Los reyes magos

Hier in Spanje krijgt de kerstman niet zoveel aandacht als in Amerika en sinds jaren ook in veel andere Europese landen. Je ziet wel afbeeldingen van de goedlachse bollerd en ook hangen er uit diverse ramen touwen met poppetjes die kerstmannen voorstellen die langs een touw omhoogklimmen. Maar het heeft verder niet veel betekenis hier.

Des te belangrijker zijn de drie koningen (los reyes magos). Zij zijn het die komen met cadeautjes voor de kinderen. Het is een van oorsprong Andalusische traditie, die echter al jaren voorkomt in ook andere delen van Spanje.

NB Interessant om te vermelden is dat de onlangs overleden paus Benedictus XVI in zijn boek ´de kindertijd van Jezus Christus´ diep is ingegaan op veel christelijke verhalen en tradities. Hij zegt dat volgens het evangelie van Mattheus Melchior, Caspar en Balthasar oorspronkelijk drie wijzen waren die afkomstig waren uit Tartessos (het huidige Andalusië). Later hebben mensen er een ander verhaal van gemaakt en zouden het drie koningen zijn die uit het verre oosten zouden komen. De drie wijzen kwamen met mirre, goud en wierrook met een ´Andalusische geur´.

In vrijwel elk dorp hier komen op 5 januari de drie koningen aan op praalwagens met daarachter nog meer praalwagens met daarin kinderen die verkleed zijn als de drie koningen. Langs de weg staan ook kinderen met hun ouders en er wordt snoepgoed en andere kleine presentjes naar de kinderen gegooid. Op 6 januari is het hier een feestdag, waarop veel mensen vrij hebben en de winkels gesloten zijn. Kinderen kunnen dan spelen met hun cadeautjes.

Vandaag komen de drie koningen ook ons dorp aandoen en wij gaan er vanmiddag heen, zodat ik het kan filmen en fotograferen.

Maar gisteren kwam er voor ons al een pakje, afkomstig van los reyes magos. Het zijn de kinderen van Ahmad die dat jaarlijks sturen. Of we nu in Nederland zijn of hier, elk jaar wordt er precies op tijd een pakket gestuurd met cadeautjes voor zowel hun vader als voor mij. Ik stond te koken toen het pakketje kwam en Ahmad pakte het uit op het keukentafeltje. Voor hem waren het twee t-shirts met opdruk van twee mensen die hij erg bewondert: Blas Infante en Federico García Lorca. Beiden zijn door Franco gefusilleerd. En voor mij een metalen doosje met aquarel potloden van het merk Winsor & Newton (een professioneel merk). Nog nooit heb ik met aquarel gewerkt, maar het lijkt me heel leuk om ermee te experimenteren. Je kan het makkelijk meenemen naar een plekje in de natuur.

Zowel Ahmad als ik waren dit jaar erg ontroerd. We hebben ze een paar keer bedankt voor de attente en schitterende cadeaus. Het raakt mij, omdat het jaarlijkse gebaar van zijn kinderen voor mij betekent dat zij mij in hun hart hebben gesloten, zoals ik hun ook in mijn hart heb gesloten. Ik voel me geaccepteerd door hen en dat vind ik heel bijzonder.

4 gedachten over “Los reyes magos

  1. Je hebt gelijk. Het is een christelijke/katholieke feestdag, gebaseerd op de bijbel, maar in veel andere landen gaat de dag stilletjes voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *