Henna

Dit keer geen poepverhaal, Theo, maar een stukje over een mooi product dat echter qua kleur (als het is aangelengd met water) wel wat weg heeft van een flinke koeienflat.
Het gaat over henna, een product dat in Spanje niet verkrijgbaar is. Dat heeft een geschiedenis. In de tijd van de inquisitie was het gebruik van henna verboden, omdat dit werd gezien als een typisch ‘moors’ product. Evenals dat het verdacht was wanneer je geen alcohol dronk en geen varkensvlees at. Mensen dronken daarom openlijk alcohol en aten varken om te bewijzen dat ze echt geen jood of moslim waren, geen ‘marrano’ (varken) en geen ‘morisco’ (moor). Want anders had je kans op één van de verschrikkelijke folterwerktuigen van de inquisitie terecht te komen.
Het lijkt wel of de regels en gebruiken uit deze periode van inquisitie een grote stempel hebben gedrukt op het hedendaagse gedrag van de Andalusiërs. Wordt er in heel Europa varkensvlees gegeten, hier wordt dat extra benadrukt. In diverse supermarkten, zoals de Mercadona en ook in slagerijen hangen de varkenachterbouten duidelijk in het zicht aan haken. Alsof men wil demonstreren dat varkensvlees hier belangrijk en populair is. Drank is hier overal te koop, evenals in andere landen van Europa, maar de schappen met drank vormen hier een aanzienlijk groter deel van de winkels dan ik in Nederland heb gezien. Het lijkt alsof men nog steeds aan het bewijzen is dat men hier ‘goed katholiek’ is. Henna is een product dat geen deel uitmaakt van deze cultuur.
Ik neem mijn henna daarom ook altijd mee vanuit Nederland.
Al ongeveer 30 jaar gebruik ik henna, een product dat goedkoper is en beter voor het haar dan de chemische producten waarmee mensen verder hun haar kunnen verven. Waarschijnlijk ben ik indertijd ook beïnvloed door de cultuur waarin ik me op dat moment bevond. In Afghanistan en Pakistan is het heel normaal om het haar te kleuren met henna, evenals in andere moslimlanden. Je ziet daar veel oude mensen met rood haar. Ik bedekte mijn eerste grijze haren met henna. Momenteel is mijn haar onder de henna spierwit, maar ik verberg dat door om de twee weken de uitgroei te bewerken met henna. Als ik ooit van de henna af zal willen, dan zal ik mijn haar moeten millimeteren, want henna is een product dat je niet kan verwijderen uit je haar en dat je ook niet kan ‘overschilderen’ met een ander haarverf-product. Het zetten van een permanent in met henna bewerkt haar is ook onmogelijk.
Dus eer je aan henna begint moet je je daarop wel bezinnen. Voordelen zijn er wel. Het is goed voor het haar, omdat het een beschermende laag om het haar heen legt. Het is goedkoop en zelf aan te brengen. De nadelen heb ik hierboven al genoemd.
Ik krijg vaak complimenten over de kleur van mijn haar. Soms van wildvreemden, zowel in Nederland als hier. Men vraagt mij dan waar ik de henna koop. Ik kocht het altijd in ‘de Tuinen’, een winkel die nu Holland&Barret heet. Daar kostte 50 gram 30 jaar geleden nog weinig. Iets van 2 gulden en het zat toen nog in een plastic zakje als verpakking. Later ging men het ineens in potjes verkopen en werd het direct ook een stuk prijziger. Een potje van 50 gram kost nu ongeveer 5 euro en af en toe zijn ze in de aanbieding, twee voor de prijs van één. Het merk is van Jacob Hooy.
Pas sinds kort (!) heb ik ontdekt dat het veel goedkoper is om de henna via internet te bestellen bij de website van Jacob Hooy, de online drogist. Naast henna worden daar veel meer mooie natuurproducten verkocht. Een aanrader! Ik heb nu voor jaren henna liggen (3 kilo voor ongeveer 20 euro). Wie meer wil weten over wie Jacob Hooy was, een man met veel kennis van kruiden en planten, verwijs ik naar de volgende webite: wie was Jacob Hooy.
Degene die erover denkt te beginnen met henna als zuiver natuurproduct raad ik ik aan de henna van Jacob Hooy te gaan gebruiken.
Nee, ik heb geen aandelen in het bedrijf…….. 🙂

5 gedachten over “Henna

  1. Tja vreemd. Eens kijken of ik de tekst kan reproduceren:
    Hahahaha! (betreffende het poepverhaal).
    Henna, tja… Geef het maar toe, in je hart ben je gewoon een hippie. Een gitana van de lage landen. Het veronderstelt en accentueert, in jouw geval, een ongewoon leven en een gepassioneerd karakter. Het siert je uitermate, hoewel jouw oorspronkelijke ‘blond’ mij zeeeeer aanstond, zeeeeeeeer!!! ?

  2. Hallo Shabnam, bedankt voor je heldere uitleg over het gebruik van henna. Je schrijft dat een permanent niet mogelijk is bij gebruik van de henna van Jacob Hooij. Dit is toch zog. Baq… dus zuivere henna, zonder metaalzouten? Ik zou het graag willen proberen op gepermanent haar…. Hoor graag advies van een hennaexpert????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *