Kijken en luisteren zonder oordeel

Dat is zo moeilijk. En nu, in deze tijd, lijkt het wel of iedereen zich laat gaan wat betreft oordelen en zelfs veroordelen. In de media, op tv, in recensies, op twitter, op straat, kortom overal zie je mensen oordelen, meningen geven en meestal hebben die een negatieve strekking. Een verzuurd met elkaar omgaan, waarin je ziet dat mensen steeds meer tegenover elkaar staan in plaats van naast elkaar. Het gelul over ‘woke’ zijn ten spijt, blijven mensen elkaar discrimineren op grond van godsdienst, kleur, seksuele geaardheid, opvattingen, uiterlijk, intelligentie en ga maar door.

Was ik maar anders. Ik betrap mezelf erop dat ik ook nauwelijks nog ergens naar kan kijken of luisteren zonder direct een mening klaar te hebben. Of die nu positief is of negatief, ik word daar doodmoe van en ik heb het idee dat elke ongevraagde mening die in mijn hersenen opduikt mijn blik en gehoor alleen maar vertroebelen. Ik wil er vanaf!

Grandsheikh Abdullah ad Daghestani zei een eeuw geleden: ‘wees niet de vijfde getuige’. Dat wil zeggen oordeel niet! Oordelen is aan Allah/God, de twee engelen en de profeet. Die vormen de vier getuigen van al je daden. Maar wees niet de vijfde getuige, als het gaat om het oordelen over een ander.

Vanmorgen heb ik na het bidden Allah gevraagd om me te helpen bij het afleggen van de vervelende eigenschap om te oordelen over een ander. Ik kan een mening hebben in mijn gedachten. Gedachten laten zich moeilijk sturen. Maar laat ik op zijn minst mijn mond houden en mijn mening (welke die ook is) voor me houden. Als ik dat een tijd oefen, dan kom ik misschien uiteindelijk zover dat een oordeel niet eens meer in mijn gedachten opkomt. Ik wil vrijuit kijken en luisteren, ongehinderd door mijn eigen (voor)oordeel.

Inshaallah. Moge Allah me helpen, want zonder hulp gaat het mij niet lukken

Paint and go

Terwijl Ahmad elke dag langdurig en geconcentreerd bezig is aan het vervaardigen van een tiffany raamdecoratie, ben ik iemand die alleen af en toe langs het schilderijtje loopt dat ik aan het maken ben en dan kan ik daarmee soms een half uur tot een klein uurtje mee bezig blijven. Soms zelfs nog minder. Dan verander ik alleen een klein dingetje dat in mijn oog springt en roept om bijstelling. Ik kan niet lang achter elkaar schilderen. Dat deed ik in het begin van mijn schildertijd wel. Ik bleef maar doorgaan en soms ‘zag’ ik het niet meer, maar dan klodderde ik toch door, met frustratie tot gevolg. Ik moet het hebben van weglopen en dan weer terugkomen en opnieuw kijken. Daarom bewonder ik schilders die wel uren kunnen blijven schilderen en een portret bijvoorbeeld afmaken in 4 uur tijd. Ze stappen wel af en toe naar achteren, maar gaan vervolgens door. Ik stap ook naar achteren en stoot daarbij soms per ongeluk Ahmad of zijn bureaustoel aan, maar ik moet het vooral hebben van echt weglopen uit de ruimte en bezig gaan met wat anders.

Ik legde gisteren de laatste hand aan een schilderijtje voor mijn jongste dochter. Naar een foto waarop zij staat afgebeeld als driejarige met haar negenjarige grote zus. Als ze wil mag ze het hebben. Met lijstje en al.

30 x 40 0lieverf

Wat ik nu ga maken weet ik nog niet. Maar ik heb zin om te gaan tekenen. Laatst, toen we kerst vierden, ging de vriend van mijn jongste dochter even aan tafel tekenen met de oudste kleindochter. Hij tekende uit zijn hoofd heel leuke karikaturen van dieren. Een aap, een leeuw, een slang en een giraffe. De uitdrukking op de gezichten van de dieren was geweldig getroffen. Ik ga nu proberen na te tekenen uit mijn hoofd wat hij daar tekende. Een mens is nooit te oud om te leren.

Kerst alweer voorbij

Het waren twee koude dagen, tenminste als je je in de buitenlucht begaf. Verder is het aan de mensen zelf om deze dagen te vullen met warmte.

Op eerste kerstdag waren we bij mijn zoon met, op het randje af, het toegestane aantal bezoekers. Het was een gezellig samenzijn van broer en zus met hun gezinnen en de oudjes. Mijn zoon had, heel lief, eten besteld in een Indiaas restaurant. Het leek ons makkelijk als niemand zou hoeven koken dit jaar. Maar uiteindelijk was het ook weer niet zo gemakkelijk, want het eten moest worden opgehaald in Rotterdam.

Mijn zoon en zijn vrouw zijn gek op het eten van dat restaurant en ze wilden het graag door ons laten proeven. Ik vond het ook lekker, maar ik ben een kleine eter en ik zat al een beetje vol van de kippenkluifjes die we vooraf gegeten hadden, door mijn zoon zelf gekruid en gefrituurd, en de heerlijke olijven en kaas die eerder op de dag als snacks op tafel waren gezet. Dus ik kon niet optimaal genieten van de dis. Voor Ahmad was het te spicy, ook al hadden wij de ‘lichtere’ versie.

Het was alles bij elkaar heel gezellig, maar wat betreft het eten neem ik me nu al voor om volgend jaar voor iedereen te koken. Er gaat niets boven thuis klaargemaakt eten, dat lekker warm wordt opgediend.

De volgende dag bleven we gewoon thuis, maar rond een uur of 17 belde mijn buurvrouw met de vraag of ik even wilde langskomen met mijn man. Om te kijken naar haar mooi versierde huis. We werden stralend ontvangen. Wat is zij een goede gastvrouw. Ze stond erop voor ons thee te zetten en schuifelde naar de keuken. Ik liet haar daar niet alleen. ‘Maar je man dan?’ vroeg ze. ‘Moet je niet bij hem blijven?’ ‘Nee, hij kan heel goed alleen zijn.’ Ze wilde ons een gebakje geven bij de thee, maar daarin hadden we niet zo een trek en ik vroeg of we het mee naar huis mochten nemen.

Ze begon te vertellen. Over haar leven en over de tijd in de oorlog. Ze stond erop dat ik alles vertaalde voor mijn mijn man. Het was een leuk gesprek en daarna gingen we weer.

Overigens is het helemaal goed gekomen met de kerstkaarten. Ze heeft alle linten vol hangen en ze vroeg me of ik er nog een lint bij wil hangen, want veel kaarten hangen nu over elkaar.

En vandaag deed ik boodschappen en zag veel mensen oliebollen en appelflappen kopen. Zowel in de supermarkt als bij een bollenkraam. Een sjofel uitziende man met een met tassen volgeladen boodschappenkarretje kocht oliebollen bij de kraam. Terwijl ik mijn fietstassen aan het inladen was hoorde ik de vrouw achter de toonbank vragen: ‘Kom je met oudjaar weer?’ Jaja, zei de man en hij gaf mij een tandeloze glimlach. ‘Dat is dan 19 euro,’ zei de vrouw. ‘Afzetter,’ dacht ik. Zoveel geld voor wat meelbollen.

Ik kocht bij de jumbo een pak oliebollenmix. Wie weet is er vraag naar. Ik heb nog geen plannen voor oudjaar. Ben wel benieuwd naar de conference van Peter Pannekoek.

Kerst

Vandaag is het bij ons kerstmis, maar in Spanje vond gisteren de ‘noche buena’ plaats, waarin mensen met elkaar gaan eten. Vandaag worden er daar ook nog bezoeken afgelegd, maar morgen is de kerstmis in Spanje alweer voorbij.

Een toepasselijker kerstlied (voor Theo): ‘weg met het verdriet, leve de blijdschap, want vannacht is Maria bevallen. Weg met het verdriet……….., want vannacht is de messias geboren’

Vanochtend stond ik op met gedachten over mijn vader. Hij is geboren op 25 december en was dus een kerstkindje. Hij zou nu 103 zijn geworden als hij nog leefde.

Maar hij is overleden, vrij kort nadat hij 99 jaar was geworden. Men heeft hem toen overgeplaatst naar een verpleeghuis. Daarover dacht ik vanochtend na. Was het wel een goede zet om deze toen nog kerngezonde man naar een verpleeghuis over te plaatsen. De reden waarom dit gebeurde was dat hij een paar keer gevallen was in huis. Dat is op zich niet vreemd, omdat veel ouderen last hebben van een minder goed functionerend evenwichtsorgaan.

Ik denk daarbij aan mijn buurvrouw van nu 87 jaar. Zij is ook herhaaldelijk gevallen in huis en zij loopt nog steeds moeilijk vanwege haar drie jaar gelden gebroken heup en de wonden aan haar voet. Zij heeft een alarmknop aan een touwtje om haar hals en zij kan die knop gebruiken als zij valt of plotseling onwel wordt. Het idee dat ze naar een verpleeghuis of verzorgingsflat zou gaan schrikt haar enorm af en zij wil niets liever dan zo lang mogelijk in haar eigen propere huisje blijven. Ik denk dat ze niet lang meer zou leven als zij niet meer in haar eigen omgeving zou kunnen verblijven.

Dat is precies wat ook met mijn vader gebeurde. Hij vond het verschrikkelijk om naar een verpleeghuis te gaan, hoe goed de service ook was die hij daar kreeg. Hij is daar gestopt met eten en drinken en overleed korte tijd daarna.

En nu denk ik: ‘Wie weet had hij nu nog geleefd, als hij destijds niet naar het verpleeghuis was gegaan’. Waarom gaven ze hem niet eerst een alarmknop? Het is zinloos om daarover te speculeren. Het geeft me wel een triest gevoel.

Net als het thema van de Volkskrant van dit weekend: de steeds groter wordende kloof tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’. Het gaat daarbij niet eens zozeer om salaris, maar vooral om bezit. Terwijl de één nu slapend rijker wordt, komt de ander niet verder, ondanks keihard werken. De economie is een doorgedraaid systeem geworden, waarin mensen dan wel hun geld zo kwistig mogelijk moeten besteden en/of schulden maken. Sparen wordt niet beloond, maar eerder afgestraft. Daar word ik ook niet vrolijker van.

Straks naar mijn kinderen. Zal het glad zijn op de weg? Het kan vriezen en het kan dooien….

Eergisteren haalden wij onze boosterprik. We hebben daarvan niet veel last gehad, buiten even een pijnlijke bovenarm en een dag hoofdpijn, die goed te verhelpen was met paracetamol. En misschien zijn we tijdelijk wat zwaarder op de hand geworden. Ik zie overigens wel dat er een zwak zonnetje probeert door te komen ?.

De buren naast me hebben corona en liggen ziek te hoesten.

Dit was het nieuws.

Verrassingsbezoek van middelste kleinzoon

Het is alweer jaren geleden dat mijn middelste kleinzoon bij mij langs kwam. Zomaar even op bezoek. Hij was toen een stuk jonger dan nu en kwam toen vanuit Naaldwijk naar mijn huis gefietst op een racefiets.

Gisteren belde hij me ineens met de vraag of hij even kon langskomen. Dit keer niet op een racefiets. De nu inmiddels 16 jarige jongen kwam dit keer op zijn mooie scooter. We hebben even bijgepraat en hij vroeg me of ik twee truien wilde repareren die wat gaatjes vertoonden bij en op de naden. Terwijl ik al pratende met hem bezig was met naald en garen kreeg ik een echt omagevoel.

Ik mocht weer een foto van hem maken bij zijn vertrek, ditmaal gezeten op zijn scooter.

Een ander deuntje dan ‘I wish you a merry Christmas’ en ‘Jingle Bells’

Tekst:

Si quieres agua fresca
mi niña
ven a mi pozo niña
ven a mi pozo

Vayamos juntos a beber, mi niña
y verás que gozo niña
verás que gozo

Si quieres agua fresca
ven a mi pozo niña
ven a mi pozo
vayamos juntoa a beber el agua niña
y verás que gozo

como el camino al árbol de mi cama
como el camino es largo
mira que el niño bebe
no pidas agua niño
no pidas agua Manuel
no pidas agua mi niño
si quieres agua fresca niña
ven a mi pozo

Vayamos juntos a beber, mi niña
y verás que gozo niña
verás que gozo

Yo corté la hierba buena
de la tapia del corral
Yo corté la hierba buena
de la tapia del corral
Yo corté la hierba buena
de la tapia del corral

Si quieres agua fresca
mi niña
ven a mi pozo niña
ven a mi pozo

Vayamos juntos a beber, mi niña
y verás que gozo niña
verás que gozo

Si quieres agua fresca
mi niña
ven a mi pozo niña
ven a mi pozo

Vayamos juntos a beber, mi niña
y verás que gozo niña
verás que gozo

Vertaald:

Als je vers water wilt, mijn kindje (meisje), kom dan naar mijn bron. Laten we samen drinken, meisje, en je zal zien hoe ik geniet.

Hoelang is de weg vanaf mijn bed naar de boom is, hoe lang. Kijk hoe het kindje drinkt. Vraag niet om water kindje (jongetje), vraag niet om water Manuel. Als je vers water wilt, kindje (meisje), kom dan naar mijn bron. Laten we samen drinken, meisje, en je zal zien hoe ik geniet.

Ik heb munt geplukt bij de muur van de binnenplaats. Als je vers water wilt, kindje……enz.

Mijn lieve dappere buurvrouw

Nog steeds kan zij niet zelfstandig naar buiten en dat zal nog wel duren. De wonden in haar voet willen maar niet dicht gaan. Het zijn doorligwonden die zij heeft overgehouden aan haar tijd in het ziekenhuis (ruim drie jaar geleden!), toen zij haar heup had gebroken. Die noodlottige val heeft haar leven verpest. Alsnog maakt zij het beste ervan door de hele dag door haar huis te schuifelen en zelf zoveel mogelijk schoon te houden. Ze wast en ze strijkt wat af en ze stofzuigt en poetst ook nog. Dat kost haar veel meer moeite dan een ander en het gaat langzaam, maar zij zet altijd door. Gelukkig krijgt ze binnenkort een vaste hulp in de huishouding (een keer in de week twee uurtjes).

Het koken van eten deed ze ook altijd zelf, maar de laatste tijd kost haar dat te veel moeite. Iets simpels als het afgieten van aardappeltjes is zwaar voor haar, omdat ze zich ook nog met moeite moet staande houden. Dus tegenwoordig eet ze vaak kant en klaar maaltijden van de AH. Als ik die voor haar koop (peen en uien en zuurkool), dan bekruipt me een gevoel van triestheid. De maaltijden schijnen best goed te zijn (mijn vader at ze ook op late leeftijd), maar ik gun haar ook een verse hap uit onze keuken. Ik aarzelde wel met haar dit aan te bieden. Misschien lust zij ons eten niet. Ik ben daar altijd onzeker over, ook al vinden wijzelf ons eten erg lekker.

Maar laatst liet zij zich ontvallen dat andere mensen geluk hadden, omdat de buren hun warm eten brachten. Toevallig weet ik dat zijzelf, toen zij nog gezond was, veel kookte voor iemand, die alleen was en niet meer zo sterk. Ik gun haar dus zeker dat zij, nu zijzelf minder zelfstandig is, ook af en toe eten krijgt toegestopt.

Vorige week waagde ik een gokje. Ik had macaroni gemaakt van alleen maar verse ingrediënten, met biologisch gehakt en oregano, tijm en laurier uit de tuin. De macaroni was heerlijk. Ik bracht haar een portie en zei haar dat ze maar moest kijken of ze het lekker vond. Dezelfde avond belde ze me heel enthousiast dat ze het zo lekker had gevonden.

Hierdoor aangemoedigd heb ik haar daarna met ons mee laten proeven van mijn (gelukte) oliebollen en de harira en de paella van Ahmad. De harira was te zwaar voor haar, maar de paella en de oliebollen vielen goed. Vandaag maak ik ovenschotel met bloemkool. Ik hoop dat ze die ook lekker vindt.

Gisteren vroeg ze me heel voorzichtig of ik haar wilde helpen met het verschonen en opmaken van haar bed. De matrassen moesten worden omgedraaid. Ik deed dat natuurlijk. Ik heb immers tijd zat. Het was wel een klusje, omdat zij een specifieke manier heeft om het lit jumeaux op te maken. Er mag geen plooi in de lakens zitten, vanwege haar wonden en haar voet rust ’s nachts op een kussen om contact met het onderlaken te vermijden. We waren in een half uur klaar. Ze hielp dapper mee, terwijl ik zag hoeveel moeite het haar kostte. Ik vroeg haar hoe zij het normaal gesproken doet. In haar eentje! Maar dan doet ze er uren over. Dit soort dingen vind ik schrijnend.

Zij schreef een hele stapel kerstkaarten voor vrienden en familie. Tot op heden heeft zijzelf er maar twee ontvangen. Eén van mij en één van de buurvrouw naast mij. Ik hoop dat ze er nog meer zal krijgen. Ik moest laatst een lint ophangen voor haar om de kaarten aan te hangen. Maar dat lint hangt daar nog leeg. Qué mundo ?

Crema de membrillo (kweeperenpasta) zelf maken

Zoals ik al eerder vertelde leef ik, sinds ik met Ahmad ben, volgens het Spaanse ritme van eten en drinken. Dat wil ook zeggen dat we twee keer een warme maaltijd nuttigen. Overdag (rond 15 uur) is dat een flinke maaltijd (la almuerzo), te vergelijken met wat de Nederlander om 18 uur naar binnen werkt. Als toetje eten we dan fruit.

Rond 20.30 uur in de avond eten we een wat lichtere warme maaltijd (la cena), bestaande uit soep met brood, een gebakken ei of iets dergelijks. Als toetje eten we dan kaas met membrillo. In Spanje is dat schapenkaas, maar hier is schapenkaas niet zo ruim te koop en zeker niet zo goedkoop als daar. Dus doen we het hier met kaas van de koe.

Crema de membrillo is hier ook niet te krijgen. En daarom aten we tot gisteren hier de kaas met wat honing. Maar de inventieve cocinero naast mij had in de Turkse winkel verse membrillo’s (kweeperen) gespot. Hij keek op internet hoe je daarvan crema de membrillo kan maken en dat bleek heel eenvoudig te zijn. Het enige overige ingrediënt is suiker (te vergelijken met de bereiding van jam).

Hij kocht dus ruim 2 kilo van deze membrillo’s en maakte daar een crema de membrillo van met een veel kleiner percentage suiker dan het recept. De pasta is heel goed te bewaren en kan tot twee jaar goed blijven. Hij wordt steeds steviger, als je hem bewaard in de ijskast en dan kun je er plakjes vanaf snijden.

Gisteren aten we de crema voor het eerst en hij was heerlijk. Dus ook in Spanje kunnen we die zelf gaan maken en hoeven we die niet meer te gaan halen in het magazijn van San Lorenzo, zoveel kilometers van ons huis. Voortaan eten we de crema van ‘san’ Francisco (Ahmad).

Het schillen is het meeste werk

Oliebollen gelukt

Dit keer deed ik het met de mix van Koopmans (original) en ik voegde aan het lauwe water voor de deeg wat bicarbonaat toe. Het deeg was goed gerezen na een dik uur. De zonnebloemolie liet ik zo heet worden dat er damp vanaf kwam. In korte tijd bakte ik de oliebollen met en zonder rozijnen (die ik eerst had laten wellen en vervolgens goed had laten drogen).

De oliebollen zonder rozijnen bracht ik naar mijn kinderen. Het waren er niet zoveel, omdat ik dacht dat alleen mijn kleindochter ervan zou eten. Voor de kinderen had ik de onvolprezen harira van Ahmad meegenomen.

Zowel kinderen als kleindochter bleken de oliebollen als vanouds weer lekker te vinden. Had ik er maar meer gemaakt. Van de bollen met rozijnen bracht ik er een paar naar mijn buurvrouw, met daarbij een portie paella van Ahmad. Ik heb nog niet gehoord wat zij ervan vond. Wijzelf eten ze bij de koffie.

De traditie ‘oliebollen bakken in de winter’ zal door mij worden voortgezet.