Mijn eerste opdracht en het inlijsten van een schilderij

Na een tijdje op marktplaats te hebben gestaan, waar ik me aanbied om te tekenen of schilderen in opdracht kreeg ik zowaar vandaag mijn eerste verzoek.

Er zit een ontroerend verhaal achter. Een opa, schoonvader van de opdrachtgeefster, is helaas overleden terwijl zij zwanger was van haar eerste kind. Haar man en zijn vader hadden een heel speciale band. Helaas heeft de opa dit kleinkind nooit kunnen zien, omdat hij overleed op vrij jonge leeftijd (56 jaar), terwijl zij zwanger was..

Nu wil zij een schilderij van de helaas overleden opa met zijn kleindochter, die nu 6 maandjes is. Dus het moet een portret worden van twee personen, de opa met een kleindochter die hij helaas nooit heeft kunnen zien.

Het zal een cadeau zijn voor haar man. Later moet het ook voor haar kind zijn als aandenken aan de opa die ze nooit gekend heeft. En er zit ook een deadline aan vast. Haar man is 23 juli jarig en dan moet het af zijn! Ik vertelde haar dat een olieverfschilderij een langdurige droogtijd heeft en dat het eigenlijk wel drie maanden duurt voordat ik het schilderij kan vernissen en afgeven. Maar zij wil het beslist eerder hebben. Ik heb haar gezegd dat ze het schilderij ook wel nat aan de muur kan hangen en dan later zelf vernissen, als het helemaal droog is.

Dus dat gaan we doen. Ze heeft me een aantal foto’s gestuurd van de opa en van het kindje. Ik heb al in gedachten welke compositie ik daarvan ga maken. Ahmad zal me helpen door een aantal gekozen foto’s voor mij te combineren tot één geheel.

Verder ging ik vandaag naar Hornbach om het schilderij, dat ik voor de andere opa en oma van mijn jongste kleinkind maakte, te laten inlijsten. Ik moest het schilderij meenemen voor de exacte maat. Ik zocht een lijst uit die me wel wat leek, tussen alle stukjes lijst die daar hingen uitgestald. Wat kostte die lijst? 89 euro per meter. Huh? Dat betekent bijna 180 euro voor dit schilderij en daar zouden ook nog maakkosten bijkomen. En dan te bedenken dat Hornbach goedkoper is in het inlijsten van schilderijen dan een andere professionele lijstenmaker. Oké, dan maar een goedkoper lijstje. Ik vond een andere, die me met maakkosten inbegrepen op nog altijd meer dan 80 euro kwam te staan. Nou ja, vooruit dan maar. De lijst moest wel besteld worden en daar gingen vier weken overheen. Pfff.

Ik keek even om me heen en zag wat kant en klaar lijsten in rijen staan. ‘Kan zoiets niet?’ vroeg ik aan het meisje. Ik pleeg wel vaker lijsten te gebruiken van Ikea-schilderijen en dergelijke. Ik pikte er een mooie bewerkte goudkleurige uit. 40 x 50. Mijn schilderij was ietsje groter in millimeters. Ze ging meten en ja hoor, mijn schilderij paste erin. ‘Dan neem ik die!’ Morgen klaar. En kosten in totaal 50 euro. En dat is omdat ik ervoor gekozen heb haar het inlijst-werk te laten doen voor een tientje extra. Ik was blij, toen ik de deur uitliep. Morgen kan ik hem ophalen. Hoop dat ze mijn canvasje niet beschadigen. Het was best moeilijk mijn zielekindje daar achter te laten in die grote winkel met die enorme daar rond klossende menigte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *