Klooien met de PC

Al een tijd lang popt er een venster op, telkens als ik mijn laptop net heb aangezet. Of ik windows 10 wil installeren, helemaal gratis. Ik vertrouw het niet en telkens klik ik het schermpje weg.
Gisteren vertelt Ahmad me dat hij windows 10 toch maar aan het installeren is. Het is gratis en blijft gratis, heeft hij gezien, en hij wil nu toch graag proberen of het bevalt, want je kunt altijd terug. Het lijkt hem wel goed te bevallen. Het lijkt op het eerste gezicht sneller te werken dan zijn zijn oude windows 7. Dan word ik enthousiast en kan niet wachten windows 10 ook te downloaden. Mij kunnen programma’s niet snel genoeg werken!
Het installeren duurt heel lang, waarbij telkens de pc aan en uitgaat en vanzelf weer opstart. Ik moet allerlei programma’s updaten. Dat blijkt, als ik windows 10 eindelijk geĆÆnstalleerd heb. Zo ook mijn windows moviemaker. Ik zeg: ‘ok, update maar’ tegen mijn pc en die zegt dan weer: ‘nou, dan moet je het hele programma windows essentials downloaden, want daar is windows moviemaker een onderdeel van’. ‘Vooruit dan maar’, zeg ik en laat de pc het gigaprogramma installeren.
Als alles klaar is ben ik helemaal niet blij. Mijn pc is niet meer van mij, lijkt het. Ik krijg een raar startprogramma in de linker onderhoek met ongevraagde nieuwsbeelden. Waaruit bestaat dat windows eseentials programma nu eigenlijk. Vooral uit commerciĆ«le onderdelen, zie ik. Je kan films kopen en tv-programma’s. Je foto’s worden voor je ge-upload in een galerij. Ik heb al Picasa als fotobewerkingsprogramma en dat zet mijn foto’s ook prachtig in galerijen.Een agenda en een mailprogramma. Wat moet ik daarmee? Dat heb ik toch al.
Ik wil dit allemaal niet! Ik kijk of ik onderdelen van het programma kan verwijderen. Dat kan, maar dat geldt alleen voor de onderdelen die ik juist wel aardig vind, zoals het weerbericht en het nieuws. De commerciƫle onderdelen van het programma (de winkel, zal ik maar zeggen) kan je niet verwijderen.
Karamba! Kan ik dan het hele programma windos essentials verwijderen? Jawel, als je met windows 7 of 8 werkt. Maar niet als je windows 10 hebt.
Ai! Ik wil uit deze nachtmerrie! Mijn toch al niet zo grote harde schijf is nu met 10 gigabites nog voller geladen en mijn pc werkt trager dan ooit! Ik wil mijn vertrouwde en gebruikersvriendelijk scherm terug. Dit werkt niet! Wat een onnodig gecompliceerde en trage windowsversie. Deze is niet voor de gebruiker, maar voor de aanbieder ontworpen! Die bekogelt me met ongewenste aanbiedingen nu en er zijn ongevraagd programma-onderdelen geĆÆnstalleerd die ik helemaal niet heb willen installeren.
Ik wil mijn windows 7 terug! Kan dat? Ja, dat kan, lees ik in google, maar dan moet ik wel binnen een maand daartoe besluiten. Nou, ik weet het al, hoor. Ik wil terug! En snel!
Ik zet de stappen die zijn aangeven in de instructie van google. ‘Het kan even duren’, wordt er gedreigd. ‘Kan me niet bommen!’ zeg ik. Als ik maar uit deze windows 10- ellende kom. Het duurt nog geen 5 minuten of ik heb mijn oude windows 7 terug. Even maken ze me bang. ‘Mogelijk bent u slachtoffer van illegale software’, wordt er gewaarschuwd. Ja, dat klopt. Deze windows 7 is destijds op mijn pc gezet, toen mijn vista niet meer werkte. Ik ben even bang dat ik allesĀ  nu kwijt ben, maar zie dan alle vertrouwde ikoontjes en mijn achtergrondfoto’s weer verschijnen. Gelukkig.
Ik krijg nu wel steeds de waarschuwing dat mijn software mogelijk niet legaal is. Geen idee hoe die te legaliseren. Komt tijd komt raad…..
We zijn er wel zo ongeveer een dag mee zoet geweest!

4 gedachten over “Klooien met de PC

  1. Ik heb mijn laptop inmiddels ook opgewaardeert naar windows 10. Probleemloos! Maarrrr…. ik heb van tevoren goed gekeken of mijn opklapcomputer daar wel geschikt voor was. Processor bij de tijd? Geheugen voldoende? Applicaties geschikt? Nu had ik reeds windows 8.1 dus de overgang ging soepeltjes. Wel weer even wennen aan een andere bediening, maar als mens ben ik ge-upgrade naar versie 66.5 en niet meer zo onbenullig. Zeer tevreden! ????

  2. Ik zit nu helemaal in de penarie. Mijn Windows 7 blijkt illegaal te zijn. Is destijds geĆÆnstalleerd op mijn pc door een pc reparateur. Nu ontdekt is dat ik dus geen geldige code heb, zijn de rapen gaar. Mijn Windows 7 herinnert me er telkens aan dat ik een slachtoffer van illegale software ben en ik kan nu ook niet meer upgraden naar windows 10. Moet het logge bakbeest nu meenemen naar de winkel in nl om het daar hopelijk in orde te maken. Geluk heb ik nog een kleiner laptopje als reserve. Wat een ellende ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *