De voordelen van een zompige herfst en winter

Dat is het huiselijke en knusse gevoel dat al diegenen die zo gelukkig zijn een huis te hebben kunnen ervaren. De donkere dagen waarop je weinig vuil ziet liggen in huis en waarop je lampjes en kaarsjes kunt branden. Dagen die aan degene die veilig en geborgen binnen zit een middeleeuws kerstgevoel kunnen geven. Als het buiten miezert dan is binnen zitten in een verwarmd huis een voorrecht.

Ander voordeel zijn de lange nachten. Het is al vroeg donker en dat maakt dat je om een uur of 21 al het gevoel hebt dat het laat in de avond is. Kinderen gaan gemakkelijker slapen als ze op tijd naar bed moeten, iets wat in de zomermaanden, als het lang licht is, juist heel lastig kan zijn. En ook wij gaan vroeg naar bed om een heerlijk lange nacht vol te slapen en uitgerust als een beer uit zijn winterslaap weer op te staan.

De dagen zijn kort en dat geeft het gevoel dat je minder hoeft te doen. Wij moslims zien ons verplichte gebeden minder verspreid over het etmaal. Dat betekent niet voor dag en dauw hoeven opstaan voor je eerste gebed en laat wakker moeten blijven voor je laatste gebed.

En er is weer oliebollenmix te koop, wat helaas in de rest van het jaar niet het geval is. Ik bak al jaren elk oudjaar oliebollen met de mix van Koopmans, een makkie voor mij maar zeer gewaardeerd door mijn kleine groep verwanten. Ik bak de oliebollen daarom niet alleen maar met oudjaar, maar liefst vaker en ook op andere dagen, tot grote blijdschap van mijn oudste kleindochter. Laatst begon zij er al over tegen haar moeder. Dus wachten tot oudjaar hoeft niet.

Gisteren ging de man naast me op jacht naar oliebollenmix. Hij vond geen mix van Koopmans, maar wel van het merk Jumbo. Vandaag ga ik kijken of deze oliebollen ook lukken en goed zullen smaken. Ik heb net het deeg staan mixen en dat moet nog 5 minuutjes rijzen. Als ze goed gelukt zijn, dan ga ik richting Pijnacker om de er een stel te delen. Misschien lust mijn buurvrouw er ook wel een paar.

Tijd om te gaan bakken!

2 gedachten over “De voordelen van een zompige herfst en winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *