Teleurstelling: oliebollen mislukt ?

Misschien maakte ik zelf een fout door te veel water toe te voegen aan het meel of door de olie onvoldoende te verhitten, maar de oliebollen zijn mislukt. Ze hebben te veel olie opgezogen gedurende het bakken en ze zijn dus te vet. Het is nu de tweede keer dat me dit overkomt. Vorig jaar gebeurde me dit ook, maar dan met een mix van Koopmans.

Jarenlang bakte ik de oliebollen moeiteloos en perfect. Maar sinds een tijd is er iets loos. Al tijdens het proces dat het deeg moet rijzen valt me op dat het niet meer rijst zoals eerdere jaren. Ik dacht nog: misschien is de mix te oud of misschien moet ik het deeg dichterbij een warmtebron laten rijzen, wat ik vandaag deed. Maar niets van dat alles blijkt te helpen. Het deeg rijst gewoon niet meer, al voeg ik er extra bakpoeder aan toe.

Ik belde mijn zoon, terwijl wij aan de koffie zaten en happen namen van de veel te vette bollen (sommige hadden meer weg van schijven), met en zonder rozijnen. Zei hem dat ik een mooi plan had gehad, maar dat het helaas mislukt is. Hij opperde allerlei redenen waarom de bollen niet zouden zijn gelukt. Ook zei hij dat er een kraam staat bij Intratuin die fantastisch lekkere oliebollen verkoopt. ‘Waarom haal je ze niet gewoon, ma?’

Tja, dat kan natuurlijk, maar dat is niet waar het mij om gaat. Het bakken van die bollen was een traditie die me vertrouwd was. Vandaag ben ik teleurgesteld. Al die moeite en blijde verwachting voor Jan Lul.

Ik ga het nog één keer proberen met een mix van Koopmans. Als dat dan weer niet lukt, dan is dat het einde van mijn carrière als oliebollenbakker. Straks gaan we de bollen zonder rozijnen aan de eendjes voeren.

De vette bollen vonden gretig aftrek bij de meeuwen en eenden in de sloot bij ons achter. De meeuwen waren verreweg het sterkst in het opschrokken van de versnapering. Als een eend een stuk te pakken had, dan moest deze het zo snel mogelijk naar binnen zien te krijgen, omdat meeuwen de aanval inzetten op het stuk oliebol dat uit zijn snavel stak.

Deze schoonheid kwam te laat voor het feestmaal.

Na het geven strooien van de bollen voor de watervogels, was ik toch een beetje blij dat mijn baksels nog ergens gewaardeerd waren. Wijzelf gaan de krentenbollen opeten in kleine porties.

7 gedachten over “Teleurstelling: oliebollen mislukt ?

  1. Gelukkig waren het vooral de meeuwen die de bollen opschrokten. Dat brood niet goed is voor eenden heb ik ook gelezen, maar ik vind het vreemd dat sommige vogels er zo gek op zijn, als het helemaal niet goed voor ze zou zijn. Ik denk dat ze vooral blij waren met het vet dat ze binnen kregen. Ik heb er wel vertrouwen in dat brood gelukkig in ieder geval niet het hoofdbestanddeel is van hun voeding. Ze eten de hele dag ander voedsel uit het water

  2. Ik voeder de koolmezen en roodborstjes in mijn tuin, respectievelijk; bananenschillen en bloedworst. Zo goed voor hun kleur!
    Geeft, zeker in de winter, een gevoel van barmhartigheid. De geest van Kerstmis ook. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *