Vertrouwen in vaccinatie?

Ik ben behoorlijk gemakkelijk te beïnvloeden. Als ik een mening heb ergens over of een idee en ik luister naar iemand met een geheel andere mening, dan kan ik me in die mening soms ook vinden, mits die mening goed beargumenteerd wordt. Daardoor kan ik nogal eens mijn eigen mening loslaten en overhellen tot de mening van de ander. Niets is immers zeker en je kunt alles van meerdere kanten bekijken.

Mijn vertrouwen in de werking van de vaccinatie tegen corona is sinds gisteren gaan wankelen. Twee van mijn kinderen hebben zich laten prikken en twee niet. Ik lees en hoor weleens dat er in sommige families ruzies ontstaan met dit thema als onderwerp. Dat is in mijn familie niet aan de hand. Op een enkele discussie met de meest overtuigde weigeraar na.

Maar gisteren hoorde ik dat mijn schoondochter, een jonge, tweemaal tegen corona ingeënte vrouw, nu besmet is, terwijl mijn zoon en hun kinderen, die de hele dag met haar in één huis leven, een negatieve testuitslag kregen. Gelukkig is mijn schoondochter er niet heel ziek van, maar wel heeft zij (hopelijk tijdelijk) verlies van smaak en reuk.

In Nederland lopen de besmettingscijfers snel op. Naar het zich nu laat aanzien even snel als een jaar geleden, toen mensen nog niet waren ingeënt. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Ik neem het zekere voor het onzekere en zal mijn mondkapje veel dragen en me zo min mogelijke in de nabijheid van mensen die ik niet ken begeven. Ik weet al dat ik straks in Nederland weer de boodschappen ga doen voor onszelf en de buurvrouw. Ik zie de winkel als een besmettingsgevaarlijke plek, omdat iedereen boodschappen moet doen. Verder zal ik nergens heen gaan, maar blijven in mijn kleine kring. Leve de anderhalve meter, het veelvuldig handen wassen en het mondkapje. Die maatregelen lijken wel te werken.

Ik ben op mijn hoede en zal me vanaf nu gedragen alsof ik geen QR code heb, want in die code als ´toegangsbewijs´ heb ik geen vertrouwen meer. Al maak ik er wel gebruik van om van hier naar Nederland te vliegen en terug (zolang dat nog kan). We zitten nu met de deltavariant en die schijnt besmettelijker te zijn dan de variant van vorig jaar. Dat zou kunnen verklaren waarom de besmettingen ondanks vaccinatie ook dit jaar welig tieren. Maar men zou (naar wordt beweerd) dankzij de vaccinatie minder klachten hebben dan dat men gehad zou hebben zonder vaccinatie. Dat is goed om te horen. Maar een ander besmetten kan nog steeds, ook met vaccinatie. Dus dat betekent voor mij: afstand houden en doen alsof je niet beschermd bent, want je bént niet volledig beschermd en anderen zijn ook niet veilig in jouw omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *