Mijn beleving van de ramadan

Laat ik het maar zo noemen…. Ik denk dat wat mensen ervaren tijdens de heilige maand van het vasten even divers is als de mensheid zelf. We zijn nu bijna aan het einde van de ramadan en wat kan ik erover zeggen tot dusver?
Het is een maand van rust voor mij. Even niet elke twee of drie uur iets op tafel hoeven zetten om magen te vullen (ontbijt, koffie, lunch, thee, diner). Nee, de maaltijdmomenten zijn geconcentreerd in een paar uurtjes, hetgeen me de rest van het etmaal een zee van tijd geeft om me bezig te houden met andere zaken. Dat ga ik straks missen!
De maag krijgt ook rust. Na verloop van tijd stelt het lichaam zich in op de maaltijden die het kan nuttigen en de rest van de tijd zeurt mijn maag niet om eten of drinken. Dat geeft vrijheid en een gevoel van ruimte. In de maag en daardoor ook in de geest. Ik kan me herinneren dat de profeet vzmh in een hadith heeft gezegd dat de maag voor een derde gevuld moet zijn met eten en voor een derde met drinken en de rest moet leeg zijn, waardoor ruimte overblijft voor het gedenken van Allah. Welnu, tijdens de ramadan krijgt de maag gedurende de dag absolute rust en blijft heel veel ruimte over voor het gedenken van Allah en hoe je leeft.
Het lijkt of ik me meer dan in ander maanden bewust ben van mijn eigen handelen en alsof ik meer in staat ben eerst te denken en dan pas te doen. Heel belangrijk voor een impulsief iemand als ik. Ik heb hersens gekregen van Allah swta en ervaar in de ramadan meer dan anders dat ik deze ook kan gebruiken. Door stil te staan bij dingen voel je ook meer. Denken en voelen staan met elkaar in verbinding.
Een andere verandering met het normale leven tijdens de ramadan is dat je slaap- en waakritme verandert. Dat is vooral zo als de ramadan in de zomermaanden valt . Ik slaap een stuk minder dan normaal. Als we in de avond gegeten hebben en Ahmad daarna de tarawie-gebeden verricht heeft en we nog een kopje thee hebben gedronken, gaan we pas slapen om 1.00 uur. Dan moeten we een uurtje voor de dageraad weer uit de veren om het ontbijt te eten. Er zijn mensen die dat overslaan. Ze eten tot diep in de nacht, gaan vervolgens slapen en slapen dan door tot de volgende ochtend. Dan mis je niet zoveel slaap. Maar je mist dat belangrijke zegenrijke moment van het laatste derde deel van de nacht, waarin je je ontbijt eet.
In de hadith (hadith qudsi) zegt de profeet vzmh: “Eet de soehoer (ontbijt voorafgaande aan het vasten), want er zijn zegeningen in de soehoer”. (Buchari en Muslim)
Wij eten onze soehoer en bidden het fajr-gebed, waarna wij dan weer gaan slapen. Een paar uurtjes maar en dan sta ik op om 8.00 uur. In de middag na het zohr-gebed ga ik dan weleens weer een uurtje of twee uurtjes slapen om niet te slap te worden. Dat deed ik vroeger na mijn werk. Dus het komt erop neer dat we twee of drie keer voor een paar uurtjes slapen en niet een hele nacht, zoals we in de andere maanden gewend zijn. Dat maakt je leven ook anders en verandert in mijn geval zeker mijn bewustzijn.
De laatste tijd heb ik vaak dat ik minder goed in slaap val. Het lijkt of mijn hoofd overdreven helder is en ik bestormd word met gedachten. Ik doe dan zikr (het herhalen van Allahs heilige namen of andere heilige teksten) om mezelf rustig te maken. Ik kom dan ook vaak op ideeën en krijg inzichten, die ik dan hoop te onthouden voor de volgende dag.
Het allerbelangrijkste heb ik nog niet vermeld. Alles wat ik meemaak en beleef tijdens deze gezegende maand is dankzij Allah. Immers Allah heeft beloofd dat hij tijdens de ramadan de duivelen (of in ieder geval de ergste onder hen) zal ketenen.
Sheikh Mohammed Ibnoe Saalih al-cOethaymien heeft gezegd: “Tot de zegeningen van deze maand behoort dat de Shayatien vastgeketend worden… Daarom zien wij dat een gelovige in de maand Ramadan meer liefde krijgt voor het gehoorzamen van Allah, berouw toont en zich nederiger opstelt richting Hem. Dit is allemaal het gevolg van het vastketenen van de Shayatien, waardoor zij niet meer in staat zijn zoveel schade te berokkenen als voorheen.”
Alhamdullilah.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *