Filmpjes

Ik ben er eigenlijk een keer toevallig mee begonnen, toen ik ineens opmerkte hoe een gordijn in mijn huis in Nederland danste. Dat wilde ik vastleggen. Bij dans hoort natuurlijk ook muziek en dus voegde ik er audio aan toe. Daarna was ik niet meer te houden. Ik ging het steeds leuker vinden filmpjes te maken en daar audio bij te zoeken.
Toen veranderde ik van websitehost en merkte dat de nieuwe host mij een stuk minder schijfruimte gaf voor mijn weblogs. Ik zat bij een gemiddeld pakket al ver boven mijn schijfruimte en moest over naar de large-versie, wat een stuk duurder is. Nu heb ik nog wat schijfruimte over, maar ik ben zo bang geworden voor schijfoverschrijding dat ik bijna geen foto’s meer durf te plaatsen. En dat veroorzaakte weer dat ik nog enthousiaster aan het filmen sloeg. Omdat filmpjes bekeken kunnen worden via een link naar Youtube en dus geen schijfruimte kosten.
Ik werd zo enthousiast dat ik zelfs ging denken dat ik een betere camera nodig had om betere filmpjes te kunnen maken. Voor wie eigenlijk? Geen idee, want ik heb inmiddels begrepen dat maar weinigen mijn filmpjes bekijken.
De nieuwe camera heb ik nu en ik ben een paar dagen bezig geweest met het uitzoeken welk formaat het handigst is om de filmpjes mee op te nemen en te verwerken Dat blijkt MP4 te zijn. Het beste programma om de filmpjes te verwerken is VideoPad Video Editor. Vanuit dit programma kan ik ze direct uploaden naar Youtube, zodat ik mijn pc niet hoef te belasten met filmpjes die veel schijfruimte innemen.
Allemaal dik voor mekaar dus. Maar…..ik heb gemerkt dat de kwaliteit van het filmpje dat ik maakte met mijn nieuwe camera niet bijzonder verschilt van die van mijn oude samsung. Sterker nog, ik verbeeld me dat de samsung meer ‘ziel’ had dat mijn nieuwe camera. Misschien is het een kwestie van wennen en beter afstellen en gewoon beter filmen, want ik moet toegeven dat mijn eerste filmpje met de nieuwe niet veel soeps is.
Ik ga stug door, maar begin ook steeds meer in te zien dat bepaalde dingen die ik zie meer vragen om een foto en bepaalde gebeurtenissen meer om een film. Gelukkig kan ik de camera voor beide gebruiken en heb ik bovendien naast mijn nieuwe camera nog twee prima camera’s tot mijn beschikking. Aan het materiaal zal het dus niet hoeven liggen 😉
https://youtu.be/e9BR4mrktq0

5 gedachten over “Filmpjes

  1. Gelukkig daar ben je weer! Je nieuwe camera lijkt wat meer problemen te hebben met snellere bewegingen (stabilisatie?) en de dichtbij opnamen zijn niet goed scherp (autofocus? macrostand?). De camera past zich wel traploos aan bij veranderende lichtomstandigheden, dit in tegenstelling tot de oudere camera die telkens wat geschrokken reageert op een helder moment of een plotse verduistering.
    Ben benieuwd of je nog verbeteringen kunt aanbrengen met instellingen en zo. ????

  2. Het belangrijkste is het resamplen aan het eind van de edit, ik denk dat je resampled naar een lage resolutie mpeg. Dus je maakt weer een lq filmpje van een hq input. Bij de betere programmas heb je die keuze.
    Probeer eens een stukje ongeedit film.

  3. Aan de orde is natuurlijk ook de manier waarop jij je verhaal wil overbrengen. Een uitgekiende montage is essentieel voor de spanning en emoties die je wil laten meebeleven. De lokatiegeluiden en muziekkeuze (zoals reeds besproken) gekoppeld aan de geselecteerde scenes kunnen wonderbaarlijke effecten opleveren. Je opmerking dat voor het een foto’s beter geschikt zijn en voor het ander videobeelden, kan ik wel delen. Hoewel het best leuk is om, bij wijze van memory flashbacks, wat fotoseries op te nemen in je filmpje. Niet dat ik, als belangrijk deel van jouw publiek, niet kan genieten van de beelden tot nu toe. Heb niets te klagen. Toch weet ik dat ik je creativiteit prikkel door mijn opmerkingen ????. Ik zou zeggen: stoor je er aan en leef je lekker uit. Niets moet, behalve het creatief zijn! Goed voor de grijze massa. ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *