Het heeft een tijd geduurd voordat ik eraan wilde geloven. Terwijl Ahmad elke dag, na de ‘almuerza’ (de warme middagmaaltijd om ongeveer 15 uur), zich even terugtrekt op ons bed voor een middagdutje, ga ik in de regel gewoon door met mijn bezigheden. Dat heeft tot gevolg dat ik meestal een aantal uurtjes later, zo rond de klok van 18 uur mijn dieptepunt in het energieniveau krijg en dan vaak alsnog even in slaap sukkel of wakker blijf maar met een slap gevoel. Dat herstelt zich dan vaak wel, maar toch loopt het gebrek aan uurtjes slaap uiteindelijk op tot een chronisch slaaptekort.
De Spanjaarden zijn zo gek nog niet met hun ritme van eten en drinken en slapen. Sinds ik het mediterrane ritme van eten en drinken aanhoud, ben ik in een veel betere lichamelijke conditie gekomen dan ooit tevoren, toen ik at wanneer mijn buik begon te knorren en verder niet veel aandacht gaf aan tijden van eten en drinken.
Vandaag besloot ik me niet alleen wat betreft het ritme van eten en drinken aan te passen aan mijn echtgenoot, maar ook mee te doen met zijn middagdut. En dat is me heel goed bevallen. Zo een kort momentje slapen verkwikt enorm en voorkomt de daling in energie die ik altijd in de vroege avond pleeg te hebben.
Ik schreef al eerder in dit weblog over het ritme van eten en drinken, dat ik aanhoud, sinds ik met Ahmad samen ben. Dat is inmiddels bijna 12 jaar.
Ik herhaal onze tijden van eten en drinken hier, omdat het misschien een goed idee is voor de lezer van dit weblog, die zich dat ritme qua dagindeling kan veroorloven (ik begrijp dat het voor werkende Nederlanders niet altijd mogelijk is):
Tussen 7 en 8 uur in de ochtend: Koffie en een glas water met een klein broodje erbij
Rond 11.30 uur: Koffietijd, d.w.z. een tweede mok koffie met nog wat te eten naar keus, een broodje of een koek.
Rond 15 uur: De almuerza. Dat is de grote warme maaltijd, bestaande uit een lekker bord warm eten met een glas water erbij, met fruit of yoghurt toe of elk andere toetje naar keus.
Daarna even een siësta van een half uur tot een uur.
Om 18 uur: tijd voor een kop thee met wat erbij. Kan een koek zijn of nootjes
Tussen 20 en 21 uur: Tijd voor de ‘cena’. Dat is een kleinere warme maaltijd. Bij ons bestaat die uit bijvoorbeeld een kom heerlijke soep met brood of een gebakken ei met uitjes, ook weer met een glas water erbij. Daarna weer een toetje van kaas of fruit.
Na dit programma van eten den drinken heb je geen hongergevoel meer de rest van de avond. Ook heb ik gemerkt dat je door dit ritme, waarbij je telkens in een vast ritme kleine porties eet en drinkt, geen neiging meer vertoont om allerlei tussendoortjes naar binnen te proppen. Ik ben in al deze jaren nooit dik geworden noch te mager (of het was te wijten aan een operatie en tijdelijk). Ik heb door het fietsen op de hometrainer dat ik daarbij dagelijks doe een goede conditie.
Het mediterrane ritme bevalt me heel goed en ik kan het iedereen aanbevelen, ook in ons klimaat.