Zwaluwen, de buurkat, kakkerlakken en vleermuizen


Dat zijn de diertjes waarmee we de laatste tijd te maken hebben. Bij het ontvasten, zittend op ons dakterrasje, zien wij zwaluwen over en weer vliegen. Ze maken duikvluchtjes in de lucht om alvorens het helemaal donker wordt nog wat rondvliegende insecten te verschalken.
Regelmatig zien wij op het dak boven ons de hoofdjes verschijnen van de twee buurkatten. De oudste van de twee durft vanaf het dak op de smalle balkonrand te springen en vervolgens op het balkon. Daarna loopt hij eerst langs onze benen om kopjes te geven om dan direct voor het kastje te gaan zitten met een zwiepende staart. Daarachter houdt zich vaak een kleine gekko schuil, die hij maar wat graag zou vangen, maar het diertje blijft zitten waar het zit, onbereikbaar voor de gretige kattenklauwen.
Het jongere katje durft nog niet van het dak te springen en kijkt ons alleen maar aan met grote ogen in een lief snuitje.
Als we wat later, wanneer het helemaal donker is echt gaan eten op het balkon verschijnen er andere dieren die een stuk minder aaibaar zijn. We hebben een grote kakkerlak gezien (zo één die kan vliegen), die gelukkig ook snel verdween. Verder lopen er, met name rond een uur of vier, als de nacht een flink stuk gevorderd is, een flink aantal kleine kakkerlakjes over de balkontegels. Gewoonlijk loop hier ik op blote voeten, maar bij het zien van deze griezeltjes trek ik snel slippers aan en ik til het liefst mijn benen van de vloer. Ik mag er niet aan denken dat er één langs mijn been of stoelpoot naar boven komt kruipen. ‘Pak deze dan,’ zeggen we tegen de kat. Maar het dier ziet de kleine creeps niet of wil ze niet zien. Hij wil alleen de gekko, maar die is niet zo gek om zich te laten vangen.
Dan zie ik ineens een ‘vogel’ langs vliegen. ‘Wat is dat nou? Een vliegende vogel in de nacht?’ vraag ik onnozel. Het is een vleermuis, ook niet mijn lievelingsdier.
Dat is het nachtleven van de dieren, waar wij normaal geen erg in hebben. Want wie gaat er nu in de ochtend om 4 uur een eitje eten op zijn terras?
Mooi is het wel dat precies wanneer het tijd is om te stoppen met eten en het ochtendgebed te verrichten de haan ons waarschuwt met zijn gekraai. Daar kun je echt de klok op gelijk zetten.
Na het eten lap ik maar even goed de tafel af. Ik wil het niet nog gezelliger maken voor de griezeltjes die in de nacht hun buikje komen vullen en onze stoelen misschien wel bezet houden.

10 gedachten over “Zwaluwen, de buurkat, kakkerlakken en vleermuizen

 1. Ik vind vleermuizen geweldig.
  Ik denk terug aan wild kamperen in Utah, opgevreten worden door mini mugjes en dan vleermuizen die duikvluchten maakten tot bij mijn gezicht en wég mugjes!
  Ook hier zie ik ze graag, dat wendbare!
  En over de kakkerlakken die mieren blijken te zijn en Ahmad… mag ik héél voorzichtig zeggen dat jouw ‘natuurman’ toch niet de expert is die jij zo graag in hem wil zien? 😉

 2. Geweldig hoe jij je ‘natuurman’ verdedigt! Natuurlijk kan hij wél een mier van een kakkerlak onderscheiden… als hij zijn bril maar op heeft 😀

 3. En mi tierra hay un refrán que dice:
  Quien habla no que no debe, escucha lo que no quiere.
  Vertalen
  In mijn land is er een gezegde dat zegt: Wie spreekt niet die moeten niet, luistert naar wat u niet wilt

 4. Niet teveel snoepen, goed tandjes poetsen en eventueel voor het slapen gaan nog even fabeltjeskrant kijken. Dit laatste kan ook met natte haartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *