Duidelijk en onduidelijk

Vaak wordt in Nederland opgemerkt dat het beleid van de regering wat betreft maatregelen tegen corona onduidelijk en wisselvallig is. ´Nog even volhouden´, werd er een tijd terug gezegd. ´Nog even die vervelende beperkingen doorstaan. Het einde is in zicht en dan gaan we terug naar normaal.´ Dat is een belofte die helemaal niet gemaakt kon worden op grond van de feiten. En het is een manier waarop tegen kleine verwende kinderen wordt gesproken: ´Als je nu je groenten opeet, krijg je straks een lekker toetje.´

En nu kleurt Nederland donkerrood en worden er, na het vrijwel volledig loslaten van vrjwel alle beperkingen, opnieuw regels ingevoerd. Dat is verwarrend voor veel mensen.

Waren we maar consequent gebleven in Nederland. Door voorzichtig de teugels wat te laten vieren en niet alle voorzichtigheid in één klap overboord te gooien.

Ik merk dat mensen op dit alles heel verward kunnen reageren. Belde vanmorgen mijn buurvouw, met wie ik gedurende mijn verblijf hier telefonisch contact ben blijven houden.

´Heel Den Haag gaat op slot,´ zegt ze. ´En alle werknemers moeten vanaf nu een QR code hebben.´ Ik stel haar gerust en zeg dat ik uit de kranten andere informatie heb. ´Een heel bejaardenhuis, waar alle mensen drie keer waren ingeënt, is besmet,´ vervolgt zij. Ik bedenk dat dit niet kan, omdat men nog moet beginnen met het geven van een derde prik. Er volgen meer indianenverhalen uit haar mond, die ze grotendeels ontleent aan wat ze hoort op Radio West en wat haar zoon haar vertelt.

En dan zegt ze dingen die op mij verstandiger overkomen. Ze gelooft niet in de goede werking van inentingen, maar wel in voorzichtig zijn. ´Mensen moeten gewoon schoon zijn op hun eigen lichaam, hun handen wassen en voorzichtig zijn op plaatsen waar ze komen,´ vindt zij.

Mijn buurvouw is iemand met veel levenservaring en lang niet achterlijk. Als zij al een beetje van de wijs raakt door alles wat er gebeurt rondom het coronabeleid, wat moeten anderen met minder wijsheid en intellectuele bagage dan vinden en ervaren bij een zo schommelend en onzeker beleid? De ´eigen verantwoordelijkheid´ die mensen zouden moeten kunnen dragen wordt zwaar overschat.

Hier in Spanje is de bevolking overwegend gehoorzaam aan het gezag, met name in Andalusië. Het coronabeleid is duidelijk en consequent en niemand stelt het ter discussie (op wat opstanden in het noorden van Spanje na). Dat geeft in ieder geval houvast voor de mensen.

Een herder moet zijn schapen goed leiden en niet ze alle kanten opsturen. Dat geeft wanorde en verlies van eenheid in de kudde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *