Jaloezie is de wortel van het kwaad

Gisteren keken Ahmad en ik weer naar een dvd “El violin”. Aangrijpende film over de onderdrukking van de boerenbevolking, en met name de Indianen, in Latijns Amerika. In de hoofdrol de 80-jarige violist, die o.a met zijn viool de kost verdient samen met zoon en kleinzoon.
Op een goed moment vraagt de kleinzoon aan zijn opa waarom de militairen zo wreed zijn tegen de mensen van hun dorp. Dan vertelt de opa het volgende verhaal (in mijn woorden):
Lang geleden schiepen de goden de wereld en vervolgens daarin de dieren en daarna de mens, man en vrouw en hun nakomelingen. Er waren rechtvaardige, oprechte goden maar er waren ook jaloerse en hebberige goden. De rechtvaardige goden schopten de jaloerse goden eruit, maar er bleven er toch nog een paar over. En deze lelijke goden vermenigvuldigden zich en werden steeds talrijker. En zo kon het dat deze kwade goden ook mensen beïnvloedden, die ook lelijk, jaloers en hebberig gedrag gingen vertonen. Ze pakten het land af van de hardwerkende, rechtvaardige mensen en gingen die mensen onderdrukken en dat duurt nog steeds voort en wordt alsmaar erger. Maar er zal een nieuwe tijd komen dat de rechtvaardigen de jaloersen zullen verslaan.
Indianen zijn geen moslims, joden of christenen of hindoes. Frappant is wel dat in alle religies jaloezie wordt gezien als een wortel van het kwaad.
In de islam is dat als volgt: Allah had de wereld geschapen en aanvankelijk bestonden alleen dieren, engelen en djinns. De engelen waren gemaakt van licht en de djinns van vuur. De engelen konden niet zondigen, aten niet en sliepen niet. Het enige dat zij deden en nog doen is Allah aanbidden en dienen. Op een dag schiep Allah Adam uit klei, blies Zijn heilige adem in Adam en gaf hiermee de mens de eervolle positie van vertegenwoordiger van Allah op aarde. Hij vroeg de engelen allen te buigen (in sajda de gaan, dat is de houding dat de moslim zijn hoofd op de grond laat rusten) voor Adam. Alle engelen deden dit onmiddellijk, ook al zagen zij al dat de mens in de toekomst veel bloed zou gaan vergieten. Er was er echter één die niet wilde buigen, Iblis. Hij wilde niet buigen, omdat hij zich beter voelde dan Adam. Hij was van vuur gemaakt, terwijl Adam slechts van klei was gemaakt. Hieruit blijkt dat Iblis al geen echte engel was (van licht gemaakt en niet in staat tot zonde), maar een djinn (van vuur gemaakt). Hij was echter wel degene die tot op dat moment het meest Allah had aanbeden. Er was bijna geen plekje waar Iblis niet met zijn hoofd de aarde had geraakt in aanbidding voor Allah. Daarom dacht hij ook dat hij de uitverkorene zou zijn. Toen hij hoorde dat Adam dat was werd hij jaloers. Daarom was hij ongehoorzaam en weigerde te buigen. Met die weigering trok hij dus ook het oordeel van Allah swta in twijfel. Hij dacht dat hij het beter wist dat Allah.
Allah verjaagde hem daarom en hij zou vervloekt zijn tot de dag des oordeels. Sindsdien heeft Iblis zich erop toegelegd de mens te verleiden tot kwaad en hij krijgt daarvoor de kans tot de dag des oordeels. Alleen mensen die werkelijk met Allah (God)zijn kan hij niet meekrijgen. Iblis is onze vijand. En dat begon allemaal met jaloezie, een gevaarlijke emotie, die je bloed doet koken en veel onheil aanricht.

6 gedachten over “Jaloezie is de wortel van het kwaad

 1. Het verhaal van Iblis lijkt erg op dat van Satan.
  Weet jij misschien wat de overeenkomsten zijn en waar de verschillen zitten?
  Waarom krijgt Iblis eigenlijk de kans mensen te verleiden tot de Dag des Oordeels? Bedoel je dat God staat toe te kijken hoe de Duivel ons op het verkeerde pad brengt, eigenlijk om ons te testen?
  Waarom doet hij dat? Of bedoel je dat niet.

 2. Iblis is satan (of shaitan). Hij wordt in de koran zowel Iblis genoemd als shaitan. En inderdaad laat Allah toe dat Iblis of shaitan ons verleidt tot de dag des oordeels. Je kunt dat zien als een test. Het hele leven bestaat uit keuzes en telkens gaat het erom: kies je voor het goede (wat Allah wil) of voor het slachte (wat shaitan wil). In zijn jaloezie wil shaitan de mens naar zich toetrekken, zodat die ook verdoemd is.

 3. Ik heb zitten googlen op satan en iblis (en de verschillen).
  Ik vat het onvoldoende om er hier een inhoudelijke discussie over te voeren maar ik wil wel even zeggen dat ik het interessante materie vind.
  Ben ook op versch boeiende forums beland.
  Het idee dat Allah/God ons bewust steeds zou testen staat me overigens tegen. Komt misschien omdat ik áls God bestaat zou hechten aan een mildere God die me niet steeds op de proef zou willen stellen.

 4. Allah is mild en rechtvaardig. Hij wil dat we het goede doen. Dan voelen we ons zelf ook beter. Wat een niet gelovige misschien gewoon de “stem van zijn geweten” noemt, dat is voor een moslim de “wil van Allah”. Als je volstaat met “wat uzelf niet graag geschiedt, doe dat ook een ander niet”, dan doe je het goed. Sommige mensen zijn hartstikke goed bezig zonder dat ze echt bewust vasthouden aan een geloof. Allah kijkt naar het hart, niet naar het etiket dat wijzelf of andere mensen ons opplakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *