‘Servicenummers’ 1883 en 1803 ? trap er niet in!

Dat deed ik helaas wel. En voor het eerst sinds jaren verspilde ik mijn geld aan deze doortrapte zwendel. Het heeft me in totaal 43,86 euro gekost aan extra belkosten, terwijl ik normaal gesproken gratis onbeperkt bel in heel Europa met mijn abonnement.

Wat is er gebeurd? Veel providers van energie en telefoon- en internetdiensten vinden het prettig dat mensen alles via internet regelen. Ze zijn telefonisch wel bereikbaar, maar deze nummers zijn dikwijls moeilijk te vinden op hun website. Je moet dan echt weten waar je moet zoeken. Meestal is het een kwestie van helemaal naar beneden scrollen. Als je het telefoonnummer niet direct vindt, dan kom je vaak terecht op één van in de titel van dit stukje genoemde servicenummers, die beloven dat je direct verbinding zal krijgen met de klantenservice.

Ik belde 15 augustus mijn energieleverancier Engie. Waarschijnlijk kon ik hun telefoonnummer niet vinden op hun site en zo werd ik zonder het te beseffen verbonden met hen door het in google vermelde servicenummer 1803. Een automatische telefoonstem vertelt je dan supersnel en heel zachtjes dat het bellen je een euro per minuut zal kosten en (dat laatste op veel hardere toon) je gebruikelijke belkosten. Je denkt dan al heel snel dat je het wel niet goed gehoord zal hebben en dat het wel zal meevallen met die extra kosten.

En gisteren gebeurde me hetzelfde nog eens, toen ik mijn telefoon- en internetprovider Tmobile wilde bellen.

Karamba. Wat stom stom stom! Ik wil de lezer daarom waarschuwen niet zo dom te zijn als ik. Als je een telefoonnummer niet direct kan vinden op de site van de aanbieder die je wilt bellen, blijf dan alleen zoeken op de site van die aanbieder en vertrouw in geen geval op google, die je ongemerkt laat afdwalen door een servicenummer te laten oppoppen dat niets te maken heeft met het bedrijf dat je wilt bellen, maar zich ertussen wurmt als een dure ‘operator’, die je eerst in de wacht laat staan en dan laat praten met het door jou gekozen bedrijf. En dat allemaal voor een euro per minuut die zij in hun zak steken. Ik heb van mijn fout geleerd.

2 gedachten over “‘Servicenummers’ 1883 en 1803 ? trap er niet in!

  1. Ja precies! Maar los van het geld. Ik baal van de manier waarop je dat geld afhandig wordt gemaakt. Voel me vooral bedonderd. In Spanje zijn zulke praktijken verboden bij de wet. Hier niet. Baal ook van mijn eigen stommiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *