Dag 11, ramadan 2012

Ik heb het eerder gezegd. Als ik wil schrijven in mijn weblog kan ik dat het beste in de ochtend doen. Dan kan ik nog babbelen, maar naarmate de vastend doorgebrachte dag vordert kan ik nog wel boodschappen ontvangen, maar zenden wordt dan steeds moeilijker. Dus vandaag heb ik me voorgenomen om in de ochtend toch te proberen iets op te schrijven. Als de ramadan dan zoveel van je vergt, dat het naarmate de dag vordert je prestaties negatief beïnvloedt, waarom is het dan toch goed voor je? Daarop kan ik geen antwoord geven. Het is iets dat ik niet kan beredeneren. Maar het is een voorschrift van Allah swta en aangezien ik vertrouw op Allah neem ik gewoon aan dat het goed is.
Hoe zwak ik me ook soms ga voelen (dit is ook niet elke dag het zelfde) naarmate de dag vordert, aan het eind van een dag vasten, als ik mijn vasten breek met 5 dadels, dan voel ik verbazend snel mijn kracht terugkomen. De natuurlijke suiker en mineralen die in die dadels zitten doen kennelijk heel goed hun werk. Zit er dan een kostbaar geheim in het vasten breken met dadels en water of een glas melk?
Het is net als bij een bevalling. Als het kindje er eenmaal is, ben je de pijn en het leed van de weeën snel vergeten. Zo ook bij vasten. Na het vasten breken voel je je weer helemaal nieuw en ook in de ochtend, als je net begonnen bent met vasten voel je je nog helemaal fris. Er zit een heel duidelijk ritme in de dag van het vasten. Je gaat door diverse stadia van energieniveau heen. En tijdens die verschillende stadia heb je ook de energie, de emoties en de inspiratie of het gebrek eraan dat bij elk stadium hoort.
Weet je eenmaal dat het zo in elkaar zit, dan kun je je dag erop aanpassen. De ochtend is dan voor zeg maar “intellectuele arbeid” en in de middag kun je wat meer bezig zijn met praktische bezigheden. Want ook al wordt het denken wat zwakker, het handelen gaat nog wel, zeker als het routinehandelingen betreft.
Natuurlijk begrijp ik dat ik vanuit een luxe positie spreek. Ik kan mijn dag indelen zoals ik wil. Dat geldt niet voor mensen met een drukke baan of de sporters van de olympische spelen. Ook geld het niet voor de vastenden in Syrië, dat momenteel in brand staat.
Voor degene die het geduld en de interesse heeft om ook nog een link aan te klikken.  Hier is een kort filmpje met een medische verklaring in het Engels aangaande de gunstige werking van de ramadan op het menselijk lichaam.
http://www.youtube.com/watch?v=h2CT4Y13kaU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *