"One hour of Meditation is better than 70 years of worship"

Dat heeft de profeet vzmh gezegd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet zou hoeven bidden. Het bidden is een verplichting voor een moslim. Maar heel belangrijk is het nadenken over je eigen handelen en……dan zo nodig bijsturen. Met hulp Van Allah. Want zonder Allah’s zegen en hulp kan îk dat niet.
Het kijken en luisteren naar jezelf en nadenken over je handelen is een manier om steeds dichter bij Allah te komen,
“To know Allah you have to know yourself”, heeft de profeet vzmh ook gezegd. Wij kunnen Allah niet kennen, maar Allah maakt zich kenbaar door alles wat we om ons heen zien aan perfectie in de natuur, het afwisselen van dag en nacht, de maan en de zon die hun vaste baan hebben. En verder door de wetmatigheden die Allah laat zien in de wereld om ons heen en in onszelf. Als we eerlijk naar onszelf kijken ontmoeten we Allah.
Kijken, evalueren en aanpassen, dat is wat we dan steeds doen. Dat doen Ahmad en ik ook in de workshop van Opa. We moeten de Arabische consonanten en vocalen en nu ook de 99 heilige namen van Allah in het Arabisch uitspreken. Daarvan maken wij een geluidsopname die we via Skype aan Opa toesturen. Hij luistert daarnaar en helpt ons zo nodig de klanken en de duur ervan en het tempo ervan te verbeteren.
Maar belangrijker is dat we ook zélf naar onze geluidsopname luisteren en deze evalueren en dan leren van onze tekortkomingen. Daardoor kunnen we bijsturen en steeds meer gaan perfectioneren. Het is een praktische oefening in fonetische meditatie die parallellen vertoont met het leven zelf. Handelen, evalueren en bijsturen…….
Het luisteren naar je eigen stem kan heel confronterend zijn. Ik hoorde mijn stem en schrok een beetje van mijn Nederlandse uitspraak:
mijn stem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *