Halal en plof of scharrel maar niet halal

Al een tijd zoek ik naar halal scharrelvlees. Ik kwam via internet in contact met de groene moslims http://www.groenemoslims.nl/ Zij geven advies hoe je halal slacht kunt organiseren van verantwoord vlees. Maar dat is mij iets te omslachtig. Als ik met een groep mensen de boer op moet voor mijn vlees en de kippen zelf moet gaan slachten en plukken is dat voor mij, stadsmens, nogal omslachtig. Wat ik zoek is een winkel waar men halal scharrelvlees verkoopt. Die is er nog niet.
Mag ik nu dan niet halal scharrelvlees gaan kopen? Nee, dat mag niet. Ik houd me vast aan de Qur’an en daarin staat duidelijk vermeld dat vlees dat niet in naam van Allah geslacht is verboden is. Maar er staat ook dat het mag als je daartoe genoodzaakt bent.
Nu heb ik gehoord dat het halal slachten tegenwoordig gaat door middel van een geluidsopname die weerklinkt in de slachterij evenals het azan (de oproep voor het gebed) dat tegenwoordig vaak komt van een bandopname die wordt uitgezonden via luidsprekers. Hoeveel oprechtheid zit daar dan nog in? En hoe halal is dat dan nog. Verder hoor ik sommige mensen beweren dat geslachte kippen allemaal komen van hetzelfde bedrijf, halal en niet halal, en dat sommig kippen alleen een stempel ‘halal’ krijgen.
Dit terzijde, omdat anderen beweren: “Tja, wat kan je dan nog geloven. Om er zeker te zijn dat vlees werkelijk halal is zou je dus zelf moeten slachten of je wordt vegetarier.” En weer anderen zeggen: “Als ik vlees koop bij de halalslager en het vlees is niet werkelijk halal, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvan bij de slager en treft mij geen blaam.”
Ik koop mijn vlees nog steeds bij de halalslager en ga ervan uit dat daarmee niet gesjoemeld wordt. Maar ik heb met name moeite met het eten van kip. Mijn zoon is dol op kip en voor hem maak ik het klaar. De laatste keer dat ik dat deed en het slappe vlees eerst moest doen van overtollige vetkwabben was ik al misselijk bij het bereiden ervan. Eenmaal bereid kon ik het nauwelijks door mijn keel krijgen, denkend aan het enorme leed van de kip dat eraan vooraf was gegaan. Ik beeldde mezelf in als kip: krijsend met een paar duizend andere kippen in een altijd verlichte ruimte met een afgeknipte snavel zodat ik mijn buurman of vrouw niet kan bezeren uit stress. Volgepropt met hormonen om sneller te groeien en antibiotica om de ziekte die hier logisch het gevolg van is tegen te gaan.
Het is walgelijk en misdadig wat mensen kippen nu aandoen. En ik nam een definitief besluit: geen plofkip meer in mijn huis. En dan maar voor deze keer niet halal. Maar waar kan je die kippen halen in Den Haag? Wel, niet ver van mijn huis, bij de Aldi. Daar worden o.a. verpakte scharrelkippenbouten aangeboden en scharrelkipfilet. Aan het uiterlijk daarvan kon ik al zien dat de structuur van het kippenvlees anders is en dat ook het vel anders is. Een beetje gelig, zoals ik dat vroeger ook zag in de keuken van mijn moeder. Als zij het kippetje dan gebraden had, dan kon je het krokante velletje van de kip gewoon eten. Dat is wat anders dan het los zittende bleke en vette vel dat om de plofkip zit. Ik weet niet of ik het kan, deze niet halal kip eten, want hij ligt nog in mijn diepvries. Ikzelf zou evengoed vegetariër kunnen worden en alle vlees vermijden. Maar ik woon niet alleen en houd rekening met de andere eters in mijn huis. Het blijft voor mij een moeilijk onderwerp.

2 gedachten over “Halal en plof of scharrel maar niet halal

  1. Ik eet helemaal geen kip meer.
    Wanneer je eenmaal weet dat kippen individutjes zijn met elk een eigen persoonlijkheid, krijg je het vlees niet meer door je strot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *