Van de straat

De jongeren


 
 
 
De 20-jarige Danny woont alleen bij zijn vader. Om aan geld te komen voor zijn cocaĂŻneverslaving kiest Danny regelmatig het criminele pad.
Dominique (20) woont alleen in Voorschoten. Hij brengt de dag al blowend en gamend door. Hij twijfelt aan alles wat hij is en doet.
De mooie Laura van achttien praat door omstandigheden weinig en moeilijk. Ze doet mee aan Van de straat om haar band met haar moeder te verbeteren en aan haar eetstoornis te werken.
En de achttienjarige Linsey is als kind, van ouders die allebei psychische stoornissen hebben, op haar veertiende uit huis geplaatst. Ze liegt, bedriegt, steelt, scheldt en loopt weg. Zelf wil ze heel graag veranderen.
Jongeren hebben mijn sympathie en liefde, al heel lang. Naast ‘bandidos’ is er nog een programma dat me eigenlijk nog meer raakt en dat heet: ‘van de straat’. Vier jongeren met problemen worden meegenomen naar BosniĂ«-Herzegovina om daar geholpen te worden door psycholoog Kas Stuyf. Ze worden blootgesteld aan een combinatie van sport, werk en therapie en het doel daarbij is discipline en zelfinzicht te verwerven en natuurlijk daardoor gedragsverandering.
Kijkend naar een programma als dit besef ik dat ik psychologie ben gaan studeren om mensen op een manier te kunnen helpen zoals ik dat zie gebeuren in dit programma. De jongeren worden op een heel praktische manier geconfronteerd met zichzelf en ervaren dan hoe zij reageren op situaties. Zij komen hun beperkingen maar ook hun sterke punten tegen. Opvallend is dat alle jongeren in het programma een heel negatief zelfbeeld hebben en door hun asociale gedag dat negatieve zelfbeeld steeds voor zichzelf en hun omgeving opnieuw bevestigen. Kas confronteert hen met hun zwakke maar ook met hun mooie kanten en met name het horen van de goede en sterke kanten die zij ook hebben doet wonderen voor hun gedrag. Ze ervaren dat ze meer en anders kunnen zijn dan zij gewend zijn te functioneren in hun dagelijkse situatie thuis. En dan komt natuurlijk het probleem dat ze ook weer zullen terugkeren naar hun oude situatie en dat zij datgene wat zij tijdens de therapie leren moeten kunnen volhouden. De ouders worden erbij geroepen en dat veroorzaakt dan weer een terugval in gedrag, omdat de ouders nog steeds op dezelfde manier omgaan met hun kind. Ook de ouders moeten gaan zien dat het anders kan.
Ik vind het een geweldig programma en kijk van begin tot eind geboeid. Diverse keren rollen de  tranen van ontroering over mijn wangen. Het zijn mijn moedergevoelens die bovenkomen bij het zien van deze kinderen die je ziet opfleuren bij het krijgen van aandacht en een greintje liefde. Maar wellicht huil ik ook om het kind dat ik eens was.

4 gedachten over “Van de straat

  1. Kan mij goed voorstellen dat je het een mooi programma vindt. Altijd mooi om te zien, wanneer mensen tot inzicht komen. Soms hebben ze daar wat hulp bij nodig. Jij hebt veel mensen geholpen. Weet zeker dat veel mensen met liefde aan jou terugdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *