Energietoerisme

Dat is één van de woorden die genomineerd waren voor woord van het jaar. Toevallig zitten wij hier ook voor een hele winter voor het eerst sinds jaren. Dat is bij ons geen opzet om de kou in Nederland te ontlopen. We hebben voor de oorlog in de Oekraïne al besloten om voortaan maar eenmaal per halfjaar heen en weer te reizen. Dat was lang voordat duidelijk werd dat de energieprijzen de pan zouden gaan uitrijzen. We hadden geen zin meer om zoveel op en neer te reizen. Is het dan vanwege vliegschaamte? Nog een modewoord. Nee, dat ook niet, maar meer omdat vier keer op en neer vliegen veel vermoeiender is dan twee keer. Ik heb niet in de indruk dat als alle mensen die een vliegtuig bemannen de auto zouden pakken naar Malaga, dat dit dan minder uitstoot zou geven aan ongezonde dampen voor het milieu. Een volle trein is misschien wel schoner dan heel veel auto´s, maar ook bijzonder onhandig vanwege het overstappen en de lange duur van zo een reis.

Maar goed, we zitten hier dus nu voor het eerst weer sinds lange tijd met de kerst en dat betekent geen gezamenlijke maaltijden met kinderen en kleinkinderen. De kinderen van Ahmad vieren kerst met hun moeder en waar de moeder is kan helaas de vader niet in hetzelfde gezelschap verkeren. Dat zou voor mij en Ahmad geen probleem zijn maar voor de moeder wel. Omdat zij alleen is en dus zonder gezelschap misschien eenzaam, kiezen de kinderen ervoor om zowel kerst als oudjaar met haar te vieren en niet met ons.

Dat is voor Ahmad wel een teleurstelling, maar wij accepteren dat blijmoedig. Wij genieten van het zeldzaam mooie weer en de fijne tijd die we samen hier mogen doorbrengen. We bellen en appen met onze kinderen van wie we veel houden. Dat is ook fijn.

dag braaf hondje achter de tralies
mi amor con su flor
Ahmad plukt tijm en venkel voor het marineren van zijn olijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *