Thuis

En zo kwamen we weer thuis, direct van het zonnige maar ook nu wel wat frissere Andalusiƫ in het grijze maar voor de tijd van het jaar nog niet zo koude Nederland. O o Den Haag, ik heb je lief. Hier is mijn leven begonnen en ben ik opnieuw geboren op 43 jarige leeftijd. Hier zijn mijn kinderen grotendeels opgegroeid. Dit is hun thuis en ook mijn thuis.
Dit keer kwam ik aan in een leeg nest. Mijn jongste zoon is nu ook ‘uitgevlogen’, samen met zijn liefste, die zijn kindje draagt. Het is even wennen om hun niet samen naar het werk te zien gaan en samen weer thuis te zien komen, hun gelach niet te horen en niks te hoeven klaarmaken voor hun altijd hongerige magen.
Maar o, wat hebben ze het nest goed verzorgd achtergelaten! Alles opgeruimd en schoon. Boodschappen in huis t.m alle schoonmaakmiddelen en WC-papier. Wasmand leeg en nergens was. Wie had kunnen denken dat mijn jongste en meest verwende koter zich zou ontwikkelen tot zo een zorgzame en lieve partnerĀ en zoon. Ik houd van hen allebei, net als van mijn andere kinderen. Ik ben zo blij mijn kinderen en kleinkinderenĀ weer te zien.
En ik houd van Holland. Wat voel ik me vrij als ik op de fiets overal heenga, zoals ik mijn hele leven tot mijn 52e jaar gedaan heb (toen haalde ik pas mijn rijbewijs). Fietsen is vrijheid. De wind om je oren en vogels die fladderend voorbij vliegen, de geluiden op straat. Dit heb ik niet in Spanje. Daar valt weinig te fietsen, tenzij je je met gevaar voor je leven op de wegen wilt begeven, waar buiten de steden geen fietspad is, maar waar je helling op en af moet zwoegen met een helm op, terwijl auto’s langs je heen razen.
Ik houd van mijn buurt, waar mensen van alle kleuren en gezindten samen hun boodschappen halen en hun kinderen naar en van school brengen. Waar zwarte Piet gewoon zwart mag zijn, omdat dit hier geen punt is. De wijk is al zwart en niemand let hier op kleur. Hier zijnĀ mensen die de kou trotseren alsof ze nooit anders gedaan hebben, terwijl zij eigenlijk gewend zijn aan de hele dag een zon op hun bolletje. Respect voor deze helden!
Ik houd van mijn buurt……

3 gedachten over “Thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *