Regen van genade

tahajudSheikh Nazim heeft twee zonen. En daarvan is zijn khalifa, zijn opvolger. Dit is de meest serieuze van de twee. De andere zoon is wat vrolijker, maakt grappen, maar is daarom niet minder serieus met zijn geloof. Af en toe geeft hij ook een praatje (preek). Zelf noemt hij zijn gepraat “coffeetalk”, maar niettemin zegt hij zinnige dingen.
Gisteren hoorde ik hem praten over de regen van genade die op je neerdaalt als je weet op te staan twee uur voor zonsopgang. Dat is de tijd van het ochtend gebed. Je hebt voor het verrichten van het ochtend gebed in principe dus twee uur de tijd. Als je het meest noodzakelijk verricht van het ochtendgebed kan je daarmee in vijf minuten klaar zijn. En dat is wat Ahmad en ik meestal doen. Snel opstaan en ons ritueel wassen, bidden en weer terug in bed duiken. Dan weer verder slapen. Je hebt dan je plicht gedaan, maar de zo heilzame spirituele regen van die twee uurtjes voor zonsopgang heb je niet ten volle ervaren!
Het ochtendgebed van de naqhsbandi murid, mits deze het doet zoals wordt aangegeven in onze tariqat, duurt veel langer dan 5 à 10 minuten. Het duurt ongeveer een uur. Naast de gebeden worden er een flink aantal duas (smeekbeden) verricht en er wordt een sura uit de Qur’an gelezen. Vroeger deed ik dat gedurende een aantal jaren en ik had daar veel baat bij. Daarnaast verrichtte ik voorafgaande daaraan ook nog het tahajudgebed (hetgeen je kunt verrichten een uur voor het ochtendgebed). Ik was dan dus twee uur aan het bidden en dit was mijn moment van de dag, te midden van de stress van alle dag die het leven met mijn vier kinderen toen met zich meebracht . Hoewel het ogenschijnlijk lijkt alsof je hier alleen maar moe van zal worden (staan bidden, terwijl anderen lekker liggen te slapen) is het omgekeerde het geval! Het laatste derde deel van de nacht is namelijk het tijdstip bij uitstek voor spiritueel welbevinden.
Maar o, wat is het moeilijk om juist op dat tijdstip uit je bed te komen! Je ego wil het absoluut niet hebben! Het schreeuwt je toe: “Sta niet op! Je hebt je slaap hard nodig. Je hebt de hele dag hard gewerkt en morgen komt er weer zo een dag”. En daar trap je dan meestal in. Zoals Bahaudin (de tweede zoon van sheikh Nazim) terecht opmerkte: wij mensen hebben eerder een hang naar drama en zucht naar tijdelijk vermaak, dan dat wij verlangen naar eeuwig genot. Maar lukt het je toch om op te staan en ben je tenminste de uurtjes voor zonsopgang wakker, dan ervaar je dat de regen van genade’ op je neerdaalt, zelfs als je erbij zit met een slaperig hoofd. De regen komt alsnog! De drama’s van de dag zie je in de regel de volgende dag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Alles verloopt gemakkelijker en soepeler….
Ik nam mij gisteren voor om er tenminste voor open te staan als Allah mij op tijd zou wekken voor de ‘regen van genade’. En werkelijk! Ik werd vanmorgen precies op het tijdstip van de aanvang van het ochtendgebed wakker! Mijn ego sputterde alsnog tegen. Zeurde tegen me dat ik moe was en misschien beter kon slapen. Bijna  trapte ik daarin. Maar na vijf minuten besefte ik dat dit de lelijke fluisterstem van shaitan was. Ik zwaaide mijn benen uit bed en stond op. En ik deed het hele programma van naqhsband dat me vroeger zo vertrouwd was. Ik las de duas met nieuwe ogen en met een nieuw begrip. Bij zonsopgang ging ik slapen en sliep nog even tot 7.30 en voelde me toen……..verfrist.
‘Het is gek’, zei ik later tegen Ahmad. Bij het ochtendgebed wordt aan het azan (de oproep voor het gebed) de zin toegevoegd ‘het gebed is beter dan de slaap’. Dat is een belofte van Allah swta. En werkelijk, de uren in het laatste deel van de nacht zijn heilzamer als deze gebruikt worden voor gebed en meditatie dan als deze worden besteed aan slaap. En dan herinner ik me weer wat de ander zoon van sheikh Nazim, sheikh Mehmet, ook ooit zei. De beste uren om te slapen zijn van 23.00 uur in de avond tot 4.00 uur in de ochtend. Dat zijn de uren die werkelijk voor rust bedoeld zijn en waarin je dus ook uitrust. De uren van het derde deel van de nacht zijn bedoeld voor spiritueel open staan voor de zegeningen uit de spirituele wereld.
Ik hoop dat ik morgen weer wakker word……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *