Vogels

We zien weer veel grote vogels in onze buurt, zoals eksters, kraaien en meeuwen, maar niet erg veel kleine vogeltjes. ‘Misschien zitten er meer in de Uithof (het beschermde natuurgebied dat grenst aan onze buurt),’ zeg ik hoopvol en daarom maakten we gisteren een kleine wandeling in dat gebied om te kijken of dat klopte.

We hoorden wel wat vogels fluiten, maar het was niet bepaald een orkest, zoals je in de lente kan verwachten. Tot onze blijdschap zagen we dat het zwanenechtpaar weer een nest had gebouwd in de buurt van het nest van het vorige jaar. Maar dit keer hebben ze dat slimmer aangepakt. Ze hebben het nest gebouwd aan de kant van de sloot waar mensen niet kunnen komen, tegenover de hoek waar moeder zwaan het vorige jaar zat te broeden. Mensen konden vorig jaar van alles op haar en in haar nest gooien, al dan niet goed bedoeld. Maar nu zit ze lekker buiten het bereik van langslopende kijkers op twee benen.

Haar nest ligt onbereikbaar voor mensen achter de sloot. Alsnog houdt vader zwaan de wacht op het voetpad.
Gluren met de camerazoom.

5 gedachten over “Vogels

  1. Mooie foto van de broedende zwaan.
    Ik veronderstel ook maar wat, maar missch zingen de kleine vogels nu minder omdat zij ook aan het broeden zijn? Vroeg in de lente willen ze duidelijk maken: hier ben ik, ik zoek een partner! en natuurlijk ook: wegwezen, rivalen! Hat kán zijn dat ze nu op eitjes zitten en juist minder aandacht willen trekken.
    Mogelijk is dit grote onzin! De merel zingt hier nog wel. Maar volgens mij zingt die de hele zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *