Het jaar uit met Mercy Oceans

Hallo daar, al een tijd schreef ik niets meer in dit weblog maar scheepte ik de lezer af met filmpjes van You Tube. Weliswaar allemaal filmpjes die ik zelf erg mooi of leuk vind, maar niets dat uit mijn eigen koker kwam.

Ik ben herstellende van een voetoperatie en een griepje. Het griepje lijkt grotendeels voorbij. De voetoperatie laat me achter met een afneembaar gipsbedje, dat mijn grote teen fier vooruit moet houden en dat pas definitief af mag op 30 januari a.s. Met dat gipsje kan ik best lopen en wel zonder enige stok, maar naar buiten gaan met aan één voet een schoen en aan de andere een speciale gipsschoen doe ik niet. Ik mag niet autorijden met dat ding en fietsen lijkt me koud met die open gipsschoen. Dus ik blijf lekker binnen en ontvang hier de mensen die mij willen zien. De man doet de boodschappen, maar ik ben heel goed in staat om mijn steentje binnen bij te dragen aan ons kleine huishouden.

Beneden in de woonkamer staat een eenpersoonsbed dat we hebben verwijderd uit een logeerkamer, die nu dienst gaat doen als atelier voor mij. Overdag gebruik ik dat bed om heerlijk met mijn geopereerde voet omhoog te zitten, de tv voor mijn neus en mijn telefoon en e-reader binnen handbereik. Na mijn volledig herstel zal dit eenpersoonsbed worden opgeslagen. We hebben al een tweepersoons bed in een andere logeerkamer staan en zoveel mensen komen er niet bij ons logeren. Niemand eigenlijk.

Hoe goed kan een mens het hebben. Al vroeg gaan de lampjes en de kaarsjes aan en ik heb zeeën van tijd om me te verdiepen in alle onderwerpen die me interesseren. Mooie manier om zo het jaar te mogen afsluiten in deze tijd van bezinning.

Plannen heb ik genoeg, maar er komt tot nu toe niet veel van. Ik ben me weer aan het verdiepen in mijn lievelingsboeken, de Mercy Oceans van Sheikh Nazim al Haqqani.

potlood

Daarin worden de lessen van zijn leermeester Grandsheikh Abdullah ad Dagestani uitgelegd in heldere en begrijpelijke taal.

potlood

Er zijn in de loop der jaren ontzaglijk veel boeken uitgegeven aangaande de leringen van de soefi weg van de Naqhsbandi. Daarvan heb ik er in voorgaande jaren veel gekocht, maar alle boeken die later kwamen dan die met de titel Mercy Oceans (in diverse delen) waren slechts een slap aftreksel van de originele teksten, die letterlijk uit de mond zelf van Sheikh Nazim zijn opgetekend. Dit alles zonder winstbejag uitgetypt in simpele oplagen in de tijd dat de pc nog in de kinderschoenen stond, de tachtiger jaren, en toen er nog geen internet was. Ik koester deze mooie boeken in drie delen, getypt in A4 formaat. Heb ze gelezen en herlezen en toen jaren niet gelezen. En nu lees ik de vergeelde bladzijden opnieuw en met een frisse blik van herkenning.

Ik vind de boeken met hun kostbare inhoud, die nu helaas nergens meer te verkrijgen zijn, zo goed dat ik ze wil delen met anderen. Ik ben van plan alle bladzijden van deze boeken te scannen en als dat mogelijk is wil ik het ook nog omzetten in epub-formaat. Dan kan ik de boeken delen in de pagina’s van mijn weblog of op ander media voor wie daarin geïnteresseerd zal zijn.

Er zijn meerder boeken uitgegeven met de titel Mercy Oceans, maar die zijn niet allemaal hetzelfde als de exemplaren, die ik hier heb liggen. Zo kreeg ik van iemand in het verleden andere uitgaven met dezelfde titel, ook hand getypt, maar met een totaal andere inhoud. Ik heb deze uitgaven lange tijd bewaard zonder ze te lezen. Nu nam ik tijd om dat wel te doen. Bij het lezen herkende ik niet de stem van mijn leermeester sheikh Nazim. In deze versie zag ik veel salafistische toevoegingen, gebaseerd op hadith, die op mij vrouw-onvriendelijk overkwamen, totaal niet in overeenstemming met wat ik sheikh Nazim heb horen zeggen. Deze versie zou ik nooit iemand aanraden te lezen. Het maakt mij wel duidelijk dat de titel ‘Mercy Oceans’ geen titel is met auteursrechten of iets dergelijks, maar dat iedereen kennelijk wel boeken kan uitgeven met die titel en dat die naar mijn mening bij benadering niet hetzelfde hoeven te zijn als die versie van Mercy Oceans, die mijn hart destijds zo enorm wist te openen op een moment dat dit voor mij cruciaal was in mijn leven.

Ik gun dat iedereen. Daarom zal ik hopelijk binnen niet al te lange tijd op de proppen komen met een digitale uitgave van de Mercy Oceans in drie delen, die voor mij en mijn geloofsbeleving heel belangrijk zijn geweest.

Ik heb er nu tijd voor. Morgen begin ik hiermee. InshaAllah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *