Mooie droom

Soms word je wakker met een heel blij gevoel, omdat je een mooie droom hebt gehad. Dan is daarna meestal ook je dag goed. Het omgekeerde gebeurt ook: nare droom, nare dag. Het gevoel dat je overhoudt aan een droom blijft vaak nazingen en bepaalt grotendeels je stemming tijdens de dag die volgt op de droom.
Vannacht heb ik gedroomd met sheikh Nazim. Het is alweer een tijd geleden dat sheikh Nazim zich liet zien in mijn droom. Dat gebeurde namelijk kort nadat ik bayat had gedaan (d.w.z. een eed van trouw had afgelegd) als murid (leerling) van de Naqhsbandi Tariqat (de Naqhsbandi sufiweg). Ik accepteerde daarmee sheikh Nazim als mijn murshid (leraar). Ik had hem toen nog nooit in levende lijve ontmoet. Alleen gezien op een foto bij vrienden. Daarna kreeg ik een droom waarin sheikh Nazim voorkwam met nog een sheikh. Dat was grandsheikh, sheikh Abdullah ad Daghestani. Beide sheikhs zijn overleden, maar nog steeds beschouw ik de lessen van sheikh Nazim als de belangrijkste en meest verrijkende én ver reikende lessen van mijn leven.
Mijn droom:
Ik droomde dat sheikh Nazim bij mij op bezoek was. Zoals gewoonlijk in mijn dromen was ik niet in mijn eigen huis, maar op een voor mij onbekende plaats. Toch was dit in mijn droom de plek die ik als mijn huis beschouwde.
Ik zat op een bank met mijn rug tegen de zijleuning en mijn benen uitgestrekt voor me uit, zoals ik wel vaker pleeg te zitten. Ik had blote benen en keek daarop neer, maar gek genoeg schaamde ik mij daar niet voor, terwijl dit toch een heel onislamitische outfit is! Ook sheikh Nazim leek zich er niet aan te storen. Hij zat aan het andere einde van de bank, schuin naar me toegericht. We aten allebei een schaaltje met yoghurt en ik voelde me heel ontspannen. Ik wilde graag kennis nemen van de wijze lessen die sheikh Nazim mij kon geven.
Dit was zijn advies: (NB Shaikh Nazim zei altijd: ‘Godsdienst is advies (‘nasiha’). Godsdienst kent immers geen dwang.
‘Als je tegen kinderen praat, doe dit dan altijd op een vriendelijke toon. Je mag kinderen vermanen en wijzen op wat ze moeten doen, maar doe dit altijd vriendelijk.’
Ik was blij met de woorden van sheikh Nazim. Wilde meer horen van zijn goede raad en adviezen. Maar het was tijd om te bidden en sheikh Nazim ging naar het toilet en daarna zou hij de rituele wassing voor het gebed doen. Ik wist dat ik dit na hem ook zou gaan doen. Maar ik wilde na afloop van het bidden graag weer met hem zitten en meer van hem leren……
Op dat moment werd ik gewekt door Ahmad die zojuist het ochtendgebed had gedaan en een minuut later ging mijn wekker voor het ochtendgebed. Ik ging de wassing doen, zoals ik ook in mijn droom van plan was. Ik hoopte dat ik na het gebed meer goede raad zou krijgen van sheikh Nazim, maar……..een vervolg op deze mooie droom bleef uit. Ik sliep weer en droomde wat anders (ben vergeten wat), maar toen ik wakker werd bleef de herinnering aan mijn mooie droom met sheikh Nazim en het daarbij gepaard gaande blije gevoel in mijn hart.
Ik neem me voor altijd vriendelijk te praten met alle mensen en mensenkinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *