Een verre facebookvriend

Zoals ik al zei in mijn andere weblog  stukje in andere weblog heb ik bijna geen facebookvrienden die ik in het echt niet ken. Maar er zijn een paar uitzonderingen en een voorbeeld daarvan is de in dit stukje geciteerde man.
Ik heb diverse gesprekjes met hem gehad via de chat van facebook, die meestal door hem gestart werden, en bijna in alle gesprekjes ging het over het leven en wat de Qur’an daarover zegt. De man heeft een grote kennis van de Qur’an en leek in alles wat hij zei een oprechte zoeker. Hij vertelde me in Bangladesh te wonen.
Toen hij in een tweede of derde gesprek begon te klagen over zijn ziekte en die van zijn vrouw en kinderen en daarbij zei dat het hem handenvol geld kostte, kreeg ik al een vermoeden dat hij mogelijk uit was op een gulle gift van mij. Maar dat werd toen nog niet bevestigd. Hij zei toen nog voldoende geld te hebben met een matig inkomen dat hij zou verdienen.
Zijn vrijwel dagelijkse bombardement in de vorm van sms-jes met op zich wel heel mooie Qur’anteksten vond ik best opdringerig, maar ik kon het ook weer niet nalaten zijn berichten te bekrachtigen met kreten als ‘haqq’ (waarheid) ‘amin’ of simpelweg een zonnetje.
Als ik een tijdlang niet op facebook verscheen en dat komt bij mij vaak voor, want ik ga er echt alleen een kijkje nemen als ik niets anders te doen heb, dan kreeg ik van hem een por. Althans dat werd me door facebook medegedeeld in mijn berichtenpostvak. ‘Nasir Uddin (zo heet de man) heeft je een por gegeven’. ‘Waarom?’ dacht is dan vaak. ‘Wat wil hij van mij?’
Gisteren werd me dat duidelijk.
N. People must urge one another to feed the poor (Quran 89:18)
Ikke: (teken van duim omhoog)
N: Share your surplus money/wealth with others (Quran 2:219). Participate in charity. Be willing to give charity to the needy people, so that people will live. If at anytime you can make a person happy, do so.
Ik: I will ????
N: Thank you sister Shabnam
Hierop reageer ik niet. En dan……
N: One daughter is suffering from recurring UTI & belaphritis etc, and other daughter from allergy, cold, nostril & eye-itching etc. They needed care and attention. I have spent a lot of money for their treatment. I am a person of low income. Huh!
(NB. Ik ben nu een beetje sprakeloos en vooral het ‘Huh!’ irriteert me enigszins). Dan besluit ik toch wat te zeggen, want zie ik dit nu goed? Verwacht hij nu geld te krijgen van mij? Dat wil ik graag weten, dus zeg ik.
Ik: I am also of low income and now already helping people in my environment. Have not much to spare. Do you need money?
Daarna is het stil aan de andere kant. Ik hoop dat ik als antwoord ga krijgen dat ik me vergis en dat hij niet bij mij om geld aan het bedelen is.
Maar dan zie ik de volgende dag toch het volgende berichtje
N: Yes sister. I need help money… This is your kindness.
Ik antwoord hierop niet, maar ga op facebook in zijn tijdlijn kijken. Ik zie dat hij heeft gestudeerd aan de ‘university of life’ en dat zijn beroep is ‘uitkering’.
En dan zie ik tot mijn verbazing dat hij voor al zijn 90 facebookvrienden de volgende ‘post’ op zijn tijdlijn heeft gezet:
“A humble appeal to my good friends
The giving season has arrived and this is the time people make a lot of charity to deserving friends and family. You can share your surplus money/wealth with others. I am a person with low income. I am passing through hard and tough time. If you have plan to give charity, please pm me.”
Ik zie dat twee personen zijn bericht ‘leuk’ hebben gevonden, maar dat niemand erop gereageerd heeft. En dan krijg ik ineens de drang om er wel op te reageren.
Ik zeg: ‘Maybe you could spend a little less time on the internet and start doing some work.’
Jullie mogen me gerust een bitch noemen……

8 gedachten over “Een verre facebookvriend

 1. Met jouw toestemming: “Bitch!” ????
  Het barst in deze wereld van de charlatans, gehaaide oplichters en niets ontziende psychopaten. Wat goed van je dat je tijdig inzag dat deze meneer niet alleen je geest bespeelde maar ook je portefeuille. Nog beter is het dat je niet alsnog een bedrag hebt overgemaakt.
  Je laatste filmpje heb ik bekeken en er zit een geweldige vooruitgang in, moet ik zeggen. Misschien kun je wat minder heen en weer zwaaien met de camera. Het is volgens mij mooier om in een richting te filmen, een stop te maken, om vervolgens vanuit een andere positie weer een opname te beginnen. Het beeld is nog wat trillerig als je beweegt. Heeft jouw camera geen stabilisatiemogelijkheid -is mijn vraag- zo niet, biedt een eenpootsstatiefje dan wellicht uitkomst? Ik heb er nog zelfs een liggen, denk ik. X

  • Ja, in beide heb je gelijk. De bespelende man en mijn gezwaai met de camera. Soms ga ik een vogel achterna en dat zal voor de kijker best onrustig overkomen. Ik doe mijn best rustig te blijven, maar al lopende wil dat vaak niet lukken. Wordt vervolgt met inachtneming van jouw goede raad

  • Wilde ik eerst ook doen, maar dat komt zo paranoia over. Hij kan immers van die afstand onmogelijk het geld uit mijn zak toveren, ook al doet hij zijn best op mijn geweten in te praten. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het verder gaat. Of hij doorgaat met mij ijverig Qur’an-teksten te sturen, nu er niets meer te halen valt of dat hij nu gaat stil vallen. Ook ben ik benieuwd wat zijn andere 89 vrienden doen. Journalistieke nieuwsgierigheid 😉

  • Heb het bekeken. Vond het jammer dat het zwartwit was. Heb jij daar een bepaalde reden voor? Het geluid heb je heel naturel gelaten. Ikzelf heb het oorspronkelijke geluid nu maar uit gezet, hoewel ik het soms ook mis in mijn filmpjes. De wind en automotoren kunnen geweldig storen, maar flarden van gesprekken en vogelgefluit verhogen de levendigheid van een filmpje. Je was rustig met de camera, maar ook niet altijd, zag ik, en het filmpje was wat lang. Maar ook tegen jou wil ik zeggen: ‘vooral doorgaan!’ 🙂

 2. Tja… waarom maakt men een filmpje?
  In mijn geval nieuwsgierigheid naar het eindresultaat, denk ik. Vond het een hele toestand om het op Youtube te krijgen.
  Het is zwart/wit omdat ik van drama houd. Zo heb ik thuis veel van Chaplin en Laurel/Hardy, maar ook Bert Haanstra en Ingmar Bergman.
  Het is onrustig omdat het een wandeling is en het verbeeldt ook de manier waarop ik onderweg om mij heen kijk. Je kunt zelfs mijn voetstappen tellen ????
  Het is langdradig omdat het in een keer gefilmd is, dus als ik wat steviger had doorgelopen was het korter geweest. Geen idee hoe ik dingen moet monteren en in welk formaat! (komt het je bekend voor?) Het is ook niet echt een hobby, meer een van de vele dingen die ik probeer.
  X

  • Formaat waarin je hebt gefilmd is vast goed. Waarschijnlijk MP4 formaat, omdat HD meestal alleen weggelegd is voor duurdere camera’s en daarbij behorende dure memorycards. Ik heb een camera die dat aankan, maar helaas niet de geschikte memorycard. Die van mij is niet snel genoeg, blijkt nu, dus ik moet een andere kopen als ik superkwaliteit wil.
   Knippen in je clips is eigenlijk wel een must. Anders wordt het snel langdradig en bovendien kan je zo al te zeer bewegende beelden wegknippen.
   Met windows moviemaker kan je heel veel doen en hoe dat moet wijst zich vanzelf, als je dat programma gebruikt.
   Wie weet ga jij net zoveel lol krijgen in het filmen als ik! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *