Tevergeefse fietstocht

Vandaag had ik een afspraak met de fietsenmaker in Monster. Ik zou in de ochtend mijn fiets komen brengen en dan zou mijn ketting, die te los zit, gemaakt worden. Ik zou een leenfiets krijgen en in de middag zou ik mijn eigen fiets weer kunnen ophalen.

Het is vandaag druilerig en wat winderig weer. ‘Blijf jij maar thuis met je cristales,’ zeg ik tegen Ahmad. ‘Waarom zou jij zo een eind moeten trappen en nat worden voor niets. Ik heb een goed regenpak.’

Zo gesproken en zo vertrokken, na een wat laat ontbijt. Ik werd vanmorgen pas om 8.30 wakker! Het was heerlijk te fietsen met de frisse wind in mijn haren. Rechts de duinen en links mooie huizen van geluksvogels. Eenmaal aangekomen bij de fietsenwinkel daar bij die molen wilde één van de daar werkende jongens mijn fiets inruilen voor een leenfiets, maar…..die was er niet! Wat was dat nou? ‘Maar je hebt me een leenfiets beloofd,’ zeg ik ietwat verontwaardigd. ‘Hoe kom ik nu thuis? Lopen of met de bus, die misschien eenmaal per uur gaat?’ Daar had ik echt geen zin in. De jongen kon er niets aan doen. Er waren al diverse fietsen gerepareerd (een stuk of 6), maar de bezitters daarvan kwamen gewoon hun fiets niet omruilen. ‘Wat een schande is dat,’ riep ik als een oude juffer. De jongen wilde mijn fiets wel direct even maken, maar zag dat mijn ketting echt ingekort zal moeten worden en dat kon hij niet snel voor elkaar krijgen.

‘Jij kan er ook niets aan doen,’ zei ik uiteindelijk. ‘Ik ga gewoon weer naar huis en kom later terug voor de reparatie.’ En nu heb ik een afspraak voor donderdag. Ik zal dan voor vertrek eerst even bellen of er die dag wel een leenfiets beschikbaar is.

Ik genoot van de winderige en licht natte terugreis. Heerlijk oer-Hollands trappen. Deed nog wat boodschappen, zodat de reis niet compleet voor nop was.

Het is niet gek dat mensen graag nog even op geleende Gazelle-fietsen willen rijden, voordat ze hun eigen oude brikkies ophalen tegen betaling van de rekening. Maar het is wel verdomd asociaal. Ze maken misbruik van het vertrouwen van de fietsenmaker en verpesten het voor anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *