Veel rijden om een bouwval te zien

Hier in Spanje worden weleens huizen en lappen grond met huizen erop bij opbod verkocht via digitale veilingen. Ahmad speurt daar regelmatig naar, aangezien hij nog steeds op zoek is naar een beter stekkie voor zijn jongste dochter. Zij bewoont nu een huis in het dorp Guadalcanal en heeft daarnaast een grote lap grond van 20.000 vierkante meter even buiten het dorp waar ze met haar man een beetje boert en bezig is een optrekje te bouwen voor in de vakantie en weekends. Maar Guadalcanal ligt afgelegen en er is alleen een lagere school en geen middelbare. Daarom denken zij dat zij in de toekomst zullen moeten verhuizen voor de studie van hun kinderen.

Ahmad vond op internet een finca van 4000 vierkante meter met daarop een huis, vlak in de buurt van het dorp el Pedroso dat maar 60 km van Sevilla ligt, waar de moeder en zus van zijn dochter wonen en veel van hun vrienden. In el Pedroso is bovendien wel een middelbare school en in een groter dorp er niet ver vandaan een ziekenhuis.

Het probleem bij dat soort veilingberichten is dat je via internet het huis in de regel niet goed kan zien. Wel enigszins vanbuiten maar zeker niet van dichtbij. Ahmad was helemaal enthousiast. Hij wilde het huis zien te kopen voor een prikkie en het geld daarvoor dan voorschieten voor zijn dochter. Zij zou dan haar grond in Guadalcanal kunnen verkopen en hem daarvan terugbetalen.

Hij tipte het jonge gezin over het huis en gaf ze de geografische gegevens waar het lag. Zij gingen een dag kijken, maar sloegen een verkeerd pad in en vonden het huis niet. Daarbij was de reis vanuit Guadalcanal, hoe kort ook (43 km), volgens hun lastig met de twee kinderen. Ze wilden niet nog eens gaan.

Ahmad is dan zo een vader die zegt: ´dan ga ik wel kijken en dan maak ik voor jullie een video van het land en het huis, zodat jullie op grond daarvan kunnen beslissen of het wat voor jullie is´.

Dus vandaag gingen Ahmad en ik vanuit Malaga naar el Pedroso om de finca te bezichtigen. Gelukkig konden we elkaar aflossen met rijden, want we reden daarvoor 240 km heen en ook 240 km terug.

Onderweg zag ik dat het in de provincie Sevilla wel wat meer heeft geregend dan in de provincie Malaga. Het natuurpark Sierra Norte de Sevilla zag er schitterend uit met veel naaldbomen en groen en veel kuddedieren in de wei.

Maar het huis op de finca was een trieste ruïne. Sowieso vind ik het faillisement van een persoon of familie een trieste zaak. Ahmad kroop door een gat in het hek om van dichtbij opnamen te maken voor zijn dochter en schoonzoon. Ik denk, dat als zij het huis zien en de staat waarin het verkeert, dat zij dan God op hun knietjes bedanken voor het huis waarin ze nu wonen en het mooie stuk land dat ze bezitten in Guadalcanal, al is het nogal rijk aan grote stenen en keien. En dat ze voor geen goud de taak op zich gaan nemen om deze trieste en slordig verlaten bouwval bewoonbaar te maken.

Het doet me denken aan het kraakpand waarin ik trok in de 70er jaren met mijn toenmalige vriendje. Het huis was totaal kapot vanbinnen en alle elektriciteitsleidingen en waterleidingen waren kapot geslagen door de gemeente opdat niemand erin zou gaan wonen. We vonden verpakkingen van patat en lege blikjes drinken van anderen die geprobeerd hadden het huis bewoonbaar te maken maar moedeloos waren weggelopen. Wij hielden het vol met een groep studenten en kregen het zelfs voor elkaar dat de gemeente uiteindelijk ons voorzag van water en licht en veel later ook gas en een telefoonaansluiting. Maar gemakkelijk was de beginperiode daar niet en voor degene die dit huis wil opknappen zal het ook niet gemakkelijk zijn of je moet een grote zak geld hebben.

´Ik denk niet dat ze dit huis willen,´ zeg ik op de terugweg. ´Toch ga ik proberen het te kopen,´ zegt Ahmad. ´En wat dan, als je het dan hebt? Wat ga je ermee doen?´ vraag ik. ´Ik kan het dan altijd verkopen,´ zegt Ahmad. Ik kijk ongelovig opzij. Ik ken hem zo niet.

We hebben net het filmpje dat hij maakte naar zijn dochter gestuurd. Haar man vindt het beter dan verwacht. Hun reactie was positief. Wie had dat ooit kunnen denken. 😊

Ik probeer het filmpje ook hier te plaatsen maar het lukt me niet. Julie moeten het doen met mijn verhaal zonder beelden.

o, het is toch gelukt. De de titel is fout gespeld. Het dorp heet el Pedroso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *