Gas besparen

In Spanje hebben wij geen gas. Daar is alles elektrisch. Voor warm water hebben we daar een boiler. Als we douchen en ons inzepen, dan zetten we daar heel gemakkelijk de kraan even uit om water en elektriciteit te sparen. Dat kan zo gemakkelijk omdat we daar een mengkraan hebben met een hendel waarmee je de temperatuur kan instellen.

Hier hebben we niet zo een mengkraan met hendel. We hebben in ons huurhuis alleen een mengkraan met een koudwater- en een warmwaterdraaiknop. Als je dan de kranen dichtdraait, dan is het lastig deze weer open te zetten en de juiste temperatuur te vinden.

‘Laten we een mengkraan kopen zoals we in Spanje hebben,’ stelt Ahmad voor. We zoeken op internet. Daar is te zien dat de meeste moderne instelbare warm-koud douchkranen een onderlinge afstand tussen warm en koud hebben van 15 cm. Dat is in de nieuwere huizen de norm. Op de afstand van 12 cm tussen warm en koud (die wij hebben in ons jaren 50 woning) is het moeilijker om zo een handige mengkraan te vinden.

We gaan naar Hornbach. Daar vertelt een vriendelijke winkelbediende ons dat er geen mengkraan met hendel te koop is met een afstand van 12 cm, maar wel zijn er drie typen thermostaatkranen te koop met de door ons gewenste afstand k/w. We kiezen voor de variant die niet het goedkoopste is, maar die wel van betere kwaliteit is dan de goedkoopste variant.

Ik reken 100 piek af om in de jaren die komen gas te kunnen uitsparen ?. Maar ik heb wel twee jaar garantie!

Ik kan niet anders zeggen: het doucht heerlijk. Geen gezoek meer naar de juiste temperatuur. Je kunt deze instellen naar wens, maar de vooraf ingestelde standaardtemperatuur van 38 graden is perfect. En je kan de kraan even uitzetten om daarna weer comfortabel verder te douchen. Wat een luxe in mijn nederige stulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *