschien omdat ik er niet mee ben opgegroeid en omdat het een cultuurverschijnsel is dat in wezen niets met de islam als godsdienst te maken heeft. Net zoals kerst en pasen, zoals die feesten nu gevierd worden, niets te maken hebben met het christendom.

'Malformados'

Laatst lieten Ahmad en ik het hondje uit en dat combineerden we met een bezoek aan de Action in mijn buurt. Ahmad bleef even buiten met het heerlijke hondje, terwijl ik snel ging halen wat ik nodig had. Toen ik terug kwam, zei Ahmad dat het hem opviel hoeveel mensen eigenlijk ‘malformado’ zijn. D.w.z. slecht gevormd. Dat zijn geen aangeboren afwijkingen, maar gewoon een slechte vorm van het lichaam door slecht voor dat lichaam te zorgen, meestal door ‘overeten’ en te weinig beweging.
Laatst bekeek ik nog eens de film van mijn jeugd en wat me daarin opviel was dat de mensen in de tijd dat ik klein was nog ‘goed gevormd’ waren. Bijna iedereen op straat had een ‘normaal’ postuur, d.w.z. niet te dik en niet te dun. De één kon wat mooier gevormd zijn dan de ander, maar dat was in de regel aangeboren of een kwestie van meer of minder lichaamsbeweging. Maar echt heel dikke mensen zag je niet zoveel en dikke kinderen nog minder. Als een kind dik was in de klas, dan was dat vaak een uitzondering en dat kon vaak een reden zijn voor pestgedrag door andere kinderen. Natuurlijk niet goed te praten, maar de wereld is nu eenmaal hard, dus ook de kinderwereld.
Nu lijkt het wel of overgewicht de norm is geworden. Ik vind dat ontzettend jammer. Dat mensen hun lichamen zo mishandelen met verkeerd voedsel dat gedachteloos naar binnen gewerkt wordt.
We leven in een tijd van overdaad op allerlei gebied. Als ik in de wat luxere supermarkten kom, dan kijk ik mijn ogen uit als ik de vitrines langs loop met producten in bakjes, die ik niet ken en ook zelden koop. Er is zoveel keus in ‘kant en klaar-producten’, tot en met bakjes met voorgesneden fruit. Toetjes van uiteenlopende soort. Vroeger had je yoghurt, vla en kwark. Nu heb je binnen al die soorten opnieuw tal van soorten. Mij duizelt het een beetje in dergelijke supermarkten bij het zien van alle producten en meestal zorg ik dat ik snel weer buiten sta, als ik mijn lijstje met boodschappen heb afgewerkt.
Als kind trakteerden wij op verjaardagen de klas op één of twee snoepjes, die we presenteerden in een grote trommel. De juf of meester kreeg een wat grotere traktatie. Nu kunnen moeders daar hun kind niet meer mee naar school sturen. De traktaties zijn veel groter geworden. Minimaal een zakje chips of een zakje met snoepgoed. Ik zie kleine kindjes in buggies nu ook al met een hele zak snoep in hun knuistjes. Goed bedoeld misschien van de ouders, maar ik vind het zielig als ik kinderen zie die op jonge leeftijd al overgewicht hebben.
Ik heb ooit naast mijn werk een keer lagere schoolkinderen begeleid in het kader van een project ‘verlengde schooldag’. Het was de bedoeling dat ik de kinderen zou laten bewegen op muziek in een soort geïmproviseerde aerobics-les. De kinderen hielden het gespring nog geen vijf minuten vol. Al na korte tijd gingen ze aan de kant zitten, klagend dat ze moe waren. Ik schrok ervan hoe weinig behendig en beweeglijk ze waren voor hun leeftijd. Later ben ik overgegaan op een rollenspel, waarin ze zichzelf konden spelen in hun thuissituatie. Dat vonden ze wel heel leuk om te doen en het was voor mij een verrassing te merken dat ze in dat spel helemaal niet verlegen waren en er helemaal in op gingen.
Maar het maakt mij verdrietig te zien dat veel kinderen te dik zijn, te  weinig bewegen en daardoor later misschien allerlei gezondheidsklachten krijgen.
Wat eraan te doen is weet ik niet. Elke ouder is verantwoordelijk voor de voeding van zijn of haar kinderen en een buitenstaander kan daarop geen invloed uitoefenen en zeker geen dwang. Volwassenen zijn ook verantwoordelijk voor wat zijzelf naar binnen werken. Daarover heeft een ander ook niets te zeggen. Als zij hun lichaam of dat van hun kinderen slecht verzorgen door er ongezonde producten in te stoppen, dan kan een buitenstaander daar niets aan veranderen.
Maar het doet me wel pijn om het aan zien……

Waar ik Allah vind

In ieder geval niet in de berichtgeving die ik vaak tegenkom in allerlei media over moslims en hoe deze zich presenteren. Integendeel. Ik herken me niet in het beeld dat zij geven van Allah en het paradijs.
Zo zag ik laatst een video voorbij komen van een ulama, geheel ‘islamitsch’ gekleed, die sprak voor een publiek. Hij beweerde in aller ernst dat er in de hemel zeker wel sprake is van seks, en wel in grote mate. Volgens hem zou elke man in de hemel elke ochtend minstens 100 maagden een beurt geven. En het mooiste was volgens hem dat als deze man even later terugkeerde van een ‘onderonsje met Allah’, dat hij dan die zelfde maagden opnieuw aantrof als maagd. Een man in het paradijs zou volgens deze ulama een potentie hebben die enorm was en nooit afnam en verder zou hij in het paradijs een enorme capaciteit hebben voor eten en drinken.
Wat een trieste, eenzijdige, infantiele en schunnige voorstelling van zaken! Wat zou de vrouw van die man in het paradijs intussen doen, terwijl haar echtgenoot bezig was met zijn maagden? Daarover werd niets gezegd. Wat is haar beloning in het paradijs? Ik zie  haar voor me. Van hoofd tot voeten dichtgeknoopt met doeken. Bezig in de keuken om later glimlachend te verschijnen met dienbladen vol met ongezonde, vette en zoete spijzen. Dat is namelijk het enige wat je dikwijls te zien krijgt op tv als men moslimfamilies laat zien met hun spreekwoordelijke gastvrijheid. Dikke moekes die alsmaar eten aansjouwen voor grote gezelschappen die zich laten bedienen door het vrouw-voetvolk.
Dat is niet mijn islam, verre van dat.
Ik zie de liefde van Allah en Zijn Grootsheid niet in de sjachrijnige gezichten van het keurig dichtgeknoopte en bedekte volk dat me voorbij sjokt bij de supermarkt. Moeten zij zich zo inpakken omdat hun mannen er zulke vieze gedachten op na houden? Het lijkt hen niet gelukkig te maken. Is dat nu islam?
Dan hoor ik op radio 1 dat er een Turkse imam is die jongeren naar Turkije heeft gelokt, waar zij een ‘islamitische’ scholing kregen. Hun zou in Turkije geleerd zijn dat de gewapende strijd tegen het ‘ongelovige volk’ gerechtvaardigd is, dat zij vrouwen mogen onderdrukken en dat ze een meisje vanaf 6 jaar mogen trouwen. (jongerenreis naar Turkse prediker)
Bovenstaande feiten kunnen nep-nieuws zijn, je hoort zoveel, zelfs via de officiële nieuwskanalen. Maar het bevreemdt mij helemaal niet.
Er is iets verschrikkelijks aan de gang. De islam, hetgeen niets anders betekent dan ‘onderwerping aan de Wil van de Almachtige’, wordt op allerlei manieren ontluisterd. Ik schaam me daarvoor.
Ik vind Allah niet in de moskee en ook niet in het gedrag en de leefwijze van de moslims die ik om me heen aantref. Ik vind Allah als ik kijk naar de natuur, naar het gras dat na een paar regenbuitjes ineens weer zo fris groen is en naar de dieren die zonder onderscheid hun jongen beschermen en eten geven. Ik vind Allah in de wonderlijke schoonheid van alles wat leeft op aarde, in de nobele daden van sommige mensen en de onbaatzuchtige liefde van mensen onderling. Daar zit geen geloofskaartje aan. Allah zie ik als men eerlijk is wanneer men bijvoorbeeld dingen verkoopt en deze op de weegschaal legt. Dat is goed zijn voor wezen en behoeftigen. Oog hebben voor je naaste. En een ander gunnen wat je ook jezelf gunt. Dat is niet liegen en niet kwaadspreken. Dat is respect hebben en liefde voor een ander zonder oordelen. Dat zit niet in een tulband of hoofddoek. Dat zit in het hart van mensen en dus ook in mijn hart.
Koran surah 2:vers 136:  Say, “We believe in God (Allah), and in what was sent down to us, and in what was sent down to Abraham, Ismail, Isaac, Jacob, and the Patriarchs; and in what was given to Moses and Jesus, and all the prophets from their Lord. We make no distinction among any of them. To Him alone we are submitters.”
Dit vers vat voor mij samen wat het geloof in Allah voor mij inhoudt en wat de reden is van mijn keuze voor de islam als godsdienst. Ik heb niets met de salafistische, zichzelf soennitisch noemende fanatici, die de koran letterlijk nemen als een soort kookboek en die de hadith gebruiken als leidraad voor hun beweringen, kleding en gedrag.

Wandelingen in het snuffelparadijs

Als je dagelijks drie keer met je hondje ongeveer dezelfde wandeling maakt, met af en toe een verrassing naar een andere plek, dan vallen je dingen op die je normaal niet zou opmerken als je niet telkens langs dezelfde route struinde. In het parkje vlakbij ons huis, nog gelegen net voor het natuurgebied ‘de Uithof’ waar we ook weleens wandelen als we de weg daarachter oversteken, is het leuk wandelen. Ik word vaak helemaal rustig als ik daar loop tussen de diverse vogels in en buiten het water die druk bezig zijn hun kostje bij elkaar te scharrelen.
Tussen de eendjes en ganzen zwom één mooie zwaan. Hij of zij was telkens alleen. Dat vond ik een beetje sneu, omdat ik weet dat dit mooie dier een leven lang trouw pleegt te zijn aan één partner. Waarom zou de zwaan alleen zijn? Was hij of zij haar partner verloren ergens tijdens haar leven. Of moest de ware nog verschijnen? Het leek er niet op dat dit snel stond te gebeuren in deze betrekkelijk eenzaam gelegen sloot zonder andere zwanen.

Tot wij gisteren verrast werden door een geheel nieuw plaatje. De zwaan was niet meer alleen, maar nu zien wij haar genoeglijk op de wal staan en dobberen in het water met een maatje. Daar kan ik nu echt blij van worden. Als ik niet deze twee weken het hondje had moeten uitlaten, dan was ik geen getuige geweest van deze kersverse romance. RTL boulevard kan hieraan niet tippen…. wat een goed nieuws betreffende deze twee ‘natural beauties’

De ‘lonesome hobo’

Kinderen blij, ik blij….

Ze zijn lekker met vakantie, mijn oogappels. Behalve het buitenbeentje. Hij werkt gewoon door in de bouwvakvakantie en kiest ervoor liever in het voor- of najaar te gaan. Hij hoeft ook nog geen rekening te houden met schoolvakanties.
Mijn beide dochters zijn onafhankelijk van elkaar in Italië. Mijn oudste maakt daar een rondreis met haar gezin, terwijl de jongste er verblijft in een vakantiehuis, samen met een ander stel. Maar van tevoren hadden ze al afgesproken elkaar te gaan ontmoeten ergens in hun vakantie daar. En dat is nu aan het gebeuren. Mijn schoonzoon was zo lief deze mooie foto van de twee zusje naar mij te sturen.
Deze twee mooie toppertjes zo innig samen te zien maakt mijn moederhart helemaal blij.