Ahmad maakte iets moois voor onze buurman

Een tijd terug was het eid ul adha, het slachtfeest dat gevierd wordt volgens een culturele traditie door veel moslims. De traditie wil dat je dan een schaap of een koe slacht, eventueel gezamenlijk met anderen (om de kosten te drukken). Meestal komt het erop neer dat iemand die dat wil doen naar de islamitsche slager gaat en daar geld geeft om de rituele slachting ter gelegenheid van het slachtfeest te verrichten. Het geslachte dier dien je vervolgens te verdelen onder jezelf, je buren, familie en arme mensen.

Wij zijn weliswaar moslim, maar hebben nog nooit meegedaan aan dit gebruik. Ik zie er de meerwaarde niet van in om (extra) dieren te gaan slachten in een land waar al sprake is van een overconsumptie van vlees.

Maar ons buren aan één kant laten wel elk jaar een lam slachten. En daarvan geven zij ons dan een deel, in de regel een voorpoot. Ook dit jaar reikte onze buurman ons over de schutting een voorpoot aan, die Ahmad aanpakte en vervolgens ontdeed van het vlees, dat we verdeelden in kleine hoeveelheden om te bewaren in de diepvries voor het bereiden van maaltijden. Het bot hakte hij in stukken voor de soep.

De buren weten dat wij moslim zijn maar dat wij nooit slachten, omdat wij hun nooit een stuk vlees aanreiken. We voelen ons daar wat verlegen en ongemakkelijk over. Laatst kwam Ahmad op het idee om voor de buren een tiffany-decoratie te maken. Ik vond het een lief idee. We gingen nadenken over een ontwerp. Sowieso geen realistische afbeelding, want dat is volgens sommige moslims haram. Dus bedachten we dat een achtpuntige ster een mooi ontwerp kon zijn. Ahmad zocht op internet tot hij er één vond die hem beviel. En hij maakte dit:

Decoratie in tiffany 30 x 30

De buren zijn nog aan het werk. Ahmad gaat het cadeau geven als ze thuiskomen. Via de voordeur, want hij houdt er niet van dingen te geven via de schutting. Ik hoop dat ze het mooi vinden en er blij mee zijn. Ze kunnen het naar wens voor een raam hangen of tegen de muur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *