Elektronische sigaret vs gewone sigaret

Ik zie het eigenlijk weinig tot nooit, mensen die elektronische sigaretten roken. Maar ik ken ook niet zoveel rokers en degenen die ik zie roken doen dat met ´gewone´ sigaretten. Elektronische sigaretten bestaan al een tijdje. Er wordt beweerd dat deze veel minder schadelijk zijn dan de gewone. Anderen bestrijden dit. Maar achter deze discussie schuilen natuurlijk enorme commerciële belangen.
Ik moet bekennen dat ik ook gerookt heb, van mijn 20e tot mijn 36e levensjaar. En nu maak ik me zorgen over met name één van mijn kinderen, toevallig degene die mij als kleine jongen zei: ´Ma, ik ga nooit roken´. Mooi wel dus en dat al vanaf jonge leeftijd, eerst stiekem en later openlijk, recht voor mijn neus. Niemand ziet graag dat haar kind zijn gezondheid schaadt.
Maar gelukkig. Deze inmiddels jonge man heeft een eerste gezondere stap gezet. Hij heeft via internet een setje besteld om elektronisch te gaan roken. Ik hoop dat hem dit gaat bevallen en dat dit ´dampen´ om de nicotine binnen te krijgen het veel schadelijker ´roken over de longen´ definitief gaat vervangen. Dat het elektronische dampen werkelijk minder schadelijk is dan ´gewoon´ roken toont het volgende filmpje voor mij overtuigend aan:

 

3 gedachten over “Elektronische sigaret vs gewone sigaret

  1. Alles wat niet in je longen thuishoort is zeer schadelijk!!!
    Vanaf mijn 15e heb ik 30 jaar stevig gerookt. 25 jaar geleden ben ik in een keer gestopt. Toch kreeg ik vorig jaar de diagnose: COPD.
    Genezing hiervan is niet mogelijk. COPD is progressief. Vooral uitademen is vaker problematisch en af en toe is gewoon slapen erg lastig. Je wordt langzaam gesloopt. Longblaasjes geven de geest. Op een gegeven moment zal er zuurstof aan te pas komen om nog in leven te kunnen blijven.
    Zelf heb ik een milde vorm en kan vrij normaal functioneren, behalve dan dat ik het sprintje naar de tram beter niet kan doen.
    Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; “Stop ogenblikkelijk met het inademen van al die troep!”

  2. Je hebt groot gelijk, Theo. Maar ik ben als moeder toch blij dat mijn kind, dat nog niet kan stoppen met roken, is overgestapt op het dampen. Zoals het filmpje laat zien laat het dampen geen viezigheid achter in de longen. Natuurlijk blijft de nicotine-inname ongezond. Maar dat geldt ook voor alcohol, waar heel luchtig over gedaan wordt in de media. Ik vind het overigens echt jammer voor jou dat je COPD hebt. Hoop dat het mild blijft voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *