Vrijgevochten eend?

Zoals ik al vertelde is er nog een eendenpaar in mijn buurt. Ik weet nu zeker dat het niet “mijn paar” is, omdat ik ze samen zag op het moment dat onze eend bezig was er een ei uit te persen. Het paar dat ik zag lopen aan de voorkant van ons huis bleef steeds dicht bij elkaar. Telkens als de eend een paar passen zette, liep de woerd achter haar aan. Ze zijn er elke dag en echt onafscheidelijk.
Daarom verbaast het me nogal dat ik eigenlijk “onze eend” nog helemaal niet heb gezien met een mannetje sinds zij haar eitjes aan het leggen is.
Vandaag zag ik haar om 7.50 uur al scharrelen op haar nest. Waarschijnlijk was ze bezig de bedekking weg te halen en plaats te maken voor een volgend ei. Daarna bleef zij een flinke tijd onbeweeglijk op haar nest zitten.
Ik moest naar het UWV. Toen ik terugkwam op de fiets ging ik direct kijken of zij al was weggegaan van het nest. En ja hoor, ze kwam juist aanlopen, zodat ik haar dit keer met mijn mobiel van de andere kant kon kieken.
Ze liep weer de weg op en in plaats van direct over te steken, kuierde ze op haar gemak een eindje midden op de weg, waarbij ze zelfs even wat aan haar veren verschikte. “Pas toch op”, dacht ik  “zie je dan helemaal geen gevaar?”.

Ze liep weer naar dezelfde plek als waar zij gisteren stukjes brood had gekregen van de vrouw op het balkon. Dit keer kwam er geen brood. Ik zag dat de vrouw bezig was haar huis te poetsen.
De eend liep samen met een duif wat heen en weer. Ze leek helemaal niet bevreeesd voor wat dan ook.
Ze kwam zelfs een beetje naar mij toe lopen. Keek me verwachtingsvol aan met haar pientere oogjes (excuseer me als dit mijn verbeelding is). Ik voelde me letterlijk met lege handen staan. Daarbij was ook de batterij van mijn mobiel nu leeg.
Ik besloot snel naar huis te gaan en daarna op zoek te gaan naar eendenvoer, zodat ik morgen niet met lege handen hoef te staan.
Toch blijf ik zitten met een vraag. Waar o waar is haar mannetje, haar “beschermheer”? Waar houdt dit heerschap zich schuil? Is zij een vrijgevochten eend, een soort BOM-moeder? Is haar mannetje overleden? Ik hoop hier spoedig achter te komen.
Als zij morgen wellicht haar achtste eitje komt leggen ben ik goed voorbereid. Ik heb 5 kilo eendenvoer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *