Kat!

Gisteren liet ik al de kat zien, die over de schutting steeds opnieuw kwam loeren naar mijn eend. Wij hebben hem diverse keren weggejaagd.
Vannacht was ik er niet gerust op dat de kat niet zou terugkeren om onze eendenmamma de stuipen op het lijf te jagen, Ik ging slapen met een twijfelachtig gevoel.
Vanmorgen, toen wij waren opgestaan voor het ochtendgebed troffen wij het nest leeg aan, terwijl de eitjes niet goed waren afgedekt. Dat is raar, op dit moment met deze kou en in dit stadium van de broedtijd. Wij konden niets voor haar doen en gingen maar weer even slapen, in de hoop dat de eend wel zou terugkeren.
Gelukkig zat zij vanmorgen weer op haar nest.
Maar zojuist zijn we opgeschrikt door een plotseling gekwaak. Ahmad hoorde het het eerst en hij vloog naar buiten, waar hij de dezelfde kat als gisteren aantrof bij het nest.
Het dier snelde weg, maar onze eend was ook weggevlucht en wederom lagen de eitjes onbedekt en weerloos. We hoorden “onze” eend kwaken en Ahmad zag haar naast de tuin van de buren. Wat kunnen we doen? Zij moet zelf terugkomen.
Hoe kunnen we voorkomen dat alles in het laatste stadium van de broedtijd alsnog misgaat? Hoe moeten we onze eend beschermen? Ik denk dat we dag en nacht moeten gaan waken.
Intussen is mijn lieve eend nog steeds niet terug en ik voel me rot. Ahmad is woedend op de kat en wil hem te lijf gaan. Maar dat vind ik ook zielig, want het is de aard van het beestje. Een flinke emmer water moet het doen! Hij staat al klaar.
Maar vooralsnog……geen eend……geen kat…….alleen veertien onbedekte leventjes in de dop……
Aaaaah! mamma is terug! Ik moet bijna huilen van blijdschap! O, hoe sterk is het instinct om te beschermen bij deze dappere dodo! Ja, zo ga ik haar noemen, dappere dodo
Als ik tegen Ahmad zeg dat wij vannacht beurtelings moeten waken, lacht hij me uit! “Nee, we sluiten de kat hier binnen op, zegt hij” (en stiekem vind ik dat wel een leuk idee). “Als ik de kat zie, krijgt ze ervan langs”, zegt hij.
Ik zit klaar met een emmer water en hij met een bamboestok. Ik stroop de omgeving af, op zoek naar de kat. Nergens te bekennen. De kat verschijnt onverwachts en verdwijnt vervolgens steeds spoorloos. Is het een spookkat?
Mijn eendje doet weer “gggggg”als ik nu naar haar kijk. Ze is helemaal uit haar doen, dappere dodo.

2 gedachten over “Kat!

  1. wat een zorgen! ik kan me goed voorstellen dat je zo met haar meeleeft en haar wil beschermen.
    maar… niets ergers doen met die kat dan er water naar gooien en ernaar schreeuwen, hè?!

    • Ik beloof het. En ik heb Ahmad nu ook “onder controle`. De kat verscheen weer vanmiddag, dit keer van achter ons schuurtje. Ahmad sloop naar haar toe met zijn stok, maar zij rende weg en hij kon haar gelukkig niet raken. Ik heb hem gezegd dat hij veel meer kans maakt om te raken met die emmer water en nu is hij ook van plan water te gooien. Die kat komt zeker terug, hopelijk als wij net kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *