Eid ul Akbar

Moslims hebben twee grote feestdagen. Eid ul-fitr (ofwel ‘kleine eid’) waarop het einde van de vastenmaand Ramadan gevierd wordt en Eid ul-Adha (grote eid), dat gevierd wordt tijdenlang de Haddj (de pelgrimstocht naar Mecca, die jaarlijks door veel moslims wordt uitgevoerd). Op deze dag wordt na het Eid gebed een dier geofferd, meestal een geit of schaap. Dat gebed en dat offeren wordt op deze dag ook gedaan door moslims die niet naar Mecca gaan overal ter wereld.

Morgen is het Eid ul-Adha. Mijn Marokkaanse buren zijn op dit moment in Mecca en nemen deel aan de haddj. Ze zullen inshaallah een dezer dagen terugkeren.

Zoals ik weleens eerder vertelde in dit weblog, heb ik niet zoveel met het slachten van een offerdier. Ik denk dat het niet past in onze hedendaagse maatschappij om dit ritueel hardnekkig uit te blijven voeren, maar ik weet zeker dat de meeste moslims dit niet met me eens zullen zijn. Wel heb ik ooit de haddj verricht in 1999. Daarmee heb ik de ‘titel’ van haddji verdiend, maar ook dat zegt mij niet veel. Ik zie het verrichten van de haddj niet als een verdienste maar als een kans die ik ooit kreeg en die ook anderen kunnen krijgen als ze moslim zijn en bereid en in staat zijn voor de reis te betalen.

Vandaag ging ik boodschappen doen en ik zag de winkels en de straten in mijn buurt vol met mensen in islamitische kleding. De mannen veelal in jellaba’s en met gebedsmutsjes op. Velen liepen met aan de hand hun kinderen die voor de gelegenheid ook zeer islamitisch gekleed waren. Ik zag blijde gezichten, want het is een feest dat gevoeld wordt als een grote zegen. Het ontroerde me.

Tegelijk moest ik denken aan de mevrouw met het strenge gezicht waarover ik vanmorgen las in de Volkskrant. Zij is benoemd tot minister van asiel en wil het liefst Nederland zuiveren van de ‘islamitsiche plaag’. Gelukkig komt ze uit Gelderland en is ze waarschijnlijk niet bekend met buurten als de mijne. Wat zou ze schrikken. Ze heeft heel wat te doen als ze werkelijk gelooft dat ze de islam als godsdienst in Nederland kan tegenhouden.

Wat veel Nederlanders, denk ik, vergeten is dat alle godsdiensten, het christendom, het jodendom en de islam uit het Midden Oosten komen en dat nog oudere godsdiensten, zoals het hindoeïsme en het boeddhisme uit het verre oosten komen. In die verre landen bestond al een hoge beschaving, terwijl men hier nog, gehuld in in dierenvellen, leefde van de jacht en woonde in hutjes. Wij putten in het westen uit de wijsheid en kennis die is gekomen vanuit het oosten en via de middellandse zeelanden uiteindelijk zijn weg vond naar het westen.

Dat we nu wat betreft techniek zo ver gevorderd zijn in kennis, die overigens is ingehaald door landen in het oosten, geeft ons niet het recht ons superieur te voelen aan welke andere cultuur dan ook.

8 gedachten over “Eid ul Akbar

  1. Dat verbaasde me toch: die oosterse godsdiensten en ‘wij’ hier nog in dierenvellen wonend in hutjes.

    Me tot google gewend: “Athene bereikte zijn grootste internationale macht, economische voorspoed en culturele bloei in de vijfde eeuw voor Christus. De blijvende roem van het drama, de kunst, de architectuur, de historische geschriften en de filosofie die in deze jaren in Athene werd voortgebracht.”

    Rome dan! “Het Romeinse Rijk bestond van 753 voor Christus tot 476 na Christus. Op zijn hoogtepunt besloeg het Romeinse Rijk een gebied dat van Schotland tot Iran liep en van Midden-Duitsland tot Zuid-Egypte. Het viel in 285 na Christus uit elkaar in het West- en Oost-Romeinse Rijk.”

    Toch fijn, die gymnasium-opleiding waardoor je even nadenkt en… even googlet 🙂

    • Ik zat naast je in de klas op het gymnasium 🙂. We lazen daar 16 uur per week over het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Inderdaad kwam de beschaving via die gebieden verder Europa binnen. Maar hun beschaving was wederom gebaseerd op nog oudere beschavingen van duizenden jaren voor Christus. In het westen is men geneigd niet verder terug te willen gaan in het denken over beschavingen dan Athene en Rome, wat inderdaad grote beschavingen waren. Dat is wat ik bedoel met ‘via de landen om de middellandse zee verspreidde de beschaving zich verder naar de rest van Europa’. China, India, Perzie, Egypte kenden beschavingen van nog verder voor Christus. Dat wilde ik benadrukken. Dat ik vind dat we niet ons superieur moeten voelen aan mensen uit andere delen van de wereld en met een ander geloof.

  2. Ik voel me niet superieur maar ik weiger me ook inferieur te voelen.
    En het is lang niet alles rozengeur in het verre oosten.
    Denk bv Taliban. En Isis.
    Verder zie ik het onverdoofd slachten van schapen zgn voor je ‘geloof’ niet als iets waar je ‘nu eenmaal’ verschillend over kunt denken maar als een gruwelijke vorm van dierenmoord.
    Dat stukje islam accepteer ik echt niet als in ‘we denken/geloven’ allemaal iets anders en dat moeten we dan maar van elkaar accepteren.
    Zeg ik als lid van de Partij voor de Dieren en donateur van o.a. Wakker Dier en House of Animals.

    • Ik weet dat je daar zo over denkt. Het zijn echter niet alleen de moslims die ritueel onverdoofd slachten maar ook de joden. Ikzelf vind elke vorm van slachten door de mens ter consumptie van vlees wreed en onnodig. Als iedereen vegetariër was, dan zou men alle proteïnen en eiwitten uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Er zou dan minder vervuiling en minder honger in de wereld zijn. Overigens eet ik zelf nog vlees.

  3. Helaas kan ik ook nog niet zeggen dat ik vegetariër ben.
    Ik denk zelf: geleidelijk kan ik het worden.
    Sinds ik zelf kippen had, kan ik bv geen kippenvlees meer eten.
    En lang geleden vond ik escargots een delicatesse! nu ik de schatjes in mijn tuin zie rondscharrelen, kan ik me niet voorstellen dat ik ze ooit at.
    Vlees van koeien en varkens alleen van een vertrouwd bedrijf dat de dieren goed behandelt. Maar ik ben me zeer bewust van hoe tegenstrijdig dit allemaal is.
    Las je dat bericht over de illegale slacht van schapen (voor moslims) in Warmenhuizen? er zijn er gelukkig nog gered. Maar als je beseft hoe de 15 lieverds die het niet hebben gehaald zijn dood gegaan! (foto’s op het net)… daar word ik echt ellendig van.

    • Dat begrijp ik heel goed. Het halal of koster slachten dient met een heel scherp mes te gebeuren, waardoor het dier snel leeg bloedt en de dood snel intreedt. Helaas gebeurt dit niet altijd zo deskundig en dan is het een lijdensweg voor het dier.
      Ik eet overigens liever vlees met een beter leven keurmerk van de gewone winkel dan halal vlees en gebruik het vlees alleen om smaak te geven aan gerechten zonder dat ik er veel vlees aan toevoeg.
      Zo blijft het wel wat schipperen 😉

  4. Och Jeanne, je bent de volgende die afgeserveerd wordt want je moet wel Madame Shabnam volgen 😂😂😂😂, ook al kom je in Den Haag je wilt niet op bezoek bij haar 👍. Theo 3 ling, jij bent de volgende want het ligt aan iedereen behalve aan Madame Shabnam! De jeugd heeft het druk in het weekend en adviseert moeder de blog te handhaven 😂😂😂😂 waar zou dat nou vandaan komen? Ik denk aan delete, ik kijk er naar uit. Maar blijf lezen, kunnen we hier thuis nog ff lachen 👋.

  5. Beste Annie, zou je mij niet willen betrekken in jouw zeer kinderachtige houding ten opzichte van Shabnam? Je mening over haar deel ik absoluut niet, je uitingen keur ik af. Verder heb ik geen idee wie je bent en wat je motieven zijn. Dat wil ik graag zo houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *