Fietsen

Zoals trouwe lezers van mijn weblog weten ben ik, sinds mijn heup brak, een fervent fietser. Ik heb een stationaire fiets, zowel in Nederland als in Spanje, en daarop leg ik trouw kilometers af, terwijl ik intussen een serie op Netflix kijk. Zo verenig ik het nuttige met het aangename. Mijn hele leven tot mijn pensioen gunde ik mij geen tijd om veel tv te kijken. Nu haal ik dat ruimschoots in door programma’s die ik leuk vind te streamen. Ik kijk naar Netflix, NLZiet, Amazon Prime en Videoland. Verder kijk ik ook veel programma’s terug op YouTube.

In Spanje kan je eigenlijk alleen maar binnen fietsen. De wegen zijn, naar mijn mening, daar te gevaarlijk voor een fietser, omdat er nauwelijks fietspaden bestaan buiten grote steden als Cordoba en Sevilla. Je moet daar maar hopen dat auto’s je op tijd in het vizier hebben en netjes langs je heen rijden zonder je te raken. Mij niet gezien. Hellingen op en af fietsen is bovendien zwaar. Daarom wordt het fietsen in Spanje beschouwd als een sport, die vooral beoefend wordt door wat jonger volk. Grijsaards op elektrische fietsen zie je daar nog niet veel, maar ik vrees dat dat ook steeds meer gaat worden. Ik las laatst dat er in Spanje nu steeds meer elektrische fietsen verkocht worden. Ik wil daar ver van blijven. Ik haat elektrische fietsen sinds ik door een elektrische fietser vanachter werd aangereden en mijn elleboog brak. Als je niet de spierkracht hebt om te fietsen, neem dan een bromfiets, is mijn idee. Geruisloze moordenaars zijn het, die e-bikes.

Maar ik dwaal nu wat af. De laatste week was het te heet om te fietsen. Buiten de boodschappen voor mezelf en de buurvrouw, die ik allemaal op de fiets haal, heb ik dan ook niet gefietst tijdens de hittegolf.

Maar nu is fietsen weer mogelijk en ik ben dan ook heel blij om weer ‘in de pedalen’ te gaan. Alleen heb ik ontdekt dat het in Nederland bij goed weer echt niet nodig is om binnen te fietsen. Het is natuurlijk veel leuker en gezonder om met de fiets naar buiten te gaan. En dat doen we nu al twee dagen. Gisteren gingen we binnendoor, langs fietspaden door de natuur, naar Delft op en neer. In Delft konden we even heerlijk rondwandelen, zonder lawaai van auto´s, door het prachtige oude centrum.

Vandaag namen we een ander fietspad en lieten we ons verrassen door mooie natuur, koetjes, kalfjes, schapen en twee struisvogels.

We zagen verrassend mooie huizen, molens en dorpjes. Verdwaalden nog een beetje, maar kwamen dankzij de navigator van googlemaps op mijn telefoon weer thuis via een mooie route. Het was een tocht van zeker 40 km in totaal, maar hier zittend achter mijn pc, heb ik alweer zin om vandaag nog zo een tocht te maken. Ik moet helaas rekening houden wat betreft de afstand met mijn maat, die na een aantal kilometers pijn krijgt in zijn achterwerk dan wel in zijn been. Ikzelf zou de hele dag kunnen blijven fietsen. Ben meer een fietser dan een loper.

Morgen wil ik, vanuit Kijkduin via de duinen, naar Hoek van Holland fietsen. En de dag daarna misschien wel de andere kant op tot voorbij Scheveningen. Kijken of ik de de man zover kan krijgen met me mee te gaan. Anders ga ik alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *