De meester van de meester

Dit is voor mij de sheikh der sheikhs. Het was de leermeester van sheikh Nazim. Zijn wijze woorden en lessen staan vermeld in een serie boeken: Mercy Oceans. Daarin wordt voor mij goed en helder uitgelegd wat het soefisme inhoudt en hoe men zijn nafs (ego) kan overwinnen en werkelijk een dienaar van Allah worden. Boeken boordevol wijze lessen. Alle andere boeken die daarna zijn samengesteld door murids (leerlingen) zijn voor mij zwakke aftreksels van de wijze lessen uit deze boeken die destijds heel goedkoop vervaardigd waren. Ik heb deze boeken gelezen en herlezen. Ook heb ik de latere boeken gekocht met “Naqhsbandi-teachings”, maar nooit voelde ik dezelfde bekoring als bij het lezen van de zachte woorden en wijze adviezen van sheikh Abdullah Dagestani,  gesproken tegen zijn leerling sheikh Nazim. Als je deze teksten leest,  opgetekend  uit de woorden sheikh Nazim is het alsof je de stem van zijn zo geliefde sheikh en leermeester kan horen. zo zacht, zo wijs en zo bemoedigend leerzaam. Zo zonder veroordeling met alleen maar goede intenties om te onderwijzen uit zijn onuitputtelijke wijsheid.
Sheikh Abdullah Dagestani was al een heilige bij zijn geboorte. Hij dronk als baby uitsluitend moedermelk als zijn moeder rein was (niet ongesteld). Hij kon al heel vroeg praten en toen hij slecht drie jaar oud was kwamen wijze en oude mannen van heinde en verre om zijn advies te vragen. Hij had “het tweede gezicht”. Tot op hoge leeftijd kon hij duidelijk verwoorden wat de juiste weg was en tot op hoge leeftijd was hij lichamelijk krachtig.
Toen men hem waste na zijn dood en zijn gezicht naar Mecca wilde wenden, sprak hij ineens en zei hij woorden als: “doe geen moeite, mijn gezicht is en was altijd gewend naar de Ene”,
Ik heb het geluk gehad in Damascus naast zijn graf te hebben geslapen, omdat er die nacht voor mij geen plaats was in één van de huizen waarin iedereen een slaapplek had gevonden (op onze doorreis naar Medina en Mecca). Ik heb een koude nacht gehad zonder deken in de kleine moskee bij zijn graf, maar toen ik begreep hoe zegenrijk de plek was waar ik geslapen had was ik heel blij.
Moge zijn ziel voor altijd vrede hebben en voor altijd vertoeven bij de Ene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *