Koranles uit het hart

Opa Khalil is voor mij een geschenk uit de hemel. Het is voor het eerst van mijn leven dat ik iemand ontmoet, zij het zuiver digitaal want ik heb hem nog niet in het echt gezien, die zonder iets terug te verwachten alleen maar mensen wil onderwijzen. Deze man ziet 7 x 24 uur achter skype en onderwijst mensen het lezen van de Koran in alle uithoeken van de wereld. Vanuit zijn woonplaats in Duitsland of Spanje laat hij zijn leerlingen via skype oefenen met het uitspreken van klinkers en medeklinkers. Het is een soort training van de mond, tong en lippen, kortom het hele spraakorgaan. Hij laat je klanken repeteren en nog eens repeteren, waarbij je zelf je gehoor gebruikt om te horen hoe je het doet, zodat je zelf kan bijsturen en verbeteren. Hij doet alles één keer voor en dan ben jij aan de beurt om te herhalen en nog eens te herhalen.
De letters zijn groepsgewijs ingedeeld in letters met ieder een eigen kleur. Groen is de kleur van de glimlach. Ik heb tot op heden alleen groen geleerd. We hebben de airstop syllabus gehad en de airflowsyllabus. Daarna kwam de harmony airflow special en tot slot van les twee de L devine green special en daarna nog de Harmony L devine green. Het is best ingewikkeld en opa deinst er niet voor terug me gerust twee en een half uur achter elkaar te laten oefenen, zodat op het laatst mijn mond en tong pijn doen van het bewegen. Het is gymnastiek van hersenen en organen tegelijk. De verandering die je ondergaat heeft niet alleen betrekking op het leren lezen van de Koran. Het betreft je hele wezen. Ik bemerk nu al de volgende verandering in mezelf. Ik heb minder behoefte aan tijd verdrijven, maar probeer nu mijn tijd efficiènter in te delen en geen tijd verloren te laten gaan met nonsensdingen. Het lijkt of ik in het algemeen meer stil sta bij alles wat ik doe er mezelf steeds corrigeer.
Opa zegt ´er is geen fout of goed. Het is luisteren naar jezelf en dan jezelf corrigeren waar nodig. Het is jouw weg. En het is voor jouw gezondheid.´ Ja, het hele lichaam doet mee en dat voel ik ook. Het is een bewustwordingsproces. Opa maakt me wakker en houdt me wakker. `Vergeet niet te schrijven en te oefenen, bericht hij me vandaag…..Nee, dat wil ik niet vergeten. Ik wil echt mijn best doen. Dat verdient opa, die al die moeite doet voor mij en dat verdient de Koran, Allah´s heilige Boek….

2 gedachten over “Koranles uit het hart

  1. Salaam alaikom my zuster ,
    Zou je mij ook plezier willen doen met het versturen van email adres van opa khalil. ik ben ook opzoek naar iemand die mij via skype koran leert .
    met vriendelijke groeten
    hanane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *