De service van Axa

Zoals ik laatst schreef was ik een paar dagen geleden mijn fietssleutel kwijt in een winkelcentrum en kreeg ik de sleutel na een half uur heen en weer lopen, overal vragen en zoeken terug omdat iemand, die de sleutel had gevonden, zo attent was geweest de sleutel af te leveren bij een Kruitvatfiliaal, waar ik ten lange leste ook vroeg of er een fietssleutel was gevonden.

Ik probeerde bij een ijzerwinkel een kopie te laten maken van mijn fietssleutel om te vermijden dat ik in de toekomst, als het weer mocht gebeuren, geen reservesleutel zou hebben thuisliggen. Maar de sleutel bleek niet nagemaakt te kunnen worden door een sleutelmaker in mijn buurt.

Ik zocht op internet en kwam erachter dat je een reservesleutel kan bestellen bij de fabrikant (Axa). Je kan het nummer noteren dat op de sleutel staat en dan wordt een kopie van de sleutel opgestuurd. Ik vulde het nummer in en kreeg een plaatje van een sleutel te zien die een paar millimeter langer was. ‘Dat is niet dezelfde,’ zei ik tegen Ahamd die even meekeek. ‘Misschien zit er wat minder ijzer onder het plastic,’ opperde Ahmad, De sleutel zou geschikt zijn voor verschillende soorten sloten waaronder het mijne, van het merk Solid. Andere sleutels met hetzelfde nummer als het mijne waren er niet. Op de website werd gewaarschuwd dat eenmaal bestelde sleutels niet teruggestuurd konden worden al ze niet pasten.

Ik waagde de gok en bestelde de sleutel. Vandaag arriveerde de sleutel via mijn brievenbus. Hij past niet ?. Typisch geval van jammer. Geen idee hoe ik nu aan een reservesleutel kan komen voor mijn fiets. Dus voorzichtig nu maar met die sleutel, nu en in de toekomst.

Ik belde net de ‘Sleutelkoning’ van Den Haag (gevestigd aan de Prinsengracht). Ik heb daar weleens eerder sleutels laten namaken die onmogelijk leken voor de gangbare sleutelmakers. De man aan de telefoon was erg vriendelijk en ried me aan eens langs te komen met de fiets. Dan kunnen we direct kijken of hij past of niet. Dat ga ik zeker doen, als het wat beter weer is (vandaag regent het). Ik complimenteerde hem alvast met zijn vakmanschap. ‘Ja, een oud ambacht,’ zei hij.

Ik houd ervan: van oude ambachten die nu nog bestaan, zoals rietvlechters, glasgraveerders, glas in lood bewerkers, houtbewerkers, enz. Dat deze ambachten maar niet zullen uitsterven ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *