Duidelijkheid geven

Dat is volgens mij belangrijk. Bij het opvoeden van kinderen en dieren, in de communicatie met anderen, enz.

We bevinden ons in een onzekere tijd. Met een heel naar virus, dat mensen op allerlei manieren ziek kan maken, met vaak ook nog een nare nasleep. Het raakt jong en oud. En eigenlijk heeft niemand, zelfs de grootste geleerde, door hoe dit virus zijn vernietigende weg in ons lichaam verschaft.

Het virus hield zich een tijd rustiger, na lockdowns in vele landen. En toen het aantal getroffenen minder werd, werden de teugels gevierd. Maar toen nam het aantal ziektegevallen weer toe. En nu zie je weer, net als in maart, dat de diverse landen heel verschillend reageren. De maatregelen en restricties die de diverse regeringen opleggen zijn overal anders.

In Nederland is de situatie en wat er wel en niet mag of moet onduidelijk. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem. Ik ben gewoon voorzichtig, zoals ik ook was en bleef tijdens en na de lockdown, zowel hier als in Spanje.

Maar ik begrijp dat het voor mensen die van alles willen beleven moeilijk is om te weten waar precies de grenzen liggen van wat je wel en niet kan doen. Er worden in Nederland geen grenzen getrokken, anders dan die van anderhalve meter afstand houden en handen wassen. In bars en restaurants zijn wel wat beperkingen, maar daarbuiten doen mensen wat ze willen en bouwen hun eigen feestjes. En dat zijn naar mijn idee echt niet alleen maar jongeren.

Gisteren hoorde ik dat men in Spanje wel enige grenzen stelt met ingang van onmiddellijk en die grenzen zijn, naar mijn mening, duidelijk en zouden ook in Nederland goed zijn om in te stellen.

Beseffend dat niemand naar me luistert en maar enkele mensen mijn weblog lezen, wil ik ze hier toch noemen. De maatregelen komen op mij heel logisch over en ik begrijp dan ook niet dat men in Nederland, waar men zichzelf complimenteerde met het etiket ‘intelligente lockdown’, niet in staat is dergelijke maatregelen te bedenken.

Voor degenen, die de link hierboven niet hebben geopend, zet ik de maatregelen, die nu in heel Spanje gelden (hoewel de besmettingen vooralsnog vooral in het noorden plaatsvinden), hier op een rij:

  1. Verboden te roken op straat op plaatsen waar een afstand van twee meter niet gehandhaafd kan worden.
  2. Verboden alcohol op straat te drinken. N.B. In Spanje komt en kwam het altijd veel voor dat jongeren op straat of op pleinen en velden bijeen komen/kwamen om samen te drinken met meegebrachte flessen drank (de zgn. ‘botellones’). Dat irritante en ongezonde gebruik wordt hiermee direct de kop ingedrukt. Hetzelfde verschijnsel zie ik nu ook in mijn buurt, waar groepjes jongeren maar evengoed volwassen, op straat staan te drinken, zij het in minder grote groepen dan in Spanje.
  3. Alle bars gaan om 1.00 uur dicht. Dat scheelt een hoop dronkemansgedoe.
  4. Alle discotheken dicht.

Al met al heel gezonde maatregelen, naar mijn mening. Verder is er in Spanje de mondkapjesplicht in afgesloten ruimten, terwijl men hier nog bezig is te discussiëren of de kapjes wel zin hebben. In plaats van iedereen de mogelijkheid te geven om aan medisch goedgekeurde mondkapjes te komen. Nee, hier moeten de mensen in het openbaar vervoer het maar doen met de éénrichting-mondkapjes of met zelf geknutselde lapjes.

Tja, en dan blijft het natuurlijk steggelen en klungelen en oeverloos discusiëren in het tv-programma op1. Intussen worden er wel weer steeds meer mensen besmet.

2 gedachten over “Duidelijkheid geven

  1. Inderdaad, zoals gebruikelijk, is bij de overheden alhier een gebrek aan, of een volkomen ontbreken van, daadkracht, slagvaardigheid, realiteitszin.
    Altijd maar die politieke correctheid, iedereen tevreden houden, overmatig overleg, slappe flauwekul.
    Je zou bijna wensen dat er een dictator opstaat…., bijna!

  2. Haha, ja bijna. Maar het zou ook een goede leider kunnen zijn, die echt het belang van alles voor ogen heeft. Ik snap wel dat het heel moeilijk is. Het milieu, dat virus, de agressie tegen mens en dier, het idiote korte termijn winstbejag, enz. Er zijn zoveel problemen die opgelost moeten worden. Maar in landen als Spanje heerst nog de sfeer van het dictatorschap. Er zijn daar zelf nog veel Franco aanhangers en de mensen zijn over het algemeen veel gehoorzamer dan hier. Al heb je daar natuurlijk ook rebelse uitzonderingen. En asociale mensen heb je helaas overal. Hier wordt er te veel rekening gehouden met de verwende consumenten. En dat is niet zonder reden (winstbejag). ‘Geef ze brood en spelen’, zoiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *