Doorpakken

Ik bewoon een huurhuis, waarover ik betrekkelijk tevreden ben. De ligging is prachtig in het groen en aan de rand van de stad. In het huis zelf echter is sprake van enig achterstallig onderhoud. Toen ik dit jaar voor de tweede keer de drastische huurverhoging onder ogen kreeg met ingang van 1 juli, werd ik een beetje boos van binnen. Zogenaamd worden sinds twee jaar de huren verhoogd om het ‘scheefwonen’ tegen te gaan, maar de praktijk is dat iedereen (ongeacht welk inkomen deze verdient) in vergelijking met voorgaande jaren (d.w.z .de jaren vóór 2012) een percentueel belachelijk hoge huurverhoging heeft gekregen, zodat er geen sprake is van scheefwonen tegengaan, maar gewoon van huurders geld uit hun zakken kloppen om tekorten van woningbouwverenigingen aan te vullen.
Een blik op de trieste staat van enkele vertrekken in mijn huis, zoals de meterkast en de WC en diepe scheuren in de muren van een slaapkamer gaven mij de moed om eens op internet te kijken wat ik kon doen met behulp van de huurcommissie. Op internet vond ik een formulier dat ik kon invullen met de punten van achterstallig onderhoud. Dat heb ik ingevuld, uitgeprint en ondertekend verstuurd naar mijn woningbouwvereniging. Enkele dagen later heb ik de woningbouwvereniging gebeld met de vraag of een opzichter een kijkje kon nemen in mijn huis. Die opzichter kwam en was heel aardig. Alle gebreken die ik hem liet zien wilde hij verhelpen en hij zou hiervoor een aannemer laten komen die dan weer een offerte aan hem zou uitbrengen. Ik was verrast dat het zo gemakkelijk gegaan was en dat er een hele kamer gestuukt zou worden. Dat had ik ook in het verleden kunnen hebben met de overige kamers die ook allemaal scheuren vertoonden, maar die ik zelf had bewerkt met dure structuurverf om de scheuren te ‘helen’. Maar dat wist ik (‘oentje’) dus toen nog niet,
Toen de opzichter weg was bedacht ik me wat ik allemaal nog meer had kunnen vragen. Er zijn eigenlijk nog meer dingen in mijn huis die een beurt nodig hebben en ik heb recht op een nieuwe keuken.
Maar goed. Al te hebberig worden is ook niet nodig, dus ik was al blij dat de mannen vandaag begonnen met het karwei. In de ochtend kwamen de slopers. Mijn hele WC werd uitgekleed van vloer tot plafond. Daarbij verdween ook de degelijke WC-bril, die ik nog maar pas heb aangeschaft. Maar daarvoor krijg ik een andere in de plaats. Vervolgens verdwenen de slopers in een wolk van stof en kwamen de loodgieters. We kregen een chemisch noodtoiletje en er werd een nieuwe waterleiding aangelegd in de kale WC-wand.
En nu zijn de loofgieters weg en het is stil. Komen er nog tegelzetters? Wat gaat er verder gebeuren vandaag? Ik weet het niet. Een blik op de kamer die gestuukt zou worden laat me zien dat alleen een bepaalde hoek van de kamer is kaal gemaakt. Hoe gaan ze de rest ook stuken? Over de structuurverf heen? Of dachten de slopers dat de opdracht alleen dat hoekje betrof? Dan is er niet goed gecommuniceerd!
Ik heb net de aannemer gebeld met de vraag wat dit betekent. De afspraak is: hele kamer en plafond stuken en daar is ook de offerte op gebaseerd. Ik ga niet akkoord met minder. De aannemer zelf was niet te spreken, maar gaat me hierover terugbellen.
Ik wacht in spanning af. Ben niet gewend zo te moeten ‘opperen’. Maar afspraak is afspraak en ik ga niet voor minder dan is afgesproken. Lastige rol voor mij.
Nu even doorpakken, Shabnam.
Een paar uur later…….Ik was er niet helemaal gerust op dat de telefoniste mijn vraag goed zou doorgeven aan de aannemer en dus belde ik nog maar een keer. Ik wilde ook graag weten of ik vandaag nog meer mannen in mijn huis kon verwachten of dat vandaag alleen dit sloop- en loodgieterswerk gepland was. Gelukkig kreeg ik nu snel de aannemer aan de lijn, die me gerust stelde. Er wordt echt helemaal gestuukt en de reden dat de structuurverf niet is weggehaald is dat dit de wanden van de overige vertrekken in huis onnodig zou kunnen beschadigen. Alles komt goed en wordt mooi afgewerkt, het plafond en de muren. Ik haal opgelucht adem. Zo moeilijk was het eigenlijk niet.
Volgend jaar wil ik voor de badkamer en de keuken gaan en misschien ook de woonkamer. Als ik daar het door mij diverse keren overgeschilderde behang verwijder kom ik ongetwijfeld ook scheuren in de muur tegen. Mijn spreeuw zegt dat ik dat eigenlijk ook allemaal dit jaar moet aankaarten, nu ik zo een vriendelijke opzichter heb getroffen. Wie weet……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *