Rustig in ons 'piso'

We bewonen een soort miniflat van drie verdiepingen. Onze kant van het ‘blok’ bestaat uit 5 woningen, evenals het blok hiernaast met wie wij de ondergrondse garage delen. Hun blok is een spiegelbeeld van ons blok.
Helemaal beneden, net een klein trapje boven de begane grond bevindt zich één woning. Die werd voorheen bewoond door een alleenstaande vrouw met drie kinderen en een hondje. Zij heeft een andere woning gekocht hier in het dorp. Haar woning werd daarna een tijd lang verhuurd aan een echtpaar van ongeveer 60 jaar met een grote hond. Die mensen zijn, terwijl wij weg waren verhuisd en de woning beneden staat dus leeg.
Op de eerste verdieping zijn twee appartementen, waarvan het ene bewoond wordt door een demente vrouw met haar twee volwassen zoons. Zij wonen direct beneden ons. Tegenover hun woning in de hal is nog een woning die permanent onbewoond is. Deze is eigendom van een vrouw die in Madrid woont en het kennelijk niet nodig heeft haar appartement te verhuren. Ze betaalt wel de servicekosten elke maand.
Wij wonen op de tweede verdieping in onze z.g.n. atico. Een bovenwoning met een dakterras. Naast ons woont een gepensioneerde politieman van de gardia civil met zijn vrouw en hun depressieve zoon. Deze jongeman zie je nooit buiten.
Al met al is het rustig in ons flatje, op de keren na dat onze benedenbuurvrouw het even te kwaad heeft en in huilen en jammeren uitbarst, dikwijls met luide stem ‘gecorrigeerd’ door haar jongste, werkeloze zoon. Verder is er geen sprake van geluidshinder. In de ochtend klinkt er alleen hondengeblaf in de verte en gekraai van hanen. In de avond het zachte gekeuvel van de mensen in de straat, die wat stoelen hebben buiten gezet op de stoep voor hun huis en praten met hun buren.
Een enkele keer is er een dorpsfeest en speelt er tot in de vroege ochtenduurtjes een band. Die feesten zijn op vaste data in het jaar en komen dus met regelmaat terug. Helaas klinkt het geluid van de muziek, die niet onze smaak is, heel goed door via het openstaande raam van onze slaapkamer. Dat zijn de wat mindere dagen hier, evenals de dagen dat gedurende de nacht de trieste en tegelijk nogal militaristische klanken opklinken van rond paraderende trompetblazers en trommelaars gedurende de semana santa. Maar al met al is het hier meestal rustig.

2 gedachten over “Rustig in ons 'piso'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *