Meeuwen nemen het over

Wij wonen niet ver van de zee. Met de fiets is het 10 minuten trappen. Logisch dat meeuwen overal in onze buurt aanwezig zijn. Het zijn slimme dieren. Waar zij voedsel aantreffen, daar zal je ze vinden en daar maken zij hun nest. Waarom zouden ze moeite doen om in de zee en ander water te gaan vissen en prooi proberen te vangen als ze vers afval van allerlei soort krijgen aangeboden door de mens?
Een aantal jaren terug zag je langs de straten op ‘vuilnisbakken-dag’ overal kapot gebeten vuilniszakken. Het vuil lag dan verspreid over straat en stoep. Dat was omdat meeuwen en andere roofvogels hun buikjes hadden gevuld met weggegooide etensresten van de mens. Al snel kwamen hier overal ondergrondse vuilcontainers om deze chaos en viezigheid tegen te gaan. Dat hielp zeker. Maar als mensen dan alsnog hele en halve broden vanaf hun balkons naar beneden werpen in onze sappige groene wijk en zelfs pannen met rijst gaan legen, dan kan je erop rekenen dat ratten en meeuwen alsnog vrij spel krijgen.
Het is niet sinds gisteren dat meeuwen in onze buurt aanwezig zijn. Maar het broedseizoen is begonnen en nu zie je ze overal rondvliegen, terwijl er weinig ander gevogelte te bespeuren valt, behalve eksters, kraaien, duiven, papegaaien en de grote en agressievere variant eenden. Dat maakte ik hier nog niet eerder mee sinds 1993. Dat er werkelijk bijna geen klein vogeltje meer te zien is. Ook valt me op dat de wilde bloemenflora, die je hier overal langs de wegen aantreft, niet meer zo gevarieerd en kleurrijk is als vroeger. Ik zie alleen heel sterke woekerplanten met gele en witte bloemen en veel brandnetels. De klaprozen en korenbloemen die hier altijd ook spontaan groeiden zie ik niet meer. Wel madeliefjes in het gras.
Aan insecten zien we enkele vliegen, veel slakken, veel buskusrupsen en hier en daar een verdwaalde mug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *