Denk niet wit….denk niet zwart…..

Laatst fietste ik na het boodschappen doen over de parkeerplaats, blij dat ik zelf niet met de auto was gekomen om daar te moeten parkeren (altijd vol). Ik hoorde een vrouw tegen een andere vrouw schreeuwen: ‘Jij moet niet zo praten! Er zijn genoeg witte mensen die ook niet goed kunnen parkeren!’ De andere vrouw riep iets terug en weer schreeuwde de andere vrouw. Ik zag op haar bruine gezicht oprechte verontwaardiging en woede toen ik in haar buurt kwam.

Ik reed snel weg van het geruzie en dacht bij mezelf: die onderverdeling in ‘zwarte en witte’ mensen, wat nu de goede termen zouden zijn om mensen van en zonder veel kleur te definiëren heeft ons niet veel goeds gebracht. Elkaar zo te noemen is over en weer helemaal niet fijn en geeft het kleurverschil alleen maar een overdreven accent. Wat zijn witte mensen eigenlijk? Ik zie dan wit geschminkte spookachtige verschijningen voor me. En welke mensen zijn nu werkelijk pikzwart? Het mensen wit of zwart noemen is eigenlijk alleen maar een overdrijving van een verschil in huidskleur die helemaal niet wenselijk is en het contrast alleen maar groter maakt, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen gevoelsmatig verschil hoort te zijn. Mensen zijn mensen en dus allemaal van één familie of soort.

Toevallig betekent in het Spaans het woord ‘negro’ zowel zwart als ‘neger’ (het n-woord, zoals nu veel mensen met afschuw zeggen alsof het een scheldwoord zou zijn). In het Spaans is er dus geen verschil tussen de betekenis van het n-woord en het z-woord (om ze allebei maar te vermijden, omdat de woorden beide naar mijn idee even onwenselijk zijn om uit te spreken).

Ik denk dat je door een benaming voor mensen van verschillende kleur te veranderen het onderlinge wantrouwen en onbegrip niet weghaalt. Het medemenselijk willen zijn en geen onderscheid willen maken wat betreft iemands kleur of afkomst moet van binnenuit komen. De één accepteert een ieder in zijn eigenheid met zijn/haar uiterlijk kenmerken en de ander doet dat niet. Degene die het niet doet, help je niet door het ene woord door een ander te vervangen. Mensen met vooroordelen of een wantrouwen naar mensen met een andere kleur dan die van henzelf verander je niet op die manier. Ik denk dat het zwart wit denken alleen maar groter wordt door juist die woorden zwart en wit.

2 gedachten over “Denk niet wit….denk niet zwart…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *