Wil je een huis kopen of laten bouwen in Spanje, let dan goed op. Er kunnen veel adders onder het gras zitten en in sommige plaatsen blijkt er zelfs een huizenmaffia te zitten achter de ogenschijnlijk mooie voorgevel. Hier een voorbeeld van wat een argeloze bewoner kan overkomen. Dit is slechts één van de 60 gevallen van ‘dreiging met huisuitzetting’ op dit moment alleen al in Alahurin de la Torre, een mooi dorp in de provincie Malaga.
Hier is met zijn eigen woorden het verhaal van de Nederlander die een huis bouwde binnen de bebouwde kom van Alhaurin de la Torre:
“Een huis bouwen in Alhaurin de la Torre
Ik woon in Alhaurin de la Torre vanaf 1998 en heb hier bijna 15 jaar mijn laboratorium (electronica en thermo dynamica) gehad.
6 Jaar geleden kreeg ik kanker en heb mijn bedrijf verloren, kon niet meer naar mijn klanten, maar ben nu genezen.
Ik heb in die tijd de helft van mijn terrein verkocht (1500 m) en heb van dat geld een huis laten bouwen. Toen het klaar was, wilde de gemeente me geen eerste bewoning verstrekken. Ik ben naar de consejal (wethouder, Salvador) gegaan om te vragen waarom, daar ik een architect heb die zei dat alles correct was. En ook heb ik gezien dat het huis conform de tekening is gebouwd.
De consejal vertelde mij dat de occupatie (ik had toen geen idee wat dat was, blijkt het dak oppervlak te zijn) 1,4% te groot was, volgens het college van architecten een “lichtelijke” overtreding.
De consejal zei dat ik iets symbolisch moest betalen. Mijn antwoord: ‘Ok, maar het is niet mijn fout, het is de fout van de architect. Maar als het een symbolisch bedrag is, ok’.
Toen de sanctie arriveerde, bleek het 21000 Euro te zijn, te betalen is (naar ik meen) in 20 dagen.
Weer naar de consejal met de vraag of dat ‘symbolisch’ te noemen is.
Hij zei: ‘Nee, dat kan niet. Wanneer het college van architecten zegt dat het lichtelijk is, is dat zo en dat is niet conform deze sanctie’. En verder vertelde hij: ‘Op dit moment is de occupatie 10% van het terrein oppervlak en de gemeente gaat dat naar 30% verhogen, dus jouw 11,4 % valt dan binnen alle normen. Geef me alle papieren, wanneer die arriveren en ik ga het vertragen totdat we de wijziging naar 30% hebben en dan kan ik alles cancelen’. Leek me een eerlijk voorstel en ik vertrouwde hem.
Maar wat heeft hij gedaan?… Niets totdat de laatste betalingstermijn verstreken was en toen heeft hij de sanctie aan het patronato overgedragen (NB letterlijk is patronato een patronaat, maar in Nederland hebben wij dat niet in die zin. Hiermee wordt bedoeld: een kantoor dat zich bemoeit met de inning van allerlei soorten van betalingen). En volgens de wet heb ik alle rechten op verdediging of beroep verloren omdat ik niets gedaan heb totdat de laatste betalingstermijn was verstreken. Het was een val om te voorkomen dat ik in beroep ging, en helaas een heel sterke val.
Toen ik de consejal in het gemeentehuis ontmoette heb ik hem direct gezegd dat hij me in de val had gelokt. Hij zei: “Dat is niet mijn schuld, het is in opdracht van de burgemeester”.
Ik heb daarna een vergadering met de burgemeester gehad. Het antwoord was simpel: ‘Als je niet betaalt, breken we je huis af en dat is jammer voor zo een mooi huis met zo een mooi uitzicht…’.
Hoe weet hij dat? Wil iemand mijn huis hebben?
Het patronato wilde 600 Euro in de maand hebben, hetgeen ik niet kan betalen van mijn pensioen. We moeten ook een aantal jaren dubbele IBI (NB onroerend goed belasting) betalen (3000 Euro) Tevens ben ik niet echt sterk meer na de kanker en ik kan geen 7 km naar het dorp lopen en terug berg op met een lading boodschappen. Wij kunnen niet zonder auto. Ik ben 70 jaar.
Ik betaal elke maand 100 Euro en de gemeente heeft beslag op mijn rekening gelegd en heeft daar nog eens meer dan 500 Euro van afgehaald (Ik dacht dat men op een pensioenrekening geen beslag kon leggen, maar misschien zit ik fout).
Daar ik de 600 Euro niet kan betalen is er ook beslag op mijn huis gelegd en zal dat openbaar (?) worden verkocht.
En dat allemaal voor een ‘lichtelijke’ fout van een architect?”