Van het gas af

Alweer een half jaar terug kreeg ik een brief van de gemeente Den Haag. Dat men het plan heeft Den Haag ‘van het gas af’ te halen en de warmte-energie voor de bewoners uit duurzamere bron wil gaan halen. Dit zal een langzaam proces zijn, dat wijk voor wijk zal plaats vinden. De wijk waarin ik woon, Vrederust geheten, en de wijk Bouwlust zullen als eerste aan de beurt komen voor deze overgang. De regering heeft een subsidie toegekend aan deze twee wijken om dit experiment te beginnen.
Hoewel ik pas sinds enkele jaren geniet van C.V. (daarvoor had ik gaskachels) en een heel fijn gasfornuis bezit, ben ik toch heel blij met deze beloofde overgang naar schonere energie. Al snap ik niet waar men die energie dan vandaan gaat halen en hoe men dat gaat verwezenlijken in alle huishoudens.
Korte tijd terug zag ik toevallig in Facebook een oproep staan, gericht aan de bewoners van Vrederust en Bouwlust. Deze kwam van een studente, die bezig is met een onderzoek naar de reacties van de bewoners op dit plan. Zij vroeg mensen een uurtje van hun tijd te willen missen om haar te woord te staan, telefonisch dan wel in een uitspanning. Ik reageerde direct positief op de oproep en koos voor de telefonische benadering. Ik keek nog wel gauw even naar de reacties van talloze ‘reaguurders’ op haar oproep en die waren veelal negatief en hatelijk. Wat kunnen mensen toch vervelend zijn, zodra ze ‘achter de schermen’ kunnen reageren.
Eergisteren werd ik gebeld door de studente aardwetenschappen en mileu-natuurwetenschappen. Zij deed het onderzoek als afstudeerproject voor haar master. We hadden een heel fijn en geanimeerd gesprek dat maar iets meer dan een half uurtje duurde. Onze buurten worden gebruikt als zogenaamde ‘proeftuin’ voor de voorgenomen overgang van gas op andere energie.
Ik beantwoordde alle vragen van de studente. Uiteraard was ik ook nieuwsgierig naar welke energie er dan zal komen in plaats van het gas. Dat was nog niet helemaal zeker. Maar de opties waren: hergebruik van restwarmte uit industrie, dan wel gebruik van de warmte van wateroppervlakken, dan wel zonne-energie. Wat ze ook van plan zijn, het zal enig ongemak veroorzaken door werkzaamheden en er is natuurlijk kans op een huurverhoging, ondanks de subsidie voor dit project.
Wat het ook moge zijn, ik sta er volledig achter. Mensen hebben hiervoor doorgeleerd en op de TH in Delft (bijvoorbeeld) is veel kennis. Het wordt tijd dat we onze kennis aanwenden voor het redden van ons milieu en voor een betere leefomgeving in plaats van enkel voor winstbejag op korte termijn. Dus ik ben voor.

2 gedachten over “Van het gas af

  1. Ja voor! Maar GEEN hogere huur. De huurder is toch al een melkkoe voor huisjesmelkers, projectontwikkelaars met eurotekens in hun ogen en woningbouwcorporaties die van hun geloof zijn gevallen.

  2. Dat klopt, Theo. De woningbouwverenigingen zijn hier ook aangesproken op hun gedrag. Ze hadden veel geld liggen. Daarom zijn er in onze wijk veel verbeteringen aan de huizen verricht. Achterstallig onderhoud. Maar ik ben wel tevreden over hoe ik hier nu woon in deze groene en ruime wijk. Ik zou niet eens willen ruilen met iemand uit de bekakte vogelbuurt. Ik prijs me zeer gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *