Vandaag las ik digitaal een artikel in het AD, dat ik hier niet met jullie kan delen, omdat het een ´premium´artikeltje was, dat je alleen kan lezen als betalende abonnee. Of zoals ik doe door het te kopiëren en te plakken en te openen in een anonieme browser.
Het kwam erop neer dat het voor een gepensioneerde verstandig zou zijn om na het pensioen te blijven werken. Want anders zou je geestelijk afstompen. Ik weet niet of deze bewering gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek (hoe twijfelachtig ik het resultaat van dergelijke onderzoeken sowieso al vind) of dat het een bewering is die ´uit de losse pols´ wordt geuit. Het zou volgens dit artikel goed zijn om je geest telkens opnieuw uit de dagen. Dat wil ik best geloven, maar moet dat in de vorm van werk? En is dat dan niet een enorme generalisatie, want je hebt vele soorten werk, waarvan sommig werk helemaal niet uitdagend genoemd kan worden, maar eerder geestdodend.
De behoefte aan werk zou zowel bij hoog opgeleiden met een voldoende banksaldo als bij lager opgeleiden, die een extra centje kunnen gebruiken naast hun pensioen en AOW, bestaan.Bij de hoger opgeleiden ging het om de uitdaging en bij de wat lagere beroepen meer om dat extra centje. O.k. daar heb je het verschil al! Er worden drie voorbeelden gegeven van ouderen die nog met plezier werken na hun pensioen. Twee doen dat in behoorlijk uitdagende en op het oog interessante beroepen en één vrouw heeft haar draai gevonden in kampioenschappen gewichtheffen. Bij dat laatste vraag ik me af in hoeverre het werken met spierballen haar hersenpan stimuleert.
Mensen kiezen niet meer voor het ´Zwitserleven gevoel´ lees ik gedrukt. Ze willen geen fietstochten en reizen meer. Golfen heeft ook geen waarde volgens de schrijver, ´tenzij je het golfkarretje op je rug zou dragen´. O.k., dus hier gaat het evenmin om hersengymnastiek die belangrijk zou zijn maar om lichamelijke inspanning.
Ik kom tot de conclusie dat dit artikel mij niet overtuigt van het belang van werken voor ons ouderen. Ik begrijp wel waar deze plotselinge aanbeveling vandaan komt. Er is momenteel een overvloed aan betaald werk en daarom zijn wij oudjes ook weer welkom op de arbeidsmarkt. We worden gemotiveerd met de dreiging dat we anders mogelijk geestelijk zouden afstompen.
Ik trap daar mooi niet in.