I love yoga


Luister maar naar bovenstaande zangeres als je dit leest…..
Terwijl ik me een jaar geleden nog heel graag stond te springen als een gek in de sportschool tot het zweet tot in mijn haarpunten zat, ben ik nu helemaal fan geworden van yoga. Dankzij mijn vriendin Penny kwam ik in aanraking  met deze vorm van bewegen, die lichaam en geest totaal verenigt en in balans brengt.
Natuurlijk zijn er diverse vormen van yogabeoefening en valt of staat alles met degene die de yoga laat beoefenen (de leermeester, zoals je wilt). Ook ben ik me ervan bewust dat de yoga die ik tot nu toe heb beoefend een peuleschil is vergeleken bij wat gevorderden doen. Maar…..het gaat hier niet om presteren, het gaat zuiver om doen en voelen. Luisteren en doen wat de juf of meester zegt en bij het aannemen van deze houdingen van spanning en ontspanning voelen wat er gebeurt met lichaam en geest. En dat is bij mij tot nu toe heel wat. Intussen rustig doorademend en ook lettend op deze ademhaling, die levenskracht is.
Het kan zijn dat dit heel persoonlijk is, omdat dit iets is dat typisch bij mij past en dat nu op mijn weg moest komen. Maar ik hoop zo dat dit voor meerdere mensen geldt en daarom wil ik het delen.
Charlie (ja zij is echt Charlie), de yogalerares, vroeg me of het niet moeilijk was de islam te combineren met de hindoeĂŻstische principes van yoga. Ze had namelijk een ervaring met een christelijke vrouw die er tussentijds mee ophield, omdat yoga niet verenigbaar zou zijn met het christelijk geloof. Wat jammer, denk ik dan.
Is het niet zonneklaar dat alle geloven één ding gemeen hebben. De allesomvattende en universele onvoorwaardelijke liefde. We are one. Prana (adem) is belangrijk en bij elke ademhaling zegt het hart ‘Allah’.
O moslims, verwijder toch die grenzen en profiteer van wijsheid uit alle richtingen en van alle tijden. De profeet (vzmh) heeft immers gezegd dat we moeten willen blijven leren, ook al moeten we ervoor naar China. (in dit geval India)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *