Dromen

Men zegt dat dromen je veel kunnen vertellen over je onderbewuste. Gedachten, ervaringen en neigingen waarvan je je overdag niet bewust bent. Door naar je dromen te kijken, kan je veel over jezelf te weten komen. De beste droomuitlegger ben je dan zelf, naar mijn idee. Ik geloof niet zo in van die boeken met zogenaamde droominterpretaties. Water betekent dan dit en lucht dat, vallen zou weer wat anders betekenen, enzovoort.

Ik droom meestal onzin, die ik al vergeten ben op het moment dat ik wakker word. Dat vind ik jammer, want droommateriaal interesseert me mateloos en het frustreert me dat ik me zelden een droom kan herinneren. Maar daarop zijn uitzonderingen. Gisteren en eergisteren kreeg ik zowaar een droom die ik me bij het wakker worden helder kon herinneren.

Dromen van een ander zijn zelden interessant, als ze verteld worden aan degene die er niets mee te maken heeft. Dus als ik mijn dromen hier ga vertellen zal het voor de lezer van dit weblog waarschijnlijk niet boeiend zijn. Maar ik ga de dromen hier toch vertellen, omdat ik ze zelf graag wil onthouden. Wie ze niet lezen wil, kan nu afhaken. Hier komen de dromen:

Droom 1 (twee nachten geleden): Iemand komt met een tijdschrift en zegt dat ik het moet lezen, omdat mijn naam erin voorkomt. Ik sla het blad open en kom inderdaad mijn voor- en achternaam tegen. Ik lees dat ik op nummer 5 sta op de ranglijst van goede moeders. Ik ben nieuwsgierig naar welke maatstaven men heeft aangelegd om deze rangorde (van al dan niet goede moeder) te bepalen. Dus ik wil het hele artikel gaan lezen, maar dan wordt ik wakker gemaakt door de man naast me, die nu naast ons bed staat. Hij wil dat ik opsta, omdat hij zin heeft om samen te gaan ontbijten. Ik wil niet wakker worden. Ik wil eerst het artikel lezen om erachter te komen wat die maatstaven waren. Ik blijf nog even liggen met mijn ogen dicht en wil de droom afmaken om antwoord te krijgen op mijn vraag. Maar dan besef ik dat ik mezelf daarmee voor de gek houd, omdat ik nu al wakker ben. Het antwoord op mijn vraag zal er niet komen. Ik vertel Ahmad later wat er gebeurde met mij, toen hij me wekte. ‘Je wilde zeker weten waarom je niet nummer 1 was,’ lacht hij. Maar nee, dat was het niet eens. Ik wilde weten wat mensen verstaan onder een goede moeder en hoe ze dat kunnen bepalen. Het thema bleef me een beetje bezig houden de hele verdere dag, maar het antwoord wilde niet komen. Toevallig zei een dochter die dag tegen me dat ik ‘een goede moeder ben’. Maar ik zei daarop dat ik mijn best heb gedaan, maar ook fouten heb gemaakt.

Droom 2 (gisternacht): Ik droom dat ik thuis kom en dat ik alle buitendeuren van mijn huis zie openstaan. Ik vind dat vreemd en vraag me af of ik mijn sleutel ergens heb laten slingeren, maar ik zie dat deze nog in mijn zak zit. Ik ga naar binnen en dan zie ik dat mijn hele huis leeg is. Alles wat erin stond is weg. Alle kamers zijn leeg en gek genoeg hebben al deze kamers een vloer met witte plavuizen (iets wat ik helemaal niet heb in mijn huis). Het doet voor mij wel schoon en opgeruimd aan, al die leegte. Het enige wat er nog is, zijn de matrassen van de bedden, die nu op de grond liggen met daarop dekens en kussens zonder lakens. Ik besef dat ik nu echt alles kwijt ben, ook mijn foto’s van vroeger en mijn laptop en tablet. Maar het geeft me ook een zekere rust. Ik bedenk me dat ik nu gewoon weg kan gaan zonder iets te hoeven meesjouwen.

Toevallig proberen we vandaag ons gigantische bed te verschuiven, om daaronder te kunnen stofzuigen. We verwijderen de matrassen op het enorme bed met veel moeite en sjouwen deze naar een andere kamer. Dan blijkt dat het onderstel van het bed alsnog heel zwaar is om te verschuiven. ‘Dat wordt nog wat, als we ooit moeten verhuizen,’ zeg ik. En: ‘het moet zwaar geweest zijn voor de monteurs die dit bed zijn komen plaatsen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *