Huisdieren

Ik heb ze niet meer, huisdieren. Geen katten, geen vogel en ook helaas dit jaar geen broedende wilde eend in mijn tuin. Mijn kinderen zijn grotendeels uit huis en het hebben van een huiselijk huisdier lijkt niet meer zo op zijn plaats. Daarbij heb ik de middelen niet om een huisdier tot het einde van zijn leven goed te verzorgen, met eventuele dierenartskosten inbegrepen. Ook binnenplanten koop ik niet meer. Ik doe het met de oude, soms wat uit hun krachten gegroeide planten die ik al jaren heb.
Maar de hang naar het kijken naar diertjes en plantjes blijft. We hebben genoten van de pimpelmezenechtpaar dat ongeveer een maand lang ijverig op en neer vloog van en naar hun nestkastje om hun jongen van lekkere hapjes te voorzien. Maar op een mooie zonnige dag hield dat ineens op. Terwijl wij even niet keken moeten de jongen uitgevlogen zijn en rondom het eens zo drukbezochte nestkastje is het akelig stil. Het is mooi dat dit zo gaat in de natuur, maar het stemt mij een beetje weemoedig. Het bliksemsnelle in en uitvliegen van de pimpelmezen door het gaatje van dat kleine houten kastje maakte me zo blij vanbinnen.
DSC_0036DSC_0040En nu hebben wij onze huisvriend(in), de dikke en grote spin ook nog te betreuren. Zagen wij haar dagelijks bezig tegen de avond en in de vroege nacht haar web te ontdoen van blaadjes en werden wij elke ochtend verrast door een mooi strak en goed bijgewerkt web. Ineens hield dat op! Het laatste wat ik van haar gezien heb is dat zij een vlieg omwikkelde met haar mysterieuze en kleverige draden. Vervolgens bracht zij het dier razendsnel naar de rand van het raam, waar zij zich meestal verdekt pleegt op te stellen. De dagen erna zagen wij haar web steeds meer “verloederen”.
DSC_0055De blaadjes werden niet meer verwijderd en vliegjes, langpootmuggen en gewone muggen bleven in het web hangen. Wat zou er toch aan de hand zijn? Is zij overleden? Heeft een ander, groter dier haar verschalkt? Zijn er dieren die spinnen lusten? Of is zij aan een ziekte of van ouderdom gestorven? Het web hangt er voor haar doen schandalig bij. Het kan niet zo zijn dat zij het zo laat, deze ordelijke spin? We hopen nog flauwtjes op haar terugkeer, maar vrezen het ergste.
DSC_0049Of is zij misschien verhuisd naar de kast naast het raam? Daar hangen twee nieuwe webben, maar niet zo netjes als het web van onze raamspin.
Ik wist niet dat dit kon: heimwee hebben naar een dikke spin.

2 gedachten over “Huisdieren

 1. Vogels eten spinnen.
  Is ook logisch want als ze geen natuurlijke vijand hadden, zou er geen grens zijn aan de spinnenbevolking.
  En ijverige huisvrouwen (m/v) verwijderen ze uit een drang tot properheid.
  Maar dat kan het hier gelukkig niet geweest zijn.

  • Aha! Dan heeft misschien een vogel haar verschalkt! Ik heb weleens vogels akelig dicht naar het web zien vliegen, alsof ze zo mijn raam binnen zouden komen. Jammer, ik mis haar.
   En wat betreft de ijverige huisvrouw (ahum). Ik denk dat deze niet fanatieke poetser nu toch de verlaten woning, met alle kleine kadavertjes erin geplakt, gaat ‘wegmaaien’. In de hoop dat op deze uitstekende locatie een nieuwe spin haar web zal gaan spannen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *